Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seara, că îl va propune pe Mihai Tudose drept candidat la funcţia de prim-ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”PSD şi ALDE susţin că au în continuare o majoritate în Parlament. Aceste două formaţiuni politice s-au prezentat împreună la consultări şi au înaintat o propunere, în persoana domnului Tudose”, a spus Klaus Iohannis într-o scurtă declaraţie de presă susţinută la Cotroceni.

De asemenea, şeful statului a constatat că partidele din opoziţie în principal nu au avut propuneri concrete pentru poziţia de prim-ministru şi nici nu observat existenţa unei înţelegeri politice între ele.

”Pe de altă parte, criza prin care trecem dăunează grav României, economiei româneşti, imaginii României în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un guvern care să încerce să rezolve problemele apărute din cauza acestei crize pornite din interiorul PSD”, a spus preşedintele.

În aceste condiţii, Iohannis a anunţat că acceptă propunerea făcută de PSD-ALDE. ”Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru care va avea discuţii în zilele următoare şi se va prezenta cu o echipă guvernamentală. Solicit partidelor parlamentare să se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare în cursul acestei săptămâni”, a mai spus Iohannis.

Preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au venit împreună la consultările cu preşedintele Iohannis căruia i l-au propus pe Mihai Tudose, ministrul Economiei, pentru postul de premier. Întrevederea a luat sfârşit dupăcirca 15 minute, fără ca liderii coaliţiei de guvernământ să facă declaraţii.

PNL a venit fără o porpunere de premier, preşedintele Ludovic Orban afirmând că liberalii îşi doresc să intre la guvernare doar prin alegeri sau cu o majoritate parlamentară clară.

"Delegaţia PNL i-a prezentat preşedintelui României, Klaus Iohannis, poziţia politică a partidului, care a fost adoptată astăzi. (...) Poziţia noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să-şi asume răspunderea guvernamentală, dar doar în baza unei majorităţi parlamentare solide, coerente, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal", a spus Orban, la finalul consultărilor.

El a precizat din nou că, în cursul discuţiilor purtate cu celelalte partide parlamentare, cu excepţia PSD, nu s-a reuşit degajarea unei astfel de majorităţi "din diferite motive". "Ca atare, aşteptăm decizia preşedintelui", a spus liderul PNL.

Întrebat de ce nu au propus totuşi un premier, el a spus că PNL nu face "politică ca să ne aflăm în treabă". "Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi certe", a afirmat el.

Singurul partid de opoziţie care a venit cu o propunere de prim-ministru a fost PMP, anume europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Îl comparăm cu propunerea pe care a făcut-o Alianţa PSD-ALDE. (...) Este parte a grupului PPE, fiind membru PMP, este purtător de cuvânt al PPE, este vicepreşedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova. (...) Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron, dar şi generaţia Trudeau, din Canada", a spus Băsescu, după consultări.

El a afirmat că Siegfried Mureşan este un politician de succes, experimentat şi care corespunde aşteptărilor cetăţenilor.

"Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului robot al lui Dragnea şi Iohannis, propunerea noastră corespunde portretului robot al oricărui cetăţean român", a afirmat Băsescu.

Liderul PMP a spus că există premisele unei majorităţi care se poate forma cu ajutorul PNL, UDMR şi USR, dacă ele ar accepta să colaboreze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.