Mai multe reacţii ale unor persoane care afirmă că s-au aflat în Irak alături de Nicolae Ciucă, majoritatea elogioase, au fost postate pe pagina de Facebook a liderului PNL după apariţia, joi, a materialului Recorder în care doi generali italieni care au participat la luptele din Nassiriya, unde Nicolae Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roşii”, susţin că militarii români nu au avut o implicare directă, ci au asigurat zona Suq al Shuyukh, din afara oraşului. În acelaşi material, un fost poliţist militar român acuză că Ciucă a refuzat să-i sprijine pe poliţiştii militari români prinşi într-o ambuscadă în Nassiriya. ”Felicitări şi mult succes”, ”Sunt mândru că am avut onoarea să lupt alături de dumneavoastră”, ”Confirm tot ce declară domnul general”, sunt câteva dintre reacţiile celor care comentează la videoclipul de promovare a cărţii lui Ciucă, postat tot joi pe pagina de Facebook a acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

RECORDER - Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia

Recorder a publicat joi, sub titlul ” Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia”, mărturiile unor generali italieni care au condus trupele NATO din oraşul irakian Nassiriya în 2004, perioadă în care Ciucă conducea ”Scorpionii Roşii”. Cei doi generali relatează că românii nu au fost implicaţi direct în lupte, ci au asigurat protecţia în zona Suq al Shuyukh, în afara oraşului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Comandantul Gian Marco Chiarini, relatează că i-a solicitat lui Nicolae Ciucă, colonel la acea vreme, să  intercepteze pe oricine vine dinspre Suq al Shuyukh, pentru ca el să-şi poată trimite trupele la Nassiriya.

Recorder relatează şi că, în 3 mai 2004, coloana lui Chiarini a fost ţinta unui atac chiar în zona Suq al Shuyukh, ocazie cu care s-a constatat că românii îşi reduseseră prezenţa în zonă şi că nu aveau sufieiente resurse să menţină controlul.

Recorder prezintă şi mărturia unui fost poliţist militar, Roberto Cremene, care a participat la luptele duse în mai în Nassiriya şi susţine că Scorpionii Roşii aflaţi sub comanda lui Ciucă au refuzat să vină să-i ajute, pe el şi pe colegii săi, după ce fuseseră prinşi într-o ambuscadă.

”Au participat, dar nu au făcut parte din efortul principal de luptă”, spune un general italian. ”Au făcut tot ce au putut şi apreciez asta”, spune Gian Marco Chiarini.

Jurnaliştii Recorder au relatat şi că i-au solicitat lui Nicolae Ciucă un interviu pe subiectul Nassiriya, dar până la publicarea materialului nu au primit niciun răspuns.

Pe pagina de Facebook a lui Ciucă a fost publicat joi videoclipul de prezentare a cărţii sale, cu imagini din Afganistan şi Irak

Un videoclip de promovare a cărţii preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, intitulată ”În slujba ţării”, a fost lansat joi, acesta incluzând imagini din lupte din Afganistan şi Irak. În acestea apare şi Ciucă, pe atunci comandant al Batalionului 26 Infanterie ”Neagoe Basarab”.

În videoclip sunt incluse imagini cu Batalionul 26 Infanterie ”Neagoe Basarab”, dislocat în Afganistan, şi cu Nicolae Ciucă, pe atunci locotenent colonel, comandant al batalionului de infanterie participant la misiune în Irak, în 2004.

Ciucă povesteşte despre o misiune în care ”a fost o ploaie de lovituri de AG-7, peste 24 de lovituri”.

”Una dintre ele a lovit la o jumătate de metru în rambleul drumului, în faţa transportorului în care mă aflam”, relatează el.

În videoclip sunt şi imagini cu regizorul Sergiu Nicolaescu, el vorbind despre misiunile soldaţilor: ”Ei fac pagini de istorie pentru România”, dar şi cu fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu, el remarcând reputaţia bună a militarilor români.

De asemenea, sunt prezentate şi alte momente din cariera lui Nicolae Ciucă, videoclipul încheindu-se cu coperta cărţii acestuia, ”În slujba ţării”, care urmează să fie disponibilă în curând pe site-ul nicolaeciuca.ro.

REACŢIA LUI CIUCĂ LA DOCUMENTARUL RECORDER - Să lase militarii şi Armata Română în pace... să aibă treabă cu mine, nu cu Armata Română.

”Să lase militarii şi Armata Română în pace... să aibă treabă cu mine, nu cu Armata Română. Armata e a ţării, nu e a nimănui. Este scris în nenumărate declaraţii, nu am vorbit cu niciunul dintre militarii Batalionului 26, este o chestiune despre care nici nu vreau să discut”, a declarat Ciucă la Digi 24.

El a apreciat că apariţia documentarului nu îi afectează ”absolut deloc” imaginea de prezidenţiabil.

Ciucă a comentat şi pe propria pagină de Facebook, la postarea cu videoclipul de prezentare a cărţii sale.

””Pe tot parcursul carierei mele militare am fost mândru de camarazii mei, alături de care m-am instruit şi am luptat. Am fost permanent printre ei, la bine şi la greu. Sunt convins că cei care sunt cu adevărat interesaţi vor afla adevărul despre modul exemplar în care s-au purtat militarii români în misiunile executate în teatrele de operaţii externe. Mărturie stau mesajele celor cu care am fost acolo, în noaptea de 14/15 mai 2004. Vă mulţumesc tuturor pentru mesajele de susţinere”, a scris Ciucă. 

”FELICITĂRI ŞI MULT SUCCES”, ”SUNT MÂNDRU CĂ AM AVUT ONOAREA SĂ LUPT ALĂTURI DE DUMNEAVOASTRĂ”, ”CONFIRM TOT CE DECLARĂ DOMNUL GENERAL”

”Felicitări şi mult succes! Am avut onoarea de a participa, alături de camarazii din B 26 I, sub comanda dumneavoastră la acţiunile desfăşurate pe parcursul nopţii 14/15.05. 2004 . Profesionalismul şi calmul cu care aţi condus acţiunile de răspuns la intrarea în ambuscadă şi de-a lungul evenimentelor ulterioare ne-au dat încredere că vom ajunge cu bine in tabără. Cu respect, Plt. adj. pr.(rz.) Georgel BANU”, se arată într-o postare.

”Am onoarea să vă salut Domnule General,Sunt caporalul în rezervă Stelian Coadă,şi Sunt onorat că am participat sub comanda Dumneavoastră în misiunile din AFGANISTA 2002-2003,şi IRAK 2004,în noaptea de 14-15.05.2004,împreună cu Dumneavoastră, Comandat,şi Ofiţerii Maior DAN IONESCU, Maior MARINEL MARE,Maior IONUŢ STOICA,Maior ION GRIGORE,împreună cu ECHIPAJUL C.R.M.B.format din sergent major EUGEN STAN,caporalul STELIAN COADĂ, plutonier DAN ADAM mecanic conductor,în misiunea SPECIALĂ,de la NASIRIA,care a fost condusă cu mult PROFESIONALISM de DUMNEAVOASTRĂ,şi pe care am indeplinito cu succes şi fără VICTIME,în rândul militarilor noştri datorită PROFESIONALISMULUI DUMNEAVOASTRĂ,deşi am fost atacaţi din mai multe direcţii cu lovituri de AG-7 şi baraje de foc,de AKA-47,Noi cei care am fost cu Dumneavoastră în C.R.M.B.,ne-aţi dat încredere MAXIMĂ, prin ordininile, pe care le DĂDEAŢI, iar noi OPERATORII DUMNEAVOASTRĂ RADIO,Le transmitem mai departe cu ÎNCREDERE, sunt MÂNDRU că am avut ONOAREA să LUPT alături de Dumneavoastră,mult SUCCES ÎN CEEA CE DORIŢI SĂ FACEŢI ÎNCONTINUARE "RESPECT”, spune utilizatorul de Facebook cu numele Stelică Stelică.

”Confirm tot ce declară domnul general! În acea misiune, eu am fost persoana însărcinată cu întocmire "Jurnalului acţiunilor militare" iar în acea noapte eram de serviciu în centrul de operaţii având sarcina de a monitoriza forţele ce acţionau în afara bazei”, scrie Roşu Rinel.

”Am onoarea să vă salut domnule General! Sunt Plt.adj.pr.(rz) VLAD Constantin şi sunt mândru că am participat sub comanda dumneavoastră la misiunile din Teatrul de Operaţii din Irak 2004. In noaptea de 14 spre 15.05.2004, am participat impreună cu camarazii noştri sub comanda dumneavoastră, la misiunea specială ,,Bătălia de la Nassiryia" IRAK, misiune care a fost îndeplinită cu succes. Sunt onorat că am făcut parte din marea familie a militarilor ,,Scorpionii Roşii", unitate care ma format ca om si militar desăvârşit iar dumneavoastră aţi fost alături de noi in cele mai grele momente din viaţa noastră militară. Sunteti comandantul care a fost alături de noi in linia întâi, a tuturor misiunilor din care am făcut parte. Vă doresc din tot sufletul multă sănătate şi succes în tot ceea ce faceţi! Dumnezeu să vă binecuvanteze!”, este un alt mesaj postat după postarea videoclipului de promovare a cărţii lui Ciucă.

”Am onoarea sa va salut Domnule General! Am participat în acea noapte la "Lupta din Nassiriya", fiind mecanic conductor TAB”, scrie şi Floricel Petrişor, din Craiova.

Acestora li se adaugă şi fostul secretar de stat în MS şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care scrie: ”România merită să aibă un preşedinte care e dispus să sacrifice tot pentru ţara lui. Faptele vorbesc de la sine pentru Nicolae Ciucă! O carieră excepţională, clădită prin muncă, sacrificiu şi eforturi uneori greu de imaginat. Viaţa de militar nu e deloc uşoară, dar lider nu devii de pe o zi pe alta. Tot respectul pentru Nicolae Ionel Ciucă!”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.