Proiectul de lege prin care era solicitată desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, a fost respins de Senat, miercuri, iar Camera Deputaţilor a respins prin vot desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de Emil Constantinescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În decembrie 2019, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert pe 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora. Aceleaşi organizaţii au cerut demiterea lui Ion Iliescu şi a lui Gelu Voican Voiculescu de la conducerea acestei instituţii, precum şi reformarea ei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Directorul Institutului Revoluţiei Române, Gelu Voican Voiculescu, a declarat la finalul anului trecut că decizia Guvernului Orban de a desfiinţa instituţia este „arbitrară” şi „abuzivă” şi vor fi făcute toate demersurile legale pentru ca aceasta să nu fie pusă în practică.

Miercuri, 182 de deputaţi au votat „pentru” respingerea propunerii legislative privind desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi 44 „împotrivă". Au fost înregistrate 64 de abţineri.

Iniţiatorul a fost deputatul USR Iulian Bulai. În luna aprilie, propunerea de desfiinţare a Institutului Levantului a fost respinsă în Comisia pentru cultură din Senat, apoi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a fost înfiinţat de Parlamentul României prin Legea nr. 117/ 26 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 404/ 30 mai 2017.

„Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului la Bucureşti, modelat după cele mai bune practici ale institutelor cunoscute, îşi propune să devină unul din forurile mondiale de excelenţă care determină direcţiile ştiinţifice şi priorităţile unor domenii şi care poate stabili o reţea de contacte şi colaborări dintre cercetătorii români şi cei din alte institute de studii avansate din lume, contribuind la o mai mare vizibilitate a cercetării ştiinţifice româneşti", se arată pe institutlevant.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.