Partidul REPER consideră că decizia populistă luată în Parlament favorizează interesele vânătorilor de trofee şi pe cele ale camarilei Coaliţiei pasionată de vânătoare, în detrimentul siguranţei cetăţenilor şi al conservării faunei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit REPER, ”PSD, PNL, UDMR şi AUR, în goana după trofee, au ignorat cu buna stiinta legislaţia în vigoare şi justul echilibru care trebuie păstrat între măsuri pentru protejarea vieţilor omeneşti, ocrotirea unor specii şi securizarea habitatului lor natural”.

"Azi, Parlamentul a legiferat pentru vânători şi în niciun caz pentru protejarea vieţilor oamenilor şi apărarea bunurilor acestora," a declarat deputatul REPER, Alin Prunean, membru în comisia de specialitate.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

REPER subliniază că tragediile din ultimii ani sunt rezultatul direct al pasivităţii autorităţilor. Ministerul Mediului şi celelalte instituţii responsabile au eşuat în implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun, elaborat încă din 2018. Cauzele reale ale conflictului om-urs sunt ignorate sistematic: Gestionarea defectuoasă a deşeurilor în zonele afectate, invadarea habitatului natural al urşilor, neaplicarea cotelor de prevenţie şi intervenţie prevăzute de lege, mai spune REPER.

“Ministerul Mediului şi Parlamentul (cei care au votat) refuză să vadă cauzele reale pentru care urşii ajung în comunităţi. Aici vorbim de gestionarea proastă a deşeurilor în aceste zone, invadarea habitatului ursului prin tot felul de acţiuni, de la sporturi off-road până la culegerea fructelor şi a ciupercilor, şi nu în ultimul rând, cotele de prevenţie şi intervenţie care sunt stabilite prin acte normative şi nu sunt realizate.

REPER propune soluţii concrete şi imediate: implementarea urgentă a gestionării corecte a deşeurilor în zonele vizate, acţiuni de reducere a invadării habitatului ursului, aplicarea imediată a cotelor de extracţie şi intervenţie deja legiferate şi campanii intensive de educaţie pentru populaţie ”Soluţiile sunt cele identificate de experţi de-a lungul timpului şi multe se regăsesc în prevederile legislative existente. Ceea ce lipseşte este voinţa politică de a le implementa, pentru că viaţa oamenilor nu este, pentru acest Guvern, o prioritate " a adăugat deputatul Prunean

. REPER face apel la autorităţile competente să îşi asume responsabilitatea şi să acţioneze în interesul cetăţenilor, nu al grupurilor de interese. Vânătoarea de trofee NU este o soluţie sustenabilă şi NU elimină de o manieră consistentă şi previzibilă situaţiile în care viaţa şi proprietatea unor cetăţeni este pusă în pericol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.