Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 25/2022 privind unele măsuri în domeniul fondurilor europene. Actul normativ reglementează instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene, în scopul implementării acţiunilor de sprijin acordate prin intermediul fondurilor externe nerambursabile şi rambursabile, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dezvoltând noi funcţionalităţi şi module de gestionare a măsurilor în cadrul sistemului informatic integrat - IMM RECOVER.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este administratorul operaţional al măsurilor dezvoltate în sistemul informatic, având dreptul de a utiliza sistemul informatic integrat — IMM RECOVER, în sensul colectării, editării şi stocării datelor cu privire la acţiunile derulate prin intermediul acestuia, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este administratorul tehnic al acestuia, asigurând dezvoltarea, mentenanţa şi securitatea cibernetică a sistemului pe toate componentele sale (infrastructură, hardware, software de bază, aplicaţie specifică).
Şeful statului a mai promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Actul normativ reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit, aspecte privind evaluarea bonităţii înainte de acordarea unui credit de către creditorii non-financiari, anumite cerinţe prudenţiale şi de supraveghere, inclusiv pentru înfiinţarea şi supravegherea intermediarilor de credite şi a entităţilor care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, precum şi aspecte cu privire la furnizarea de servicii accesorii. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, scoate de sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, creditele imobiliare. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 se aplică tuturor contractelor de credit pentru consumatori privind vânzarea şi cumpărarea unor bunuri imobile, contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unor bunuri imobile şi contractelor de credit ce implică un drept legat de un bun imobil.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 20/2021 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru abrogarea unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea Legii farmaciei nr. 266/2008.
Şeful statului a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Actul normativ reglementează, potrivit Notei de fundamentare, transpunerea corectă a prevederilor Directivei 107/2014/UE ce modifică Directiva 16/2011/UE în ceea ce priveşte schimbul automat obligatoriu de informaţii în domeniul fiscal. Prin Ordonanţa de urgenţă se implementează recomandările experţilor Forumului Mondial privind transparenţa şi schimburile de informaţii în scopuri fiscale din cadrul OECD cu privire la implementarea Standardului Comun de Raportare, precum şi cele ale experţilor Comisiei Europene referitoare la transpunerea corectă şi completă a Directivei 2014/107/UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.