USR a depus un proiect de lege care introduce obligativitatea etichetării produselor alimentare procesate care conţin acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) precum şi reducerea acestor aditivi la maximum două grame la suta de grame de uleiuri sau grăsimi, motivând că acest lucru ar duce la reducerea mortalităţii cu 2.000 - 2.500 de persoane pe an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit iniţiativei USR înregistrată la Senat, operatorii din sectorul alimentar au obligaţia ca ”în produsele alimentare prelucrate, conţinutul de AGTN să nu depăşească 2 grame/100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora”.

De asemenea, operatorii din sectorul alimentar au obligaţia să se asigure că ”în produsele «libere de AGTN», conţinutul de AGTN să nu depăşească 0,5 grame/100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nu în ultimul rând, prin legea iniţiată de USR, operatorii din sectorul alimentar vor fi obligaţi ”să eticheteze produsele alimentare care conţin AGTN cu informaţii privind cantităţile de AGTN, exprimate în grame/100 de grame de ulei sau de grăsime individuale din produsul finit”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de medicul Adrian Wiener, care este şi senator USR, şi a fost semnat de alţi 16 parlamentari ai formaţiunii conduse de Nicuşor Dan.

Potrivit lui Wiener, în Uniunea Europeană 50.000 oameni mor anual strict din cauza aditivării alimentelor cu acizi graşi trans-nesaturaţi.

”Rezultatul net îl estimăm ca fiind în jur de 2.000 - 2.500 de decese evitabile în fiecare an în România. Această cifră rezultă dintr-un studiu de impact făcut în cele cinci ţări din Europa care au considerat că trebuie să prevadă unilateral pe teritoriul lor limitarea poluării alimentare cu aceşti produşi. În Danemarca, de exemplu, scăderea mortalităţii constatată după implementarea legii este de 4%. În România impactul probabil va fi mult mai mare datorită faptului că accesul la tratamente moderne în ceea ce priveşte inima este mult mai redus decât în alte ţări”, a explicat Adrian Wiener. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.