Deputaţii şi senatorii au aprobat marţi, în şedinţa plenului comun, cu 198 de voturi „pentru” şi 119 voturi „împotrivă”, modificările aduse Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel că persoanele citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să se prezinte, iar cele care refuză să furnizeze informaţiile solicitate pot fi acuzate de obstrucţionarea aflării adevărului, motiv pentru care se poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parlamentarii au adoptat, cu 198 de voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”. Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Astfel, în vederea audierii, Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde desfăşoară activitatea persoana citată sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală.

Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate să răspundă şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Deputaţii şi senatorii au avut ulterior discuţii pe baza propunerii legislative privind completarea articolului 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, însă proiectul nu a mai putut fi votat din cauză lipsei de cvorum.

În aceste condiţii, şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost suspendată, urmând să se reia joi, când se va repune pe ordinea de zi şi revocarea lui Mişu Negriţoiu de la conducerea ASF. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.