Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat marţi, după ce proiectul care abrogă legea recursului compensatoriu a trecut de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că lucrurile se îndreaptă către o lege adoptată de Parlament, nu către o OUG, şi a anunţat că va informa CEDO că o atfel de măsură a fost necesară din cauza stării de nesiguranţă. Vicepremierul Raluca Turcan le cere tuturor deputaţilor să voteze, miercuri, în plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu. "Este obligatoriu ca această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic!", spune Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
UPDATE - "Solicit tuturor deputaţilor să voteze mâine, în plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu. Este obligatoriu ca această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic!", afirmă Raluca Turcan, marţi, într-o postare pe Facebook.

Ea menţionează că proiectul PNL a fost depus în Parlament încă din februarie 2019.

"Dacă se adopta de atunci, în jur de 10.000 de infractori ar fi fost şi acum în puşcării. Dintre cei eliberaţi de când legea este în vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente", spune Turcan

 
Proiectul care abrogă legea recursului compensatoriu a fost adoptat în Comisia juridică a Camerei cu unanimitate de voturi, urmând să intre în dezbaterea plenului.
 
"După cum vedeţi, se îndreaptă lucrurile către o lege. O să merg în primul rând să informez CEDO de ce s-a ajuns la acestă lege şi ce avem de gând să fecem în sistemul penitenciar - să creştem numărul de locuri şi mai ales să îmbunătăţim condiţiile. Este nevoie de un management mult mai aplicat privind imbunătăţirea condiţiilor de detenţie", a afirmat Cătălin Predoiu.
Întrebat dacă a avut discuţii în contradictoriu cu premierul Orban, în condiţiile în care săptămâna trecută el susţinea că abrogarea peste noapte a recursului compensatoriu ar avea efecte mai grave, Predoiu a explicat: "Nu, noi nu am susţinut lucruri diferite. Întotdeauna am spus că vom aplica acest program de guvernare. S-a ajuns la această interpretare poate pentru că am fost reticent pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea recursului”.
 
Întrebat ce argumente va aduce CEDO, ministrul Justiţiei a declarat că va explica faptul că starea de nesiguranţă nu mai poate fi tolerată.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa săptămâna trecută că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar că o abrogare ”abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO, în condiţiile în care nu s-ar lua alte măsuri precum extinderea capacităţii sistemului de detenţie sau creşterea numărului consilierilor de probaţiune.

 

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.