Primarul USR Dominic Fritz i-a înmânat, sâmbătă, preşedintei Republicii Moldova Maiei Sandu premiul Timişoara pentru Valori Europene. Premiul înfiinţat de Municipiul Timişoara onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Preşedinta Maia Sandu este nu doar un lider puternic, ci şi un model pentru milioane de europeni din afara Moldovei. Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Moldovei atunci când mulţi le considerau utopice. Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj şi un bun simţ rar întâlnit în politică a luptat cu perseverenţă pentru a contura o cale europeană pentru Moldova. A reuşit să scoată Republica Moldova de sub influenţa Kremlinului şi a pus-o pe o direcţie europeană”, a afirmat Dominic Fritz, primarul USR al Timişoarei, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Edilul din Timişoara a mai spus că „umanitatea şi bunul simţ al Maiei Sandu sunt dovada că un politician nu trebuie să fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca să aibă succes”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Umanitatea şi bunul simţ al Maiei Sandu ne dau speranţa că vulgaritatea, agresivitatea, tupeul, toate acele ingrediente care poluează cultura politică în întreaga lume, pot fi combătute nu cu aceeaşi monedă, ci cu seninătatea hotărâtă a unui om corect. Succesul din 2020, când a fost aleasă preşedinte cu o majoritate copleşitoare, nu i-a venit uşor. Cu siguranţă nu i-a servit nimeni puterea pe o tavă. În sensul ăsta îmi permit să remarc că acele cariere politice care se bazează nu pe testul votului, ci pe numiri politice sau manevre din umbră produc inevitabil lideri slabi. Maia Sandu a pierdut alegerile prezidenţiale în 2016. Ascensiunea în funcţia de prim-ministru în iunie 2019 i-a fost oprită brusc după doar 160 zile. În retrospectivă, înfrângerile Maiei Sandu, deşi dureroase, par că doar i-au întărit determinarea. Faptul că după ce a căzut, s-a ridicat şi a mers mai departe nu este o simplă lecţie de dezvoltare personală. Este şi dovadă că în orice democraţie, progresul vine cu un preţ, iar evoluţia unei ţări nu este niciodată liniară. Lupta pentru democraţie nu este niciodată pierdută. Rezilienţa persoanei Maia Sandu este aşadar un simbol pentru rezilienţa societăţii moldoveneşti şi deopotriva pentru rezilienţa democraţiei însăşi”, a mai precizat Fritz.

El a adăugat că „sub conducerea doamnei Preşedintă, Republica Moldova a început un amplu proces de reformă, profund necesar pentru o ţară care a fost ţinută captivă unor interese ilicite pentru decenii”.

„A promovat oameni integri la conducerea instituţiilor responsabile cu combaterea corupţiei. A schimbat legislaţia ca oligarhii care au fugit din ţară să poată fi judecaţi în absenţă şi averile ilicite să le fie confiscate. A început un proces dureros de verificare a averilor din sistemul de justiţie cu ajutorul unor experţi externi. Moldova face paşi determinanţi în procesul de reformă care să-i permită aderarea cu succes la Uniunea Europeană.

Acesta a amintit şi despre faptul că Sandu a numit o femeie în funcţia de premier şi a promovat mai multe femei în administraţia centrală.

„A numit o femeie în funcţia de prim-ministru, a promovat mai multe femei în administraţia centrală - cel mai recent fosta preşedintă a Senatului României, colega mea Anca Dragu, în funcţia de Guvernatoare a Băncii Naţionale a Moldovei - iar sub conducerea ei, în Moldova 40% dintre parlamentari sunt femei. Toate acestea arată că promovarea femeilor în politică nu trebuie văzută ca un rezultat al dezvoltării, ca acel ceva cu care ne ocupăm după ce am rezolvat toate celelalte probleme, ci de fapt ca motorul ei. O democraţie mai echitabilă este o democraţie mai puternică. Maia Sandu a înţeles asta şi o pune în practică fără mult tamtam. Trebuie spus că ea a plătit şi plăteşte un preţ scump personal pentru asumarea sa. Atacurile misogine împotriva ei, de o agresivitate greu de suportat, sunt alimentate nu doar de ura tradiţională împotriva femeilor puternice, ci şi de întreaga maşină de propagandă rusească. Suntem ferm alături de dvs, dragă Maia Sandu, aşa cum suntem alături de toate femeile în politică care sunt victime ale violenţei verbale şi fizice”, a completat Dominic Fritz.

Acesta a mai spus că nu crede că este cineva în această sală care ar vrea să schimbe locul cu Maia Sandu.

„Provocările economice, politice, sociale, de securitate par copleşitoare. Câtă greutate pe umerii unui singur om! Oare nu este premiul de azi şi o modalitate de a ne descărca de uşurarea stânjenitoare că nu noi suntem acel om? Oare avem nevoie s-o ridicăm pe Maia Sandu pe piedestalul laureatului ca să avem un erou în spatele căruia să ne ascundem? Nu, eu cred că acest premiu vrea altceva. El exprimă speranţa că există o gratitudine activatoare. Nu cu toţii trebuie sau putem să ducem lupta grea a Maiei Sandu, dar cu toţii putem să apărăm valorile mari şi mici pentru care luptă. Maia Sandu nu este singură. Umerii ei, umerii Europei pot fi întăriţi de fiecare dintre noi. Timişoara poate fi o forţă întăritoare a Europei. La fel cum ne onorăm reciproc, ne întărim reciproc. În semn de recunoaştere a eforturilor şi a parcursului său extraordinar, Municipiul Timişoara acordă cu mândrie Premiul inaugural Timişoara pentru Valori Europene preşedintei Maia Sandu. Doamna preşedinte, ne inspiraţi pe toţi în aceste vremuri dificile. În numele Timişoarei vă mulţumesc. Vă urăm tot binele din lume. Trăiască Republica Moldova, trăiască România, trăiască Europa”, a conchis Fritz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.