Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că România a contribuit cu soluţii la îmbunătăţirea cadrului legislativ european privind migraţia, în timp ce omologul său austriac, Gerhard Karner, a precizat că lupta împotriva migraţiei ilegale cuprinde şi reducerea stimulentelor pentru traficanţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cătălin Predoiu a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena, cum vede propunerea de a se organiza proceduri de azil în afara Uniunii Europene şi de a se construi centre de primire a refugiaţilor în afara UE. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Migraţia este o temă de interes european de cel mai înalt nivel. Ultimii ani au văzut o dezbatere aprinsă pe tema regulilor privind migraţia şi azilul. A fost unul din primele subiecte discutate, în urmă cu nouă luni, cu domnul ministru Karner şi mă bucură să am ocazia să o spun în faţa presei şi a publicului austriac faptul că România a contribuit cu soluţii la îmbunătăţirea cadrului legislativ european privind migraţia. A fost un compromis foarte greu de găsit între toate statele membre ale Uniunii Europene şi Comisie anul trecut şi o parte dintre ele chiar de anul acesta, ca procedură. Sunt în continuare discuţii despre îmbunătăţirea acestui cadru legislativ. În general, sunt discuţii legate de soluţii privind această problemă a migraţiei, inclusiv dimensiunea externă a migraţiei, adică abordarea fenomenului de migraţie, o spun pentru cei mai puţin familiarizaţi cu tema, abordarea migraţiei în ţările de origine, prin diverse programe, inclusiv cel intitulat parteneriat pentru talente, care să ofere soluţii atât cererilor de forţă de muncă, cât şi nevoilor privind controlul migraţiei şi stoparea migraţiei ilegale”, a afirmat Cătălin Predoiu. 
 
El a adăugat că în această dezbatere apar tot felul de propuneri, dar trebuie armonizate viziunile politice la nivelul statelor membre.  
 
“Sigur că în această dezbatere apar fel şi fel de propuneri şi de idei. Important e să li se dea un răspuns pe baza unui studiu atent şi din partea specialiştilor, dar şi după ce se armonizează viziunile politice la nivelul statelor membre. Altfel, ştiu că subiectul respectiv este o temă de campanie electorală internă aici, în Austria, şi de aceea mă opresc cu răspunsul la ceea ce am exprimat până acum, nu aş vrea să intru în campaniile dumneavoastră electorale interne. Avem destul de campanii şi la noi acasă”, a explicat ministrul de Interne. 
 
Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a afirmat că lupta împotriva migraţiei ilegale cuprinde şi reducerea stimulentelor pentru traficanţi. 
 
“Cu privire la proceduri de azil în afara UE, şi această temă a fost discutată în cadrul şedinţei noastre. Am putut observa că tot mai multe state membre îşi doresc soluţii în acest sens. Lupta împotriva migraţiei ilegale, lupta împotriva abuzului din acest domeniu cuprinde şi reducerea stimulentelor pentru traficanţii de migranţi. Acestea trebuie împiedicate şi eliminate tocmai ca să reducem migraţia ilegală”, a explicat oficialul austriac.
 
El a fost întrebat dacă există un proiect-pilot în legătură cu cardul pentru servicii sociale pentru refugiaţi. 
 
“Centrele de asistenţă pentru migranţi deja oferă servicii sociale şi ne gândim să facem posibil acest lucru şi pentru landurile federale. Până în iunie, Ministerul de Interne va elabora o propunere în acest domeniu. Austria Superioară va participa la un proiect-pilot, dar nu înainte de luna iune. Până atunci trebuie să elaborăm un sistem practicabil şi rezonabil şi abia apoi îl vom aplica”, a mai declarat Gerhard Karner.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.