Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, după adoptarea de către Executiv a legilor justiţiei, că aceste proiecte de legi reprezintă un obiectiv important în cadrul MCV, cu Comisia Europeană, obiectiv care este restant de mai mulţi ani de zile, iar prin adoptarea lor, Guvernul şi apoi Parlamentul vor îndeplini un obiectiv cheie în ceea ce vom putea numi efortul de modificare şi modernizare a cadrului normativ adresat Justiţiei. Ministrul a mai spus că eespinge categoric abordarea conform căreia în spatele unor soluţii s-ar afla intenţii malefice, sau de subminare a puterii parchetelor.
”Aceste proiecte de lege reprezintă numai unul dintre obiectivele ministerului, nu este un obiectiv izolat. Reamintesc faptul că deja anul acesta, Ministerul Justiţiei şi-a atins unele obiective, promovând şi ulterior Guvernul aprobând Strategia Naţională Anticorupţie, apoi proiectul de lege, devenit ulterior lege după aprobarea în Parlament, privind desfiinţarea SIIJ, aşa-zisa secţie specială, aş menţiona, de asemenea, proiectul de lege privind avertizorii de integritate, trecut prin Parlament şi aflat în procedură în urma retrimiterii în Parlament de către preşedintele României”, a spus ministrul.
El a precizat că urmează şi alte proiecte, cum ar fi Statutul personalului de specialitate, grefieri, IT-işti, alte categorii din sistemul de justiţie, proiectele de modificare ale Codurilor Penale, pentru a integra deciziile obligatorii ale CCR, dar şi alte proiecte venite dinspre CSM.
”Sunt o serie de instrumente legislative care vor întregi şi vor moderniza cadrul legislativ adresat justiţiei. Aceste proiecte de legi ale justiţiei reprezintă un obiectiv important în cadrul MCV, cu Comisia Europeană, obiectiv care este restant de mai mulţi ani de zile, prin adoptarea lor de către Parlament, noi reuşind să îndeplinim principalul obiectiv din cadrul Mecanismului”, a mai spus Predoiu, el amintind că este vorba şi de un obiectiv în cadrul PNRR.
Ministrul Justiţiei a menţionat că, ”prin adoptarea acestor proiecte, Guvernul şi apoi Parlamentul vor îndeplini un obiectiv cheie în ceea ce vom putea numi efortul de modificare şi modernizare a cadrului normativ adresat Justiţiei”.
Despre criticile aduse acestor proiecte, ministrul a spus: ”Resping categoric abordarea conform căreia în spatele unor soluţii s-ar afla intenţii malefice, sau de subminare a puterii parchetelor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.