Senatorul USR George Marussi a depus o iniţiativă legislativă privind unificarea şi digitalizarea tuturor informaţiilor privind sectorul agricol în cadrul Registrulului Agricol Naţional (RAN).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit proiectului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor vor întocmi şi ţine la zi informaţiile privind situaţia terenurilor şi a efectivelor de animale.

Registrul Agricol Naţional va fi implementat, dezvoltat şi administrat de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Registrul Agricol Naţional va deveni un sistem informatic centralizat care va conţine toate informaţiile cu privire la proprietatea agricolă şi producătorii agricoli. El va înlocui trei registre distincte: Registrul agricol, Registrul atestatelor şi carnetelor de comercializare a producătorilor agricoli şi RAN, toate trei reglementate prin legi diferite. Noul registru va fi digitalizat complet şi va permite accesarea rapidă a informaţiilor atât de autorităţi cât şi de utilizatori, înlocuind actualul sistem de evidenţă multiplă a informaţiilor cu un sistem unic de înregistrare şi gestionare a informaţiei, în beneficiul tuturor”, transmite George Marussi, membru în comisia de agricultură din Senat, iniţiatorul proiectului.

Potrivit USR, iniţiativa legislativă face parte din obiectul major de digitalizare a adiministraţiei publice cu scopul de a uşura cetăţenilor accesul la informaţii şi documente relevante, doar la un „click distanţă”.

Potrivit iniţiatorilor, avantajele noii iniţative legislative sunt multiple, printre care:

- debirocratizarea, prin eliminarea cerinţei ca evidenţa atestatelor de producător şi a carnetelor de producător să se realizeze prin înscrierea acestora atât în registrul de evidenţă a atestatelor de producător şi a carnetelor de producător, cât şi în registrul agricol; 

  - digitalizarea şi facilitarea accesului la informaţie, inclusiv pentru publicul larg asupra modului în care se ţine evidenţa atestatelor şi a carnetelor de producător eliberate, astfel încât procesul de digitalizare să îşi îndeplinească complet scopul; 

  - împiedicarea fraudelor şi facilitarea controalelor în teren, pieţe şi oboare, pe bază de etichetare QR; 

Propunerea legislativă a senatorului George Marussi are în vedrere modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 28/2009 privind registrul agricol.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.