Rovana Plumb, avizată favorabil luni de comisiile reunite pentru Afaceri europene din Parlament pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a declarat la finalul audierii că a avut întotdeauna o relaţie bună cu Bruxellesul, că una dintre priorităţi este aceea ca, până în 2020, România să aibă o absorbţie de 72,5% din fonduri europene, şi şi-a arătat convingerea că „modul în care ne vom comporta nu va avea niciun fel de impact, nici pe plan intern, nici extern, asupra fondurilor”.
Rovana Plumb, candidat pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor pentru Afaceri Europene reunite ale Parlamentului, cu 18 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.
La finalul audierii, Rovana Plumb a declarat: „Votul mă responsabilizează ca membru al următoarei echipe guvernamentale. Obiectivul major al următorilor trei ani e de a asigura o creştere inteligentă, sustenabilă, care va crea premisele unui stat puternic, proactive şi a unei societăţi echilibrate, dar şi o extindere a clasei de mijloc în România. Este estenţial să creştem investiţiile”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Majorarea absorbţiei fondurilor europene este „foarte necesară petru ca toate măsurile cu care am venit în faţa românilor să fie puse în aplicare”.
Referitor la obiectivele propuse, ea a precizat că unul este acela ca, până în anul 2020, România să aibă o absorbţie de 72,5% din alocarea fondurilor europene, ceea ce înseamnă „aducerea în ţară a peste 30 de miliarde de euro”, iar până la încheierea exerciţiului financiar, în 2023, să fie de 100%.
În ceea ce priveşte priorităţile perioadei imediat următoare, în 2018 ministerul va transmite Comisiei Europene (CE) solicitări la rambursare în sumă de aproximativ 1,7 miliarde de euro.
Ea a explicat că această sumă se referă „în exclusivitate” la programele care sunt gestionate de Ministerul Fondurilor Europene împreună cu celelalte.
Roberta Anastase a întrebat-o în şedinţa comisiilor dacă există riscul ca legarea statului de drept de fondurile europene să afecteze ţara, însă Eugen Teodorovici a ţinut să răspundă vag în locul candidatului. Rovana Plumb a explicat apoi că „principalul nostru obiectiv este ca alocarea fondurilor europene să fie cel puţin la nivelul actualei perioade de programare, 2014 - 2020. Restul se află în discuţie şi sunt convinsă că modul în care ne vom comporta nu va avea niciun fel de impact, nici pe plan intern, nici extern, asupra fondurilor”.
„Principala mea preocupare va fi de a elabora un plan de măsuri, tehnic discutat şi cu CE, astfel încât ţintele pe care le-am propus să evite pierderea banilor europeni”, a declarat ea privind dezangajarea.
Relaţia Rovanei Plumb cu Bruxellesul „a fost şi este una foarte bună”, a afirmat ea, adăugând că „sunt multe de învăţat”.
Legat de guvenul Viorica Dăncilă, ea este „convinsă că va fi unul ce va respecta tot ceea ce noi am spus în campania electorală din 2016 românilor şi că aceştia vor beneficia prin implementarea măsurilor programului de guvernare de o viaţă mai bună”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...