Parlamentul a comemorat joi împlinirea a 28 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 în cadrul unei şedinţe solemne a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Reprezentanţii partidelor au vorbit despre moştenirea lăsată de cei care şi-au dat viaţa în urmă cu 28 de ani, dar şi despre necesitatea aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Deputatul ALDE Varujan Vosganian i-a criticat de la tribuna Parlamentului pe cei care protestează azi în stradă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Trecutul se reîntoarce şi se răzbună în diverse feluri, cum ar fi pancartele colorate ridicate la comandă în pieţele publice şi e, din păcate, şi o diferenţă. Noi ridicam pancartele în silă, acum ele se ridică la comandă, cu elan (...) E o ironie a sorţii că astăzi în Parlament unul dintre cei care au fost acolo este acuzat - de către unii tineri care fac o scurtă pauză între huiduieli, fluierături, buluceli şi iscodeli - de tot felul şi i se cere să-i fie ruşine. Probabil că trebuie să fim îngăduitori cu aceşti tineri, probabil că noi, părinţii lor, nu le-am explicat la timp care sunt lucrurile de care în viaţă trebuie să-ţi fie ruşine. Noi, poporul român, îi ucidem a doua oară pe martiri (...) Nu cred că vreunul din morţii Revoluţiei ar fi vorbit astăzi de dictatura parlamentară. Nicăieri în lume parlamentele nu au creat dictatură, întotdeauna însă dictatorii au luptat împotriva parlamentului. Nu cred că vreunul dintre tinerii Revoluţiei astăzi ar fi ridicat osanale vreunei structuri de putere din România", a declarat Varujan Vosganian.

Deputatul PSD Radu-Adrian Pau le-a adus un omagiu timişorenilor, despre care a spus că au schimbat în 1989 istoria României.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"În Timişoara, în decembrie 1989, eroii Revoluţiei au murit dorindu-şi libertatea, demnitatea şi respectul pe care regimul opresiv îl refuza românilor de prea multă vreme. Istoria contemporană a României a început la Timişoara în zilele acelui decembrie de neuitat", a declarat deputatul PSD.

La rândul lor, liberalii au explicat că adevărata tranziţie post-comunistă nu se va încheia decât odată cu finalizarea dosarului Revoluţiei şi au spus că, pentru a onora memoria eroilor Revoluţiei, românii sunt datori cu "un prezent demn şi o ţară care le merită sacrificiul".

"Copiii Revoluţiei au înţeles că a doua cea mai importantă valoare după libertate, câştigată în zbuciumatele zile ale lui Decembrie 1989, este civismul. De aceea, vedem acum tineri ieşind în ţară ori de câte ori conducătorii momentului nu înţeleg că puterea pe care o deţin vremelnic le-a fost oferită de către popor, iar poporul este cea mai puternică forţă care le-o poate lua înapoi. În 1989 strigam în stradă: 'Jos, comunismul!'. Azi, istoria se repetă pentru cei care nu o înţeleg sau pur şi simplu o ignoră. Astăzi, nu mai avem PCR-ul din '89, dar românii ies în stradă cu zecile, uneori chiar cu sutele de mii şi strigă: <<Jos comunismul!>>. Oare de ce? E o întrebare căreia trebuie să îi găsim răspuns", a declarat deputatul PNL Virgil Popescu.

Şi senatorul USR Vlad Alexandrescu a vorbit despre necesitatea aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentru "măcelul" de la Revoluţia din 1989.

”În România, mai sunt ochi plânşi care aşteaptă să vadă dreptatea. Mai sunt vinovaţi pentru crimele politice săvârşite în vremea dictaturii. (...) E timpul, de asemenea, să vorbim despre ce a însemnat acel sacrificiu fondator al democraţiei noastre. Semenii noştri pieriţi în zilele Revoluţiei au murit visând la o Românie europeană, la o Românie liberă, apărată de urgia istorică a influenţei sovietice", a declarat Vlad Alexandrescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.