UDMR a decis să nu participe la plenul reunit în care va fi votată moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii, după o şedinţă a partidului. În privinţa negocierilor cu PSD, liderul UDMR a spus: ”Nimeni nu a făcut un pas înapoi, au fost discuţii extrem de sincere, de corecte, de ambele părţi, nimeni nu s-a certat cu nimeni”. În cursul dimineţii, sedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a decis să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 15:07 - Kelemen Hunor: UDMR nu a cerut niciodată ceva care nu e de bun simţ sau care nu are corespondenţă în Europa

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au discutat mereu transparent proiectele de lege privind minorităţile şi nu au cerut niciodată ceva care să nu fie de bun simţ sau care nu are corespondenţă în Europa.

„Vom continua discuţiile şi mâine şi poimâine, asta este intenţia noastră. De fiecare dată am discutat proiecte în mod transparent, niciodată nu am cerut ceva ce nu are o corespondenţă în Europa, în ţările din Uniunea Europeană pentru comunitatea maghiară. Nu vom cere altceva decât ceea ce e de bun simţ şi mi se pare absolut firesc, pentru că am fost trimişi în Parlament să susţinem în primul rând interesele comunităţii noastre şi, în al doilea rând, interesele societăţii româneşti. Vom continua, nu renunţăm la niciun proiect”, a spus liderul UDMR.

Întrebat dacă ar accepta un prag de 15% pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie, deputatul UDMR a spus că „orice proiect poate fi amendat în comisiile de specialitate, inclusiv acest prag la 15%”.

Chestionat în continuare dacă a înţeles de ce s-a retras de pe ordinea de zi a plenului Senatului proiectul privind declararea Zilei maghiarilor – 15 martie, Kelemen Hunor a răspuns: „Probabil că va apărea pe ordinea de zi mâine, poimâine, săptămâna viitoare. Poate să apară săptămâna viitoare, nu eu fac ordinea la Senat”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE 14:10 - UDMR a decis să nu participe la votarea moţiunii de cenzură

UDMR a decis să nu participe la plenul reunit în care va fi votată moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii, după o şedinţă a partidului.

Kelemen Hunor a precizat că decizia ca parlamentarii Uniunii să nu fie prezenţi în sală la moţiune a fost luată în unanimitate în şedinţa grupurilor reunite ale UDMR.

În privinţa negocierilor cu PSD, liderul UDMR a spus: ”Nimeni nu a făcut un pas înapoi, au fost discuţii extrem de sincere, de corecte, de ambele părţi, nimeni nu s-a certat cu nimeni”.

Kelemen a spus că UDMR nu a avut ”negocieri” cu nimeni, ci ”discuţii” şi că Uniunea nu se poziţionează de nici o parte.

Liderul UDMR a precizat că protocolul de colaborare cu PSD-ALDE este în vigoare, iar Uniunea va face o analiză după 30 iunie.

”Nu rupem hainele de pe noi azi, pentru că nu e cazul”, a completat Kelemen.

În privinţa proiectelor UDMR, Kelemen Hunor a declarat: ”Nu am cerut ce nu are corespondenţă în UE, am cerut lucruri de bun simţ”.

”Nu se pune problema dacă am ajuns sau nu la o înţelegere, nu ne-am certat, nu ne certăm cu nimeni, nici măcar cu domnul Băsescu (...) şi vom continua, nu renunţăm la niciun proiect”, a mai declarat liderul UDMR.

"Bineînţeles, noi după 30 iunie vom face o analiză, acolo scrie ca la sfârşitul fiecărei sesiuni parlamentare se face o analiză, noi atunci vom face o analiză şi vom trage o linie. Deci, nu rupem hainele astăzi de pe noi pentru că nu e cazul şi acel protocol nu vorbeşte despre moţiuni de cenzură şi nu vorbeşte despre cum se rezolvă problemele din interiorul PSD sau din interiorul UDMR, dacă sunt probleme, dar nu sunt, vă asigur”, a adăugat Kelemen Hunor.

UPDATE 12:13 - Tanczos Barna (UDMR): M-aş mira ca UDMR să mai susţină moţiunea de cenzură, datele problemei s-au schimbat radical

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marţi, că formaţiunea pe care o reprezintă cel mai probabil nu va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva premierului Sorin Grindeanu, motivând că social-democraţii nu şi-au ţinut promisiunile date luni de a vota o serie de legi de care maghiarii sunt interesaţi.

”Va trebui să luăm o decizie, lucrurile s-au schimbat faţă de înţelegerea de ieri. PSD a propus azi în birourile permanente retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi pe care ne-am înţeles ieri şi care au fost trecute de comisiile de specialitate. Urmează ca la 12:30 să avem o şedinţă a grupurilor UDMR din Cameră şi din Senat şi vom lua o decizie cu privire la ziua de mâine. Variantele sunt puţine, datele problemei s-au schimbat radical”, a declarat Tanczos Barna.

UPDATE 11:14 - Legile negociate de PSD cu UDMR, retrase de pe ordinea de zi a Senatului

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului fuseseră introduse trei legi pentru dezbatere şi vot final, legi de maxim interes pentru UDMR şi pe care maghiarii le negociaseră luni cu PSD promiţând la schimb sprijin pentru moţiunea de cenzură. 

Una dintre aceste legi viza instituirea zilei de 15 martie ca zi a maghiarilor din România, act normativ care a primit luni raport de adoptare de la comisia de administraţie. 

Alte două legi care trebuiau să intre în dezbaterea plenului Senatului vizau modificări la legea educaţiei. Una dintre modificări prevedea finanţarea de către stat a învăţământului superior confesional la universităţile private.

”Azi în România învăţământul teologic e susţinut de statul român de la bugetul de stat. E finanţat cultul majoritar, cât şi cultul catolic. În schimb, pentru cultul protestant nu există această posibilitate legală. Această lege punea egalitate pentru toată lumea, pentru toate cultele religioase aşa cum Constituţia României consacră această egalitate”, a declarat senatorul UDMR Cseke Attila, care a criticat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Un ultim act normativ care trebuia să intre la vot marţi în Senat, şi care fusese negociat de PSD cu UDMR în schimbul susţinerii de către maghiari a moţiunii de cenzură, viza examen de capacitate şi Bacalaureat diferenţiat pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale. 

”În al doilea rând, copiii care sunt la şcoală cu o limbă de predare a minorităţilor naţionale. Pentru învăţarea limbii şi literaturii române au un program special pentru că limba lor maternă nu e limba română. Dar acest lucru nu e corelat în ceea ce priveşte susţinerea examenului de capacitate şi de Bacalaureat, care trebuie să se desfăşoare la fe, după programa specială”, a mai spus Cseke Attila.
 
UDMR a solicitat plenului Senatului reintroducerea pe ordinea de zi a celor trei acte normative, dar cererea lor a fost respinsă. 

PSD şi UDMR nu s-au înţeles nici marţi dimineaţă asupra pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie; şedinţa comisiilor, anulată

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie.

Deputaţii din cele trei comisii au aşteptat aproape o oră începerea şedinţei în care trebuia să dea raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, care prevede scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

„Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea.

„Cele trei solicitări din partea comisiilor au rămas fără obiect, nu au mai fost discutate în Biroul Permanent. Comisiile şi-au anulat solicitările de a lucra în paralel cu plenul”, a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Ioana Bran, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat luni seara, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat să înceapă lucrările, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după discuţiile cu UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie. Dragnea a spus că şi fără voturile parlamentarilor UDMR, social-democraţii au "o majoritate confortabilă” pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.