Deputatul USR Tudor Pop, membru în comisia de Sănătate, a declarat joi că, în pofida faptului că premierul Viorica Dăncilă pune responsabilitatea în cazul crizei de imunoglubulină pe seama producătorilor, cea mai mare vină o are guvernarea PSD-ALDE. El afirmă că punerea din nou în funcţiune a Institutului Cntacuzino poate fi una dintre soluţiile acestei probleme.
"(...) Chiar dacă doamna premier Dăncilă aruncă în proporţie de 80% vina pe unerii marilor producători de medicamente, în realitate, cea mai mare vină o poartă guvernarea PSD-ALDE, respectiv incompetenţa şi incapacitatea unui ministru de a gestiona şi de a asigura stocul necesar de imunoglubuline”, a declarat Tudor Pop, într-o conferinţă de presă.
Acesta explică faptul că anularea Hotărârii de Guvern numărul 800/2016 privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, aplicată de fostul ministrul al Sănătăţii Florian Bodog, a dus la această criză şi se întreabă dacă Parchetul General nu se autosesizează.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Am publicat acum două zile o cronologie factuală a crizei care începe în luna martie 2017, cu anularea Hotărârii de Guvern 800/2016, anulată de către domnul ministru nimic, Florian Dorel Bodog (...) Chiar nu plăteşte nimeni pentru aceste drame care au fost anunţate şi care ar fi putut evitate? Vorbim de decese, traume, sechele, frica de a trăi cu gândul că poate mâine nu îţi găseşti medicamentul necesar pentru a supravieţui. Ma întreb, chiar nimeni de la Parchetul General nu se autosesizează când un întreg segment al societăţii, deopotrivă politic şi societate civilă, anunţă cu subiect şi predicat ce urmează să se întâmple?”, a continuat acesta.
De asemenea, deputatul a spus că România incinerează anual mii de litri de plasmă din cauza lipsei centrelor de procesare, în timp ce Ungaria deţine 28 de astfel de centre.
"Statul român incinerează zeci de mii de litri de plasmă pe an, lucru care costă. Nu avem unităţi care să proceseze această plasmă. Ungaria, de exemplu, are 38 de unităţi, noi avem zero. Problema este că mecanismul de protecţie civilă poate fi activat pe o perioadă cuprinsă între 6-12 luni, după care va trebui să ne descurcăm singuri, va trebui să venim cu soluţii la nivel local, dar soluţii fezabile şi durabile (...) Reactivarea şi punerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino, una de urgenţă, poate fi una din soluţii”, a conchis parlamentarul USR.
România a declanşat marţi Mecanismul de Protecţie Civilă pentru achiziţia imunoglobulinei pentru imunodeficienţe primare din statele membre UE şi NATO.
Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, miercuri seară, că în urma declansării Mecanismului de Protecţie Civilă aproximativ 70 de state au achiesat la acest sistem şi caută soluţii pentru a spijini România, iar autorităţile vor centraliza toate propunerile pe care le va primi, în vederea achiziţionării prin Compania Naţională UNIFARM S.A a cantităţilor de imunoglobulină necesare pentru tratamentul pacienţilor cu imunodeficienţă primară pentru o perioadă de două luni.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri seară că reprezentanţii instituţiei s-au întâlnit cu producătorii de imunoglobulină, care au dat asigurări că vor demara, începând din această lună, procedurile pentru redirecţionarea pe piaţă din România de pe celelalte pieţe europene a unor cantităţi de imunoglobulină necesare în tratarea imunodeficienţelor primare şi a bolilor autoimune.
"Producătorii au informat despre faptul că aparitita unor discontinuităţi în procesul de fabricaţie a imunoglobulinei sunt cauzate în special de lipsa materiei prime. Autoritătile române vor lua în calcul intenţia de a stabili, împreună cu reprezentanţii producătorilor de derivate din plasmă, procedurile şi condiţiile în care se poate colecta plasmă de la donatori români pentru a fi folosită că materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină. Prin asigurarea materiei prime, România poate reduce considerabil costurile de achiziţie a acestor produse şi ar asigura continuitatea produselor pe piată", mai transmitea MS.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă, prin solicitarea ajutorului ţărilor UE şi NATO pentru criza imunoglobulinei. Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sănătăţii, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar preţul unei doze este de aproximativ 100 de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.