Un proiect de lege iniţiat de Silvia Dinică, senatoare USR, care prevede că părinţii singuri nu vor mai fi obligaţi la ture de noapte şi pot lucra doar dacă îşi doresc, a fost votat favorabil în Camera Deputaţilor, for decizional, şi merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul vine în sprijinul părinţilor singuri care fac ture de noapte şi nu au cu cine să-şi lase copiii. Până acum, doar anumite categorii de persoane erau exceptate de la turele de noapte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Fără ture de noapte pentru părinţii singuri! Proiectul depus de mine încă de anul trecut a primit votul final în Camera Deputaţilor şi merge la promulgare la preşedintele Iohannis. În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor şi al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfăşurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri în care părinţii singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toţi au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Aşa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsaţi singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau beţe în roate. Relaţia părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare şi de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic", a declarat Silvia Dinică, senatoare USR şi iniţiatoarea proiectului de lege.

Potrivit senatoarei, motivele pentru care turele de noapte trebuie excluse dacă părintele singur nu îşi exprimă disponibilitatea sunt: siguranţa copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligaţiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activităţi şcolare şi sociale; impactul asupra relaţiei părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activităţile copilului în mod regulat.

”Proiectul le dă opţiunea părinţilor singuri să lucreze în ture de noapte, dacă aşa doresc. Astfel, turele de noapte nu mai sunt o obligaţie! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial”, mai arată USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.