Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul pentru promulgarea Legii privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor, care urmăreşte îmbunătăţirea accesului consumatorilor la justiţie şi oferă totodată garanţii adecvate consumatorilor.
Legea are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal privind desfăşurarea acţiunilor în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie al acestora şi al unei bune funcţionări a pieţei interne a Uniunii Europene.
Astfel, se asigură mecanismul procedural eficient care să permită entităţilor calificate să introducă, în cadrul unei proceduri judiciare, acţiuni în reprezentare în numele consumatorilor, pentru a obţine măsuri de încetare a practicilor incorecte, cât şi măsuri reparatorii. Entităţile calificate sunt libere să aleagă orice mijloc procedural care le este disponibil în temeiul prevederilor legale în vederea protejării intereselor colective ale consumatorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, acestea se vor putea adresa direct instanţelor de judecată şi nu doar autorităţilor publice abilitate să supravegheze şi să sancţioneze cazurile de încălcare a drepturilor consumatorilor, cum ar fi ANPC. Respectivele entităţi calificate pot solicita încetarea sau interzicerea unei conduite ilicite şi pot solicita remedieri, precum despăgubirea, repararea, înlocuirea, reducerea preţului, încetarea contractului sau rambursarea preţului plătit, după caz.
Totodată, prin actul normativ sunt acoperite şi încălcările care au încetat înainte de iniţierea sau de încheierea acţiunii în reprezentare, întrucât ar putea fi încă necesar să se împiedice repetarea practicii prin interzicerea acesteia, să se stabilească că o anumită practică constituia o încălcare a legii sau să se faciliteze obţinerea de remedieri de către consumatori.
Prin noile reglementări se asigură echilibrul necesar între îmbunătăţirea accesului la justiţie al consumatorilor şi oferirea în acelaşi timp de garanţii adecvate comercianţilor pentru evitarea abuzului de procedură care ar afecta în mod nejustificat capacitatea întreprinderilor de a activa pe piaţa internă. Proiectul de lege asigură transpunerea în legislaţia naţională a dispoziţiilor Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor şi de abrogare a Directivei 2009/22/CE
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.