Autorităţile din România şi Ucraina vor să încheie un Parteneriat Strategic, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, afirmând, miercuri, la Bucureşti, în prima sa vizită de la preluarea mandatului, că România este singura ţară cu care Ucraina doreşte să încheie un astfel de parteneriat în timpul războiului. „Deja am început să lucrăm asupra documentelor privind parteneriatul strategic”, anunţă ministrul ucrainean de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„În plan bilateral, am reiterat angajamentul asumat la cel mai înalt nivel de aprofundare a cooperării bilaterale, inclusiv din perspectiva ridicării relaţiei la nivelul de parteneriat strategic. Aceasta va contribui decisiv la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi va aduce beneficii clare pentru cetăţenii români şi pentru cetăţenii ucraineni”, a afirmat ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii comune alături de omologul său ucrainean.
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Aceasta a adăugat că a reconfirmat ministrului de Externe al Ucrinei că România „va continua să participe la procesul de implementare a formulei de pace propuse de preşedintele Zelenski precum şi la demersurile comunităţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina şi împotriva Ucrainei”.
 
La rândul său, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a arătat că vizita de la Bucureşti este prima sa vizită în calitatea de ministru de Externe. 
 
„Preşedintele Zelenski m-a trimis în România pentru a sublinia hotărârea noastră pentru consolidarea relaţiilor bilaterale. Mulţumim pentru susţinerea pe care guvernul şi poporul român îl acordă ucrainenilor încă din primele zile ale războiului! România este singura ţară că care Ucraina şi-a propus să atingă nivelul parteneriatului strategic în timpul războiului. În urma discuţiilor de astăzi, sunt convins că acest parteneriat la funcţiona în continuare în beneficiul ambelor popoare şi deja am început să lucrăm asupra documentelor privind parteneriatul strategic”, a afirmat Andrii Sybiha.
 
El a mulţumit României pentru donarea sistemului Patriot, arătând că decizia României de a dona acest sistem este de „importanţă crucială” şi „va spori considerabil” capacitatea Ucrainei de a apăra vieţile, oraşele şi infrastructura critică „de atacurile teroriste” ruseşti. 
 
„Am avut un schimb de opinii cu doamna ministru pentru tragerea a răspundere a statului agresor. (...) Vom continua să lucrăm împreună pentru ca Marea Neagră să devină un spaţiu de circulaţie liberă. Trebuie să reluăm transportul maritim în Marea Neagră”, a precizat diplomatul ucrainean.
 
Acesta a arătat că s-a discutat şi despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei „cu control comun”. 
 
„În dimineaţa aceasta, pentru mine a fost cumva nenatural să nu aud sunetul sirenelor pe care le aud în fiecare zi”, a mărturisit oficialul ucrainean.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.