Preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, deputatul USR Radu Miruţă, a trimis, joi, întrebări către instituţiile statului cu privire la măsurile luate în contextul apariţiei raportului oficial al TikTok care confirmă existenţa unei reţele de peste 27.000 de conturi false folosite pentru a promova partidul AUR şi candidatul pro-rus Călin Georgescu. Întrebările au fost trimise către preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, ANCOM şi CNA.
”AUR a fost ajutat în alegeri de o reţea de conturi false, creată cu emailuri din Rusia şi adrese IP sursă din Turcia. E o operaţiune de manipulare coordonată din afara ţării. Avem confirmarea unei ameninţări reale la adresa democraţiei. Vrem să ştim ce face statul român ca să nu se repete în 2025”, a declarat deputatul USR Radu Miruţă, preşedintele Comisiei pentru IT&C.
Deputatul USR a transmis întrebări oficiale către instituţiile implicate în grupul de lucru anunţat de Preşedintele interimar Ilie Bolojan: CNA şi ANCOM. În paralel, a cerut explicaţii şi Preşedinţiei României privind acţiunile de prevenire a ingerinţelor externe în alegerile din acest an.
”Avem adrese IP sursă din Turcia, conturi neautentice create automat cu emailuri din Rusia, plăţi făcute prin criptomonede şi promovarea unui partid extremist, AUR. Toate indiciile duc spre o operaţiune hibridă. Statul trebuie să răspundă acum: există anchete în desfăşurare? Există măsuri pentru alegerile următoare? Nu doar Călin Georgescu a fost beneficiarul reţelei, ci şi AUR şi George Simion, actual candidat la alegerile prezidenţiale. Avem plan de acţiune, sau dormim, ca să ne trezim din nou după vot, ca în 2024?”, avertizează Radu Miruţă.
Totodată, parlamentarul USR readuce în discuţie proiectul legislativ pe care l-a depus în Parlament privind combaterea răspândirii conţinutului ilegal în mediul online şi face apel la partidele PSD, PNL şi UDMR să îl voteze.
Proiectul USR pentru combaterea dezinformării online – „legea anti-manipulare” prevede eliminarea rapidă a conţinutului ilegal, Astfel, platformele vor avea obligaţia să elimine conţinutul ilegal în maximum 15 minute de la publicare, folosind algoritmi de inteligenţă artificială. Proiectul propune şi lmitarea manipulării, astfel încât postările care conţin instigare la ură şi violenţă sau inducerea în eroare pe teme de interes naţional nu vor mai putea fi răspândite masiv şi nu vor putea fi promovate contra cost. Distribuirea va fi limitată la maximum 150 de utilizatori.
Proiectul vine şi cu sancţiuni clare: Nerespectarea obligaţiilor va atrage amenzi de 1% din cifra de afaceri, aplicate de ANCOM, autoritatea naţională care implementează Digital Services Act în România.
”Am depus o lege clară, inspirată din directivele europene, care poate fi aplicată rapid. Vestea bună este că există solutie tehnică, trebuie doar ca România să decidă daca vrea să abordeze situaţia, sau este unii decidenţi sunt chiar complice. Dacă nu vrem ca trolii ruşi să decidă preşedintele României, trebuie să acţionăm acum”, a mai declarat Radu Miruţă.
USR cere o acţiune clară din partea tuturor instituţiilor din grupul de lucru înfiinţat de Preşedintele interimar Ilie Bolojan, mai anunţă USR.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.