Directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre legea offshore, că dacă noi am fi adoptat legea în 2013 când au început discuţiile, pe planul iniţial al Petrom şi Exonn, în martie 2022 ar fi trebui să înceapă primele livrări masive de gaze, iar astăzi, cu acest război, România ar fi fost absolut independentă de Rusia şi ar fi putut să exporte gaz. El a arătat că ”deductibilitatea este una dintre problemele principale ale legii, iar pragul de 60% e mai mult decât rezonabil, cerut de industrie” şi a precizat că nu crede că vor veni gazele la finalul anului din exploatarea Neptun Deep.
Reprezentantul confederaţiei Concordia a afirmat că speră că vor reuşi să îl convingă pe ministrul Virgil Popescu şi alţi parlamentari, în privinţa modificărilor la legea offshore. ”Noi trebuie să câştigăm cât mai multă independenţă energetică”, a spus Burnete, el explicând că scoaterea gazului din Marea Neagră ar aduce locuri de muncă.
”Am văzut multă obtuzitate la politicieni, în aceşti zece ani am pus prea mult accentul pe câţi bani scot eu acum din redevenţe, şi nu spun că statul să piardă, pentru că sunt resursele României, dar trebuie să vedem dincolo de asta”, a afirmat el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Radu Burnete a arătat că ”deductibilitatea este una dintre problemele principale ale legii, iar pragul de 60% e mai mult decât rezonabil, cerut de industrie”.
”Deductibilitatea de 40% în România este foarte mică, au dreptate să ceară mai mult. (..) Problema deductibilităţii nu este singura din lege, legea e mai bună decât în anii anteriori, dar mai sunt şi alte probleme pe care vrem să le reglăm, modul în care sunt definite perimetrele, sunt unele chestiuni legate de aplicabilitate, câteva speţe uşor neconstituţionale”, a afirmat el.
”Nu se poate începe exploatarea până nu vedem această lege”, a mai spus Radu Burnete.
Radu Burnete a ţinut să precizeze că, ”dacă am fi adoptat legea în 2013 când au început discuţiile, pe planul iniţial al Petrom şi Exonn, în martie 2022 ar fi trebui să înceapă primele livrări masive de gaze, iar astăzi, cu acest război, România ar fi fost absolut independentă de Rusia şi ar fi putut să exporte”.
”Nu cred că vor veni gazele la finalul anului, dacă legea trece în următoarele două săptămâni”, a precizat Burnete, referindu-se la exploatarea zăcămintelor din perimetrul Neptun Deep, arătând că un orizont rezonabil de timp ar fi 2025 - 2026.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.