PSD a depus plângere la Poliţie, la AEP şi la BEC împotriva AUR, după ce pe mai multe panouri destinate afişelor candidaţilor la alegerile prezidenţiale au apărut şi afişe cu mesajul ”George Simion 2024 - Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

PSD acuză formaţiunea politică condusă de George Simion că a lipit afişe defăimătoare la adresa PSD, în care foloseşte în sens peiorativ sloganul de campanie al candidatului PSD, Marcel Ciolacu.

Social-democraţii au făcut sesizări la Poliţie, dar şi la Autoritatea Electorală Permanentă şi la Biroul Electoral, după ce pe mai multe panouri destinate afişelor candidaţilor la alegerile prezidenţiale au apărut şi afişe cu mesajul ”George Simion 2024 - Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee”.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit PSD; acest material nelegal de propagandă electorală se regăseşte şi pe pagina oficială a candidatului George Simion, fotografia de copertă redă acelaşi text: „George Simion – Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee!”.

”În conformitate cu art. 36 alin. 7 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale: „Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii: a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat; b) este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor; c) are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg; d) depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului”, arată PSD.

”Vă rugăm să constataţi faptul că sunt îndeplinite condiţiile ca materialul să fie considerat propagandă electorală: se referă la un candidat clar identificat – George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, este utilizat în perioada campaniei electorale, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor prezidenţiale de către AUR), depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului, iar în ceea ce priveşte textul postării, acesta este defăimător la adresa PSD”, subliniază formaţiunea.

Potrivit PSD, afişele electorale încalcă prevederile art. 41 alin. 4 şi alin. 6 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României fiindcă sunt amplasate două afişe lipite, de alt tip, cu referire la acelaşi candidat cu scopul de a influenţa percepţia publică asupra unui alt candidat: „(4) Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat. (6) Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral. Un afiş electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură”. Legiuitorul a stabilit că materialele de propaganda electorală, indiferent de natura sau destinaţia acestora, trebuie să respecte dispoziţiile art. 28 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale: „Cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să respecte următoarele condiţii: să fie efectuate de competitori electorali numai pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii”.

PSD mai spune că în materialele distribuite, s-au efectuat cheltuieli în scopul de a influenţa voturile electoratului printr-o campanie electorală negativă la adresa unui contracandidat, nu pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii, în contradicţie cu normele legale.

”Conform art. 52 alin. 1 din Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, utilizarea de către competitorii electorali a oricăror tipuri de materiale de propagandă electorală în campania electorală care nu sunt prevăzute de lege se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei”, se precizează în plângerea depusă de PSD la AEP. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.