Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, după respingerea moţiunii de cenzură, că aceasta nu a fost tratată cu seriozitate de opoziţie, iar votul îi întăreşte convingerea că alianţa de la guvernare este puternică. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat, înregistrând 200 voturi ”pentru” şi 7 ”împotrivă”, în condiţiile în care pentru adoptare erau necesare 233 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 3 abţineri. PSD afirmă că respingerea moţiunii de cenzură a fost un vot pentru stabilitate şi pentru continuitate şi că, în acelaşi timp, a sancţionat lipsa de alternativă a Opoziţiei şi aventura economică pe care o propuneau unii dintre reprezentanţii partidelor semnatare ale moţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI PSD, după căderea moţiunii de cenzură: A fost un vot pentru stabilitate şi pentru continuitate. În acelaşi timp, a sancţionat lipsa de alternativă a Opoziţiei şi aventura economică pe care o propunea

„În această moţiune de cenzură am văzut superficialitate, jigniri, ceea ce demonstrează că nu a fost tratată cu seriozitate. Eu cred că acest mod de lucru trebuie să înceteze dacă într-adevăr tratăm cu seriozitate acest lucru. Eu ştiu că democraţia presupune ca democraţia să poată utiliza acest instrument, dar în momentul în care depui o moţiune de cenzură în primul rând te convingi şi convingi pe ceilalţi că ceea ce scrie acolo este real, nu vii cu informaţii care nu sunt conforme cu realitatea, şi trebuie să te gândeşti că dacă această moţiune într-adevăr trece, trebuie să ai o alternativă, trebuie să vii cu un prim-ministru, să vii cu un Guvern”, a declarat Dăncilă, la Parlament.

Întrebată dacă respingerea moţiunii îi întâreşte statutul în PSD, Viorica Dăncilă a spus: „Îmi întăreşte convingerea că suntem o alianţă puternică, că toţi colegii am acţionat unitar şi că am depăşit această moţiune prin aportul fiecărui coleg. Îmi întăreşte încrederea în colegii de alianţă, în colegii mei din PSD”.

În legătură cu faptul că parlamentarii PSD şi ALDE au stat în bănci la vot, Dăncilă a spus că a avut şi are întotdeauna încredere în colegii ei, dar că aşa au hotărât aceştia.

Întrebată care au fost greşelile pe care şi le-a însuşit PSD, Viorica Dăncilă a răspuns: „În primul rând că am vorbit foarte mult de justiţie şi nu am vorbit mai mult despre lucrurile pe care le-am făcut pentru cetăţenii din România. Am înţeles faptul că acesta a fost un subiect pe care noi l-am adus în spaţiul public şi pe care opoziţia l-a utilizat foarte mult împotriva noastră. Acest guvern nu a modificat nici Codul penal, nici Codul de procedură penală, aşa cum a făcut Guvernul Cioloş în 2016. Această dezinformare, aceste atacuri la nivelul Guvernului au fost foarte vehemente şi poate noi nu am procedat foarte bine în a arăta că nu e conform cu realitatea. Am înţeles că trebuie să ne pliem pe ceea ce vor cetăţenii şi să ne întoarcem la mesajul din 2016, mesaj care ne-a adus un val de încredere”.

DEZBATERILE ASUPRA MOŢIUNII DE CENZURĂ

- Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că opoziţia ignoră de fapt votul românilor, pentru că în 2016 românii au votat PSD şi ALDE să guverneze şi a întrebat-o pe Raluca Turcan dacă va face plângeri penale împotiva tuturor celor care nu au votat opoziţia.Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a afirmat, în plenul Parlamentului, că opoziţia are un culoar la DNA care face dosare politice, la comandă, care să-i ajute pe liderii opoziţiei şi pe „stăpânul” lor să preia puterea. Liderul USR, Dan Barna, a declarat că românii nu mai vor un guvern girat de penali, iar actualul guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat că Guvernul condus de Viorica Dăncilă este „Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte” şi că cel puţin încă doi miniştri „ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în plen, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că opoziţia este „alianţa austerităţii” şi a susţinut că PSD a adus mai multă creştere economică decât în perioada 2009-2016. că acuzaţiile din textul acesteia sunt minciuni şi a susţinut că actuala guvernare construieşte, iar opoziţia demolează.Dăncilă a mai spus că acuzaţiile din textul moţiunii sunt minciuni şi a susţinut că actuala guvernare construieşte, iar opoziţia demolează 

CITEȘTE ȘI Ponta: Doamna prim ministru, nu cred că aveţi o problemă azi, la moţiunea de cenzură, nici la Congresul PSD, veţi avea imediat după, cu situaţia economică, socială şi bugetară a României
CITEȘTE ȘI Dăncilă: Nu voi tolera şi cu atât mai puţin nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. Vrem să oferim cimitirului Valea Uzului statutul de cimitir internaţional

UPDATE - Deputat PMP: Domnul Daea când nu plimbă oaia luptă cu cormoranii, domnul Bădălău are nişte probleme de incontinenţă urinară şi din această cauză face dedicaţii diasporei în ritmuri de manele. Acesta este un guvern caricatural, din păcate

Deputatul PMP Emil Marius Paşcan a afirmat că se aştepta ca, măcar de formă, Guvernul să-şi "pună cenuşă în cap" şi să îşi recunoască greşelile. "Dar poate nici nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3 (...) Doamna Dăncilă nu este zi să nu siluiască limba română, domnul Teodorovici pe lângă faptul că a făcut varză fiscalitatea ţării îndatorează România în fiecare oră cu 4,7 milioane lei (...) Domnul Daea când nu plimbă oaia luptă cu cormoranii", a spus Paşcan.

"Am urmărit cu atenţie această retorică fastuoasă, glorioasă, eminamente pozitivă a Guvernului şi m-am întrebat dacă oare înţelege Guvernul în ce film ne aflăm, pentru că astăzi vorbim de o sancţiune pe care opoziţia o aplică Guvernului, această moţiune de cenzură, dar sancţiunea de fapt este a cetăţenilor şi a fost vădită prin votul din 26 mai", a spus Emil Marius Paşcan, deputat PMP, la dezbaterea moţunii de cenzură.

El a adăugat că se aştepta ca măcar de formă să vadă că-şi pune cenuşă în cap guvernul, "recunoaşte greşelile pe care le-a făcut şi în mod decent, onest, cinstit îşi asumă nişte nerealizări faptul că i-a supărat pe români şi o face în continuare".

"Dar poate nici nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3, că despre asta vorbim, câtă vreme gândiţi-vă prin ce rămân aceşti oameni în spaţiul public. Doamna Dăncilă nu este zi să nu siluiască limba română, domnul Teodorovici pe lângă faptul că a făcut varză fiscalitatea ţării îndatorează România în fiecare oră cu 4,7 milioane lei (...) Domnul Daea când nu plimbă oaia luptă cu cormoranii, domnul Bădălău are nişte probleme de incontinenţă urinară şi din această cauză face dedicaţii diasporei în ritmuri de manele (...) Acesta este un guvern caricatural, din păcate", a mai spus Paşcan.

El a spus că alte state îşi protejează legislativ cetăţenii, spre deosebire de ţara noastră, care îi umileşte şi îi obstrucţinează.

"Partidul Mişcarea Populară susţine fără rezerve această moţiune", a afirmat el.

 

 

UPDATE - Dăncilă, replică pentru Turcan: Mai uşor cu ameninţările, stimată doamnă!

„Într-un an de zile, Guvernul Cioloş a dat 114 OUG, Guvernul Boc a dat 130 OUG, Guvernul Dăncilă a dat 114 OUG, dar există o diferenţă: Guvernul Dăncilă nu a făcut ceea ce a făcut Guvernul Cioloş, nu a modificat 151 de articole într-o singură noapte din codul penal şi codul de procedură penală. De ce folosiţi dublul standard?”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că Raluca Turcan vorbeşte despre ignorarea votului, dar că PSD a învăţat din acest vot.

„Dvs ignoraţi votul românilor. Românii au votat în 2016 pentru o majoritate PSD-ALDE în Parlament pentru a guverna această ţară. Încercaţi să faceţi diferenţa între votul la alegerile parlamentare, europarlamentare, locale. Am să rog pe cineva să vă explice semnificaţia fiecărui vot. În acelaşi timp, mai uşor cu ameninţările, stimată doamnă! Ştiu că puteţi să vă daţi doctoratul în plângeri penale. O să faceţi plângeri penale împotriva tuturor celor care nu v-au votat şi nu o să vă voteze niciodată?”, a continuat Viorica Dăncilă.

Dăncilă a subliniat că oamenii nu apreciază ura, jignirile.

„Aş fi vrut să veniţi cu argumente, cred că ar fi fost mult mai bune”, a adăugat ea.

Viorica Dăncilă a acuzat liderii opoziţiei de aroganţă, care îi va duce la pierzanie, la fel cum s-a întâmplat şi altădată.

Ea a susţinut că oamenii vor acorda încredere PSD pentru ceea ce face.

UPDATE - Tăriceanu: Sunteţi reprezentanţii unor partide incapabile în ultimii ani să câştige alegerile pentru a accede la putere, dar vreţi să faceţi acest lucru prin mitinguri perpetue, prin pichetări de instituţii, prin lupte cu jandarmii

„Cred că textul prezentei moţiuni de cenzură, cu toată experienţa pe care o am, mi-a pus capac, semn că politicienii nu mai au imaginaţie sau poate au prea multă. (...) Nu cred că guvernarea PSD-ALDE e una perfectă, departe de a fi perfectă. Am făcut însă şi lucruri bune, unele foarte bune, am făcut şi greşeli, dar ca să citez: în doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor guvernamentale ori că nu ştiţi să guvernaţi decât prin ameninţări, şantaj, violenţe şi teroare. Haideţi să fim serioşi, mi se pare cam prea mult!”, a spus Tăriceanu.

„Dvs. iniţiatorii acestei moţiuni, vorbiţi de dezbinare, de ameninţări, de şantaj şi de teroare? Dvs, care sunteţi reprezentanţii unor partide incapabile în ultimii ani să câştige alegerile pentru a accede la putere, dar vreţi să faceţi acest lucru prin mitinguri perpetue, prin pichetări de instituţii, prin lupte cu jandarmii, prin agresarea în stradă a politicienilor, prin instaurarea unui sentiment de teroare, prin blocarea pieţelor şi a arterelor de circulaţie”, a afirmat Tăriceanu, în vociferările parlamentarilor opoziţiei.

El a mai acuzat opoziţia că promite lichidări de proprietăţi şi arestări prin OUG după ce va prelua puterea şi că vine sporadic la putere după „evenimente tragice insuficient lămurite”.

„Dvs care credeţi că drepturile omului sunt un lux aveţi curajul să vorbiţi în Parlament? Dvs care contestaţi proprietatea privată şi spuneţi că familia ar trebui să dispară ca să trăim în grup? Dvs care vă burduşiţi listele electorale ori conducerile partidelor politice cu odraslele foştilor securişti şi ni-i prezentaţi next generation. Dvs care în urma unui scrutin care relevă, cu dovezi în mass-media, că a fost fraudat, aţi reuşit să obţineţi un scor bun, vă comportaţi ca şi cum aţi fi câştigat toate alegerile pe următorii doi ani”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus că opoziţia a câştigat doar o mică bătălie politică.

„Aţi ridicat insulta la rang de virtute premărind profunzimea metafizică a plăcuţelor suedeze şi vorbiţi de teroare? Am impresia că vorbiţi de funie în casa spânzuratului, pentru că sunteţi susţinătorii prea plecaţi ai unui preşedinte care a împărţit România între alegătorii lui şi penali, între pesedişti şi restul lumii”, a continuat Tăriceanu.

El a mai spus că în 2007 parlamentarii PD au iniţiat o moţiune chiar pe tema votului din Diaspora, iar de atunci s-au perindat la putere guvernele Boc, Ungureanu, Cioloş. „Cum de niciunul nu a rezolvat această problemă? Diaspora e bună ca să fie manevrată”, a continuat liderul ALDE.

Tăriceanu a subliniat că românii nu au votat pentru o justiţie a abuzurilor, pentru refacerea protocoalelor dintre SRI şi justiţie, susţinând că acesta este sensul pactului semnat la Cotroceni.

El a precizat că premierul Boc a adoptat modificări la condurile penale prin asumarea răspunderii, iar Guvernul Cioloş prin OUG.

Tăriceanu a acuzat opoziţia că vrea să dărâme Guvernul pentru ca în CV-urile unora să apară funcţia de premier sau ministru.

„M-am gândit cum ar sta românilor un guvern mozaic condus de un şomer politic. Mă refer la dl Orban. Cred că în cartea lui de muncă scrie ori activist politic, ori agitator politic”, a adăugat liderul ALDE.

El a spus că acest Guvern ar fi completat de Barna, Cioloş, Rareş Bogdan, Raluca Turcan şi nu ar putea oferi decât răfuieli zilnice.

Tăriceanu i-a mai acuzat că ar sta în genunchi îndreptaţi sper Bruxelles pentru a primi ordine.

„Vă dau un sfat: uitaţi de această moţiune, că altminteri ea nu va fi decât hârtia de turnesol care vă va duce în situaţia de a fi văzuţi aşa cum sunteţi de fapt. Aduc aminte cuvintele lui Abraham Lincoln: mai bine să taci şi să fii considerat un ignorant decât şi să vorbeşti şi să spui orice îndoială. Nu mă pot să nu remarc insistenţa cu care abuzaţi de ameninţările cu dosare penale. Asta confirmă că aveţi un culoar la DNA care face dosare politice, la comandă, care să vă ajute pe voi şi stăpânul vostru să preluaţi puterea. Cei din pădure se răzgândesc destul de repede şi riscaţi să deveniţi din vânători vânaţi”, a încheiat Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE - Florin Iordache: Dacă mi s-ar cere să descriu într-un cuvânt textul moţiunii de cenzură termenul folosit ar fi ipocrizie

"Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moţiunii de cenzură, cred că termenul pe care l-aş folosi este cel de ipocrizie. Acuzaţi modul în care a fost organizat votul în diaspora, dar nu v-am auzit pe niciunul dintre dumneavoastră înainte de alegeri să cereţi Guvernului să organizeze mai multe secţii sau să prelungească durata votării. Nu a protestat nimeni dintre dumneavoastră atunci când Ministerul de Externe a trimis un comunicat în care se spunea că a înfiinţat în diaspora 441 secţii de votare, mai mult decât dublu faţă de precedentele alegeri europarlamentare”, a afirmat Iordache, în discursul de la dezbaterea moţiunii de cenzură.
 
El a spus că o altă dovadă de ipocrizie este faptul că opoziţia acuză guvernul că nu a anticipat corect prezenţa la vot, când toată lumea a spus că a fost una peste aşteptări.
 
"La fel de ipocrit este să acuzi guvernul că nu a anticipat corect prezenţa la vot, despre care tot voi spuneaţi că a fost peste aşteptările tuturor. Păi dacă a fost peste aşteptările tuturor, de ce este vinovat guvernul că nu s-a aşteptat la aşa ceva? Este multă ipocrizie să mimaţi grija faţă de românii din diaspora deşi aţi profitat din plin de organizarea referendumului în aceeaşi zi cu europarlamentarele, afectând astfel durata şi procesul de votare. Dacă eraţi oneşti şi dacă v-ar fi preocupat cu adevărat dreptul de vot al românilor în străinătate atunci ar fi trebuit să cereţi preşedintelui să nu afecteze procentul de votare prin organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Dar nu aţi făcut acelaşi lucru pentru că aţi dorit la aceste alegeri să se vorbească despre justiţie şi nu despre Europa”, a mai declarat Florin Iordache.
 
Deputatul a mai spus că este ipocrizie şi invocarea în cadrul moţiunii de cenzură a Comisiei de la Veneţia care critică reforma Justiţiei, dar în acelaşi timp opoziţia nu a ţinut cont de recomandarea Comisiei ca referendumul să nu fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. 
 
Iordache consideră că tot ipocrizie se numeşte şi faptul că un guvern este certat că emite prea multe ordonanţe de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele a blocat toate iniţiativele parlamentare. 
 
"Stimaţi parlamentari ai opoziţiei, cât de multă ipocrizie poate fi în a certa un guvern că emite prea multe ordonanţe, în condiţiile în care preşedintele a blocat toate iniţiativele parlamentare necesare actului de guvernare. Chiar voi v-aţi făcut un obicei de a contesta aproape tot ce adoptă majoritatea, dar tot voi veniţi şi vă plângeţi că Guvernul emite prea multe ordonanţe. Asta nu înseamnă ipocrizie?”, a mai spus deputatul. 
 
Florin Iordache a declarat că reprezentanţii opoziţiei vorbesc despre principii şi valori europene, dar s-au ferit să condamne protocoalele secrete. 
 
"Vorbiţi despre principii şi valori europene dar nu luaţi în seamă încălcările grave ale unor drepturi fundamentele garantate în Uniunea Europeană. Invocaţi independenţa justiţiei când atacaţi PSD, dar vă feriţi să condamnaţi oficial protocoalele secrete, făcându-vă că nu înţelegeţi cât de grav a fost încălcată independenţa Justiţiei prin aceste acte”, a mai afirmat Iordache în discursul său.

UPDATE - Dan Barna: Acest guvern nu trebuia să guverneze vreodată România

„Acest guvern nu trebuia să guverneze vreodată România, a fost o greşeală de la bun început, a fost creaţia unui om care a crezut că e mai presus de lege. România este o ţară în care nimeni nu e mai presus de lege. Coincidenţa nefericită e că acest guvern s-a suprapus peste un moment care trebuia să fie de glorie pentru noi: preşedinţia Consiliului UE”, a spus Barna.

„Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o”, a mai declarat Liderul USR.

Dan Barna a subliniat că „românii nu mai vor un guvern girat de penali”.

„Acest guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său şi nu vă doresc soarta dlui Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru toţi cei care au fost abuzaţi, bruscaţi în 10 august şi în alte momente”, a menţionat Barna.

„Dacă veţi refuza încă o dată să ascultaţi ce spune majoritatea românilor, viitorul dvs politic va fi sumbru. Lucrurile se schimbă în România, o nouă clasă politică e vie şi activă”, a spus liderul USR.

UPDATE - Turcan: Guvernaţi în favoarea infractorilor, împotriva românilor 

„Tot ce am scris în moţiunea de cenzură şi am spus în ultimii doi şi jumătate - că guvernaţi în favoarea infractorilor, împotriva românilor şi în neştiinţă uluitoare - v-au confirmat-o oamenii la vot. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă, care a decis personal componenţa acestui guvern care l-a servit şi îl serveşte şi împotriva ticăloşiilor PSD-ALDE ridicate la rang de politică de stat”, a afirmat Turcan.

Ea a spus că „oamenii au dat un vot cu năduf”.

„Nu încercaţi să vă derobaţi de responsabilitate şi să veniţi azi apretaţi. Sunteţi Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte şi cel puţin încă doi miniştri ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL a acuzat Guvernul că minte atunci când arată că în România curge lapte şi miere.

„E limpede pentru toată lumea şi nu mai puteţi face nimic decât să înghiţiţi în sec şi să plecaţi. Votul la referendum a fost împotriva acestui guvern”, a mai spus Turcan.

„În urma acestei moţiuni de cenzură, premierul nu iese nici mai competent, nici decis să facă lucrurile în interesul românilor, poate doar mai hotărât să folosească pârghiile puterii în interes partizan”, a subliniat Raluca Turcan.

CITEȘTE ȘI Ludovic Orban: Negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură vor continua până la momentul votului / Parlamentarii PSD şi ALDE care votează moţiunea au şansa să se reabiliteze în faţa românilor

UPDATE - Dăncilă, opoziţiei: Nu reprezentaţi o alternativă la guvernare

CITEȘTE ȘI Dăncilă spune că acuzaţiile din moţiunea de cenzură sunt minciuni
FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

„E a treia oară când vin în Parlament la o moţiune de cenzură şi observ: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile, supremaţia jignirilor în faţa bunului simţ”, a afirmat Dăncilă.

Ea a susţinut că întregul text al moţiunii arată incapacitatea opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele ţării.

„Nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a spus că nu a văzut din partea opoziţiei nicio opinie concretă, nicio iniţiativă, ci doar multe metoafore şi sloganuri şi a acuzat opoziţia că vrea să taie subvenţiile agricultorilor, consideră salariul minim nociv, vrea să impoziteze It-iştii, să elimine voucherele de vacanţă

„Ce vor câstiga românii prin venirea dvs la guvernare? Sloganuri, austeritate. Să le spuneţi românilor că sunteţi alianţa austerităţii. (...) Amatorismul abordării dvs nu mă surprinde, însă am convingerea că românii ştiu să facă diferenţa între demagogie şi guvernarea responsabilă”, a continuat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a susţinut că PSD a adus mai multă creştere economică decât în perioada 2006-2016. Ea a enumerat datele economice care arată că PSD a adus bunăstare.

 

UPDATE: Este citită moţiunea de cenzură.

UPDATE: Guvernul are alocate 60 de minute în timpul dezbaterilor, iar parlamentarii câte 10 secunde, astfel că pe grupuri timpul este alocat astfel: PSD - 35 de minute, PNL - 16 minute, USR - 7 minute, UDMR - 5 minute, Pro România - 4 minute, ALDE - 5 minute, PMP - 2 minute, Minorităţi - 3 minute, neafiliaţi - 2 minute.

UPDATE: Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate moţiunea de cenzură a început la ora 14.10. Şedinţa este condusă de Marcel Ciolacu.

Din totalul de 465 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa 250 de senatori şi deputaţi.

Moţiunea, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă miercuri şi în aceeaşi zi a fost citită în plen, în prezenţa unui număr foarte mic de parlamentari.

”În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, afirmă semnatarii în textul moţiunii. Premierului Viorica Dăncilă i se transmite că rolul său s-a încheiat şi că trebuie să plece, dar nu înainte să răspundă politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-a condus împotriva a milioane de români din diaspora. ”Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili”, i se reproşează premierului.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul manjorităţii senatorilor şi deputaţilor, ceea ce înseamnă că este necesar ca 233 de parlamentari să voteze „pentru”. Votul este secret, exprimat cu bile.

Moţiunea de cezură a fost semnată de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi UDMR. Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu semnează moţiunea, dar că vor vota la vedere în favoarea acesteia.

În plus, liberalii poartă negocieri şi cu parlamentari de la putere pentru a obţine voturile necesare. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea joi seară că iniţiatorii moţiunii se bazează pe 214-215 voturi.

Totuşi, PSD a anunţat că parlamentarii săi vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. De altfel, Viorica Dăncilă a anunţat că parlamentarii PSD care votează moţiunea vor fi excluşi din partid.

În 30 de ani, doar trei moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: în 2009, împotriva Cabinetului Boc II, după ce PSD s-a retras de la guvernare, în 2012, când a căzut Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi în 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.

Prezentăm integral textul moţiunii:

”Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!

Doamnă Prim-ministru,

Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră. Atâta vreme cât cetăţeanul de rând răspunde în faţa legii, fără privilegii şi discriminări, şi dumneavoastră trebuie să daţi socoteală pentru fapte premeditate prin care aţi blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota. Recunoaşteţi astăzi, în faţa românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toţi românii din diaspora ar fi putut să voteze!

Din păcate, nu vă dezminteţi şi, în loc să vă daţi demisia şi să vă cereţi scuze românilor pentru atentatul la democraţie pe care l-aţi dirijat, aţi considerat de cuviinţă să sfidaţi pe toată lumea şi să-l numiţi în Guvern pe Titus Corlăţean, cel care şi-a bătut joc de cetăţenii români şi care i-a împiedicat să voteze în anul 2014!

Aţi folosit instituţiile statului român împotriva propriilor cetăţeni, mai ales împotriva celor care au spus cu voce tare că s-au săturat de PSD şi de incompetenţii care conduc ţara. ”Duba de Topoloveni”, ”Parola de Târgovişte” sau „Nimicul de Suceava” sunt mărci înregistrate oficial ale PSD şi ele sunt expresia modului în care voi vă raportaţi de 30 de ani la cetăţenii români. Degeaba PSD şi-a schimbat blana de mai multe ori, din FSN în PDSR, PSDR sau PSD, pentru că nu aţi renunţat niciun moment la mentalităţile şi năravurile de dinainte de 1989. Nu ştiţi să guvernaţi decât prin ameninţări, şantaj, violenţe şi teroare, iar contraperformanţele guvernării sunt ascunse în spatele minciunilor, manipulărilor şi falsificării realităţii.

Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili. Mai mult, aţi încercat să destabilizaţi şi subordonaţi justiţia română pentru a vă salva membrii corupţi şi clientela politică, fără a ţine cont de faptul că victimele colaterale au fost cetăţenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis imediat, pentru că vom sta în continuare cu sufletul la gură, ori de câte ori este şedinţă de guvern, iar pe ordinea de zi vor apărea, de nicăieri, noi ordonanţe de urgenţă toxice. Nimeni nu mai are încredere în PSD şi ALDE că nu vor relua atacul la sistemul judiciar şi la adresa legislaţiei penale. Poate că PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, însă noua conducere a partidului-stat este susţinută şi înconjurată de acelaşi grup numeros de inşi cu probleme grave în justiţie, care-şi freacă mâinile de nerăbdare şi abia aşteaptă să scrie ordonanţe de urgenţă în favoarea corupţilor. Cum să mai aibă cineva încredere într-un prim-ministru susţinut de PSD-ALDE, atâta vreme cât şase milioane şi jumătate de români au răspuns cu un DA hotărât la referendum, iar voi vă faceţi că nu vedeţi şi nu înţelegeţi! Românii v-au spus cu subiect şi predicat că ţara nu vrea amnistie şi graţiere pentru corupţi şi v-au interzis categoric să mai daţi ordonanţe de urgenţă care să distrugă şi ceea ce a mai rămas din sistemul de justiţie din ţară. Trebuie să plecaţi pentru că există riscul major să nu ţineţi cont de votul exprimat de români la referendum în chestiunile care privesc justiţia, aşa cum nu aţi dat doi bani pe opiniile şi recomandările venite de la Comisia de la Veneţia, de la Comisia Europeană şi Parlamentul European, de la partenerii noştri internaţionali, atunci când aţi dat ordonanţe de urgenţă care au afectat grav sistemul judiciar. Ştim că v-aţi propus să izolaţi România şi s-o scoateţi, bucată cu bucată, din Uniunea Europeană, însă cetăţenii v-au oprit la timp şi v-au spus să mergeţi acasă!

Doamnelor şi domnilor,

Această guvernare PSD-ALDE a transformat Radioul şi Televiziunea publice în oficine ale propagandei de partid şi de stat, unde până şi emisiunile despre agricultură deveniseră platforme de preamărire pentru Liviu Dragnea. Jurnalişti ai radioului plătit din impozitele cetăţenilor au devenit DJ-i la mitingurile PSD, în timp ce colegi ai lor erau scoşi forţat de pe post.

Domnilor guvernanţi, aţi făcut din instituţiile media nu slujitori ai poporului, ci slugile dumneavoastră personale, aţi folosit banii publici ca să vă plătiţi lăudători în prime-time la televizor şi ca să închideţi nu doar vocile opoziţiei, ci şi vocea libertăţii şi a raţiunii.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis de urgenţă şi pentru abuzul de încredere de care a dat dovadă semnând, pe bandă rulantă, ordonanţe de urgenţă profund neconstituţionale, care fac rău intereselor economice şi sociale ale românilor.

PSD şi-a consemnat în propria istorie autoratul unor ordonanţe toxice, precum Ordonanţa 7/2019, care a creat haos total în sistemul judiciar şi care a generat premisele unei amnistii mascate, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei de la Veneţia! Tot la presiunile unor persoane din PSD, acest Guvern şi-a pus semnătura pe Ordonanţa 90/2018, ordonanţa care a pus pe picioare Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, adică ghilotina pentru magistraţii care nu salută aplecaţi în faţa liderilor PSD.

Acest Guvern este autorul Ordonanţei de urgenţă 114/2018, care a lovit la temelia sistemului energetic, care a compromis investiţiile în sectorul comunicaţiilor  şi care a scumpit creditele pentru tinerii care voiau să-şi cumpere o locuinţă. Printr-o singură ordonanţă aţi scumpit şi mai tare viaţa românilor, care sunt nevoiţi să plătească facturi mai mari la curent electric, la telefonie sau televiziune prin cablu. Printr-o singură ordonanţă aţi pus România pe picior de război cu Comisia Europeană, aţi vulnerabilizat securitatea aprovizionării cu gaze naturale, aţi distrus producţia de cărbune şi aţi împins România să devină importator net de energie electrică.

Deşi a existat un precedent pozitiv în anul 2015, când, cu susţinerea tuturor partidelor parlamentare, s-a dezbătut şi adoptat pachetul de legi privitor la diferite tipuri de alegeri, aţi preferat să reglementaţi de pe o zi pe alta, prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Aţi evitat dezbaterea parlamentară pe un proiect aşa de important cum este cel referitor la alegerile locale.

Tot prin ordonanţă aţi decis ca pensiile să nu crească de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie, deşi vă lăudaţi că o sa aveţi excedent la fondul de pensii. Dacă aveţi bani mai mulţi, de ce v-aţi împotrivit să majoraţi pensiile, aşa cum prevede legea, de la 1 ianuarie? Tot acest Guvern a dat şi Ordonanţa 9/2019, ca să întârzie cu o lună, de la 1 martie la 1 aprilie, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii. Degeaba tot faceţi declaraţii în care spuneţi că Parlamentul trebuie să legifereze, pentru că prin abuzul de ordonanţe de urgenţă, Guvernul PSD-ALDE a făcut din Parlamentul României o simplă anexă a Guvernului.

Doamnelor şi domnilor,

Am ajuns să ne temem de consecinţele oricărui act normativ pe care îl adoptă acest Guvern. Agenda publică din România a fost acaparată în ultimii doi ani şi jumătate de problemele pe care le au cu legea unii indivizi din PSD! A sosit momentul ca agenda instituţiilor publice din România – Parlament, Guvern, administraţie centrală – să fie ocupată cu adevăratele probleme ale ţării noastre: dezvoltarea tuturor regiunilor ţării, modernizarea tuturor serviciilor publice şi o prosperitate reală pentru toţi!

România continuă să piardă oportunităţi în fiecare zi petrecută cu Guvernul PSD-ALDE la Palatul Victoria: pierdem şansa de a ne dezvolta pe seama fondurilor europene gratuite; pierdem oportunitatea de a profita de creşterea economică şi de a dirija surplusul economic pentru a construi infrastructură de transporturi, spitale regionale şi şcoli moderne; pierdem credibilitate în afara ţării, în faţa partenerilor noştri; pierdem şansa de a ne păstra tinerii în ţară!

Şi ca să se pună capac tuturor: zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeaşi regie ca la 10 august 2018, cu mulţi actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituţii controlate de către Guvern. Deşi executivul avea cunoştinţă, de mai bine de o lună, de acţiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituţii ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale şi Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar şi măsuri adecvate, prompte soluţionării diferendului şi a preferat o mascaradă de prezenţă la faţa locului a forţelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019. Soluţiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-aţi implementat, dar aţi creat haos şi neîncredere în instituţiile statale!

Doamnelor şi domnilor,

Avem obligaţia să demitem Guvernul PSD-ALDE pentru a da şansa României să intre în normalitate! Cetăţenii ne-au spus categoric că doresc o ţară normală! Orice vot de susţinere pentru PSD sau ALDE este un vot împotriva voinţei exprimată de români în 26 mai! Orice vot pentru moţiunea de cenzură este un vot pentru o şansă acordată României!

România are nevoie urgentă de un Guvern cu o viziune pro-europeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare ale ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene! Viitorul Guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze.

Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.