Premierul Ciucă a anunţat joi că în şedinţa de Guvern va fi adoptată Ordonanţa prin care toate categoriile profesionale, atât din sănătate cât şi apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi beneficiare ale încheierii aplicării Legii 153, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin aducerea salariilor unor angajaţi din Sănătate (registratori, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare) şi Apărare şi ordine publică la nivelul grilei din 2022. El a arătat că a luat această decizie pentru a crea premisele astfel încât pe baza discuţiilor care au loc la Ministerul Muncii să se finalizeze proiectul noii legi a salarizării şi în începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să poate fi aprobată şi aplicată, începând cu anul 2024.
UPDATE: Ministerul Muncii a transmis, joi, într-un comunicat de presă, că salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.
”Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ" din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022”, a transmis Ministerul Muncii.
Sursa citată a precizat că măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeaşi anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.
”De asemenea, ordonanţa de urgenţă vizează majorarea salariilor de bază pentru angajaţii din asistenţă socială. În acest sens, s-a ţinut seama de problema majoră cu care se confruntă acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum şi de provocările de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, creşterea numărului persoanelor vârstnice în România sau criza forţei de muncă în domeniul asistenţei sociale şi migrarea acesteia)”, a mai precizat ministerul.
Pot5rivit instituţiei, tot de la 1 iunie, cresc şi soldele şi salariile de funcţie ale personalului prevăzut în Anexa nr. VI - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SECURITATE NAŢIONALĂ" din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022.
”Şi în acest caz se urmăreşte eliminarea inechităţilor salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor şi salariilor de funcţie prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022. Măsurile au fost luate în contextul în care printre priorităţile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, prevăzută în Programul de Guvernare 2021 - 2024, care are drept scop eliminarea inechităţilor salariale, dar şi în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a mai transmis Ministerul Muncii.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”În şedinţa de astăzi aprobăm, de asemenea şi vom lua decizia în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât acele dezechilibre, prin neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate şi în felul acesta toate categoriile profesionale, atât din sănătate cât şi din celelalte instituţii, inclusiv din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi beneficiare încheierii aplicării acestei legi 153”, a spus premierul în şedinţa Executivului.
Nicolae Ciucă a continuat: ”Am luat această decizie pentru a putea să creăm premisele astfel încât pe baza discuţiilor care au loc la Ministerul Muncii să finalizăm proiectul noii legi a salarizării şi în începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o aprobăm şi să poată fi aplicată începând cu anul 2024”.
El a arătat că prin Ordonanţa ce va fi aprobată vor face în aşa fel încât toate categoriile profesionale să beneficieze de închiderea prevederilor legii 153 privind salarizarea.
Salariile unor angajaţi din Sănătate (registratori, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare) şi Apărare şi ordine publică vor fi aduse la nivelul grilei din 2022, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Reprezentanţii Ministerului Muncii au afirmat că, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pentru consultare, se aduc la grila din 2022 prevăzută în Legea 153/2017 şi Anexa II (Sănătate) şi Anexa VI (Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională).
Proiectul de OUG are un articol unic: ”La articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (14) se introduc două noi alineate, alin. (15) şi (16), cu următorul cuprins: «(15) Prin derogare de la prevederile art.12 alin.(2) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr.II la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022. (16) Prin derogare de la prevederile art.12 alin. (2) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu începând cu luna iunie 2023, soldele de funcţie/salariile de funcţie ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. VI la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022»”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.