Senatorul PNL de Mureş Cristian Chirteş cere demisia preşedintelui PNL Mureş Ciprian Dobre pentru înfrângerea PNL la Mureş şi transformarea judeţului în judeţ roşu, în urma alegerilor din 9 iunie. ”Alegerile din 9 iunie 2024 marchează o inversare a echilibrului politic în judeţul Mureş, cu PSD care a devenit principalul partid românesc în judeţ, detronând PNL”, remarcă el, adăugând că ”PNL Mureş a devenit un partid închis, fără soluţii şi mai ales fără canale de comunicare cu alte forţe politice”.
Acesta este al doilea parlamentar PNL de Mureş care cere demisia conducerii filialei ca urmare a scorului slab de la alegeri.
”Pentru înfrângerea PNL la Mureş şi transformarea judeţului nostru în judeţ roşu, în urma alegerilor din 9 iunie 2024, solicit demisia preşedintelui PNL Mureş Ciprian Dobre. Pentru a crede în şansa PNL Mureş de a reveni prima opţiune la vot a locuitorilor judeţului nostru la alegerile prezidenţiale şi parlamentare care urmează, demisia lui Ciprian Dobre este absolut necesară şi urgentă. Preşedintele PNL Mureş este cel care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec usturător, pentru că este un rezultat al managementului său dezastruos. Este necesar să reconstruim partidul nostru pe baze solide, cu o echipă de conducere care să fie cu adevărat dedicată obiectivelor şi valorilor PNL şi care să reuşească să recâştige încrederea cetăţenilor din judeţul Mureş.
Solicit tuturor membrilor PNL Mureş să se alăture acestui apel pentru schimbare şi să contribuie la revitalizarea partidului nostru, astfel încât să putem reveni pe drumul spre succes în alegerile prezidenţiale şi parlamentare din toamnă.”, afirmă Chirteş, exprimându-ăi profunda nemulţumire faţă de rezultatele slabe obţinute de Partidul Naţional Liberal în judeţul Mureş, la alegerile locale, despre care spune că ”reflectă o scădere semnificativă a susţinerii pentru PNL şi, în mod clar, o pierdere a statutului de cel mai important partid românesc din judeţ”.
El aminteşte că la alegerile locale din 2020, Partidul Naţional Liberal (PNL) a obţinut, în judeţul Mureş, un rezultat remarcabil, reuşind să se poziţioneze ca cel mai important actor politic, ca partid românesc în zonă. La votul politic pentru Consiliul Judeţean Mureş, PNL a obţinut atunci 9 mandate şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. În acea perioadă, PSD a obţinut 6 mandate, indicând o diferenţă majoră, favorabilă PNL. La alegerile pentru Preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş din 2020, PNL a avut un sprijin şi mai mare, obţinând 23.14%, faţă de 15.45% ale PSD. Aceste procente reflectă un avantaj clar pentru PNL în competiţia cu principalul său adversar politic.
”Însă, situaţia s-a schimbat semnificativ la alegerile locale din 2024, când PSD a înregistrat o creştere notabilă. La votul politic pentru Consiliul Judeţean Mureş, exclusiv implicarea, profesionalismul şi devotamentul primarilor PNL au reuşit salvarea onoarei ştirbite a partidului şi au acoperit deficienţele majore de management politic ale ,,stăpânilor de la Mureş". Alegerile din 9 iunie 2024 marchează o inversare a echilibrului politic în judeţul Mureş, cu PSD care a devenit principalul partid românesc în judeţ, detronând PNL”, remarcă senatorul liberal.
De asemenea, la alegerile pentru Preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş din 2024, PNL a suferit o pierdere semnificativă, obţinând doar 19.56%, în timp ce PSD a obţinut 22.81%. Comparativ cu 2020, această schimbare indică o scădere a încrederii şi a sprijinului pentru PNL în rândul electoratului mureşean, consideră Chirteş.
”În concluzie, analiza comparativă dintre alegerile locale din 2020 şi 2024 relevă o deteriorare a poziţiei PNL în judeţul Mureş. De la o poziţie de lider şi de principal partid românesc în judeţ, PNL a ajuns să fie depăşit de PSD. De asemenea, este de remarcat faptul că PNL Mureş a pierdut unul dintre puţinele oraşe pe care le deţinea cu un primar propriu, agravând şi mai mult situaţia partidului nostru în judeţ. Această schimbare este alarmantă şi subliniază necesitatea unei reevaluări a strategiei politice şi a conducerii partidului în judeţul Mureş. Este evident că aceste rezultate dezamăgitoare sunt consecinţa directă a lipsei de implicare şi a gestionării defectuoase din partea conducerii actuale a PNL Mureş. PNL Mureş a devenit un partid închis, fără soluţii şi mai ales fără canale de comunicare cu alte forţe politice. Pe parcursul campaniei electorale, nu am fost solicitat pentru nicio acţiune şi am fost ignorat în toate activităţile partidului, ceea ce subliniază problemele de comunicare şi organizare existente”, conchide el.
Deputatul liberal Ervin Molnar a cerut marţi demisia liderului filialei Mureş a partidului, Ciprian Minodor DobrE, inclusiv din funcţia de prefect, precum şi pe cea a preşedintelui interimar al organizaţiei Târgu Mureş, Alexandru Gyorgy, ca urmare a ”rezultatului dezastruos” de la alegerile locale. Şi în cazul lui Gyrgy, Molnar cere şi demisia din funcţia de viceprimar. ”Aceste gesturi de onoare sunt absolut necesare după ce mureşenii şi deopotrivă târgumureşenii şi-au retras, practic, votul de încredere pe care l-au dat Partidului Naţional Liberal la alegerile locale din anul 2020”, argumentează el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.