PSD anunţă că se opune categoric creşterii vârstei de pensionare la 70 de ani şi avertizează că propunerea premierului Ludovic Orban ca salariaţii să poată opta pentru prelungirea perioadei de activitate până la 70 de ani, reprezintă un „dar otrăvit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”PSD se va opune oricărei tentative a Guvernului PNL de a majora vârsta de pensionare la 70 de ani. PSD atrage atenţia că propunerea prim-ministrului Orban ca salariaţii să poată opta pentru prelungirea perioadei de activitate până la 70 de ani, reprezintă un „dar otrăvit” prin care se încearcă realizarea primului pas în creşterea vârstei de pensionare”, anunţă social-democraţii.

În opinia PSD, declaraţiile recente ale reprezentanţilor PNL arată că această măsură este avută în vedere de Guvern, chiar dacă nu s-a luat „încă” o astfel de decizie şi nu s-a discutat „deocamdată” un astfel de proiect.

PSD atrage atenţia că în România nu se poate discuta de majorarea vârstei de pensionare la nivelul altor state europene, în condiţiile în care speranţa de viaţă din România este mai mică cu 8 ani faţă de media UE.

Premierul Ludovic Orban afirmă că nu există încă un proiect privind creşterea vârstei de pensionare, dar precizează că, în anumite domenii, precum educaţie, sănătate, sunt persoane care pot lucra şi după vârsta de 65 de ani şi ar trebui să li se permită să decidă dacă fac acest lucru. "Sigur că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor, nu - cum e cazul educaţiei - să li se dea din an în an, dacă vrea directorul şcolii, pe ochi frumoşi, să îl mai lase un an să vină, să predea cu ora. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi ce perioadă", spune el.

Ludovic Orban a fost întrebat, marţi seară, dacă la Ministerul Muncii există un proiect privind creşterea vârstei de pensionare.

"Nu, nu, nu. Deci, fake-news-uri marca unei anumite părţi. Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii, cum sunt educaţie, cultură, sănătate, sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani, în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zic, până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă. Sigur că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor, nu - cum e cazul educaţiei - să li se dea din an în an, dacă vrea directorul şcolii, pe ochi frumoşi, să îl mai lase un an să vină, să predea cu ora. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi ce perioadă. Şi dacă vrea se pensioneze la 69, să se pensioneze la 69", a afirmat premierul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.