Parlamentarii PNL de Timiş răspund scrisorii primarului municipiului Timişoara, Dominic Fritz, care le-a cerut soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, şi susţin că vor face demersuri pentru ca Timişoara să primească bani de la Guvern pentru termoficare, dar că este nevoie de atacarea unor probleme structurale în cadrul Colterm, pentru ”însănătoşirea” acesteia.
”Vom face demersuri către Guvernul României pentru a aloca în continuare sume de bani către Timişoara, pentru termoficare, odată cu celelalte municipii.
Guvernul României a ajutat Timişoara şi pe timişoreni în două rânduri, cea mai recentă fiind la finele anului trecut, când a fost virată cea mai mare sumă din fondul de rezervă pentru ajutorarea termoficării municipiilor, aproape 54 de milioane de lei. De asemenea, Consiliul Judeţean Timiş a virat din fondul său de rezervă suma de 1,2 milioane lei pentru Colterm”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al PNL Timiş, transmis în numele parlamentarilor liberali.
Liberalii mai arată că problemele Colterm s-au agravat în timp şi precizează care sunt motivele.
”Alocările din partea Guvernului şi a CJ Timiş au fost făcute cu speranţa că, în paralel, societatea Colterm va găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor structurale care s-au agravat în timp, datoriile dublându-se, separat de criza energetică aflată în desfăşurare. La Colterm este o criză structurală agravată în ultimul an din mai multe motive: Din cauza unui management defectuos; Din cauza alegerilor total neinspirate a unor aşa-zise soluţii cum ar fi preferarea furnizării exclusiv a gazului, în detrimentul alimentării mixte gaz-cărbune; Din cauza amenzii pentru certificatele verzi care, de fapt, a fost lovitura supremă primită de societate; Din cauza numirilor controversate în management şi Consiliul de Administraţie”, se arată în mesajul liberalilor.
Parlamentarii PNL de Timiş îndeamnă, în final, Primîria Timişoara să vină cu un plan de management pentru societatea Colterm.
”Doar atacându-se problemele structurale putem spera la o însănătoşire a societăţii şi o siguranţă pentru furnizarea agentului termic, la preţuri rezonabile.
Îndemnăm Primăria Timişoara ca, pentru a ieşi din această nouă criză, să ia măsurile necesare şi să vină cu un plan de management concret, aşa cum PNL a solicitat public încă din decembrie 2020”, mai transmit liberalii.
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru sistemul centralizat de încălzire, având în vedere "explozia" preţurilor la gazele naturale.
Compania de termoficare Colterm din Timişoara a anunţat, luni, că reduce temperatura de furnizare a agentului termic, dar şi că are în vedere să oprească furnizarea apei calde pe timpul nopţii.
Colterm are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 106.863.467 lei reprezentând amenda primită în luna mai 2021 de la Administraţia Fondului pentru Mediu, după ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achiziţionării certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeană. Ulterior, edilul a anunţat că va contesta această amendă, însă a pierdut procesul în luna decembrie 2021, decizia nefiind una definitivă.
În 11 noiembrie 2021, Guvernul a alocat municipiului Timişoara aproape 54 de milioane de lei pentru termoficare, însă primarul Dominic Fritz a anunţat că aceşti bani vor ajunge doar până la finalul anului. De altfel, din cauza datoriilor şi a neachiziţionării de cărbune, Colterm a întrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timişoara, în acest sezon. Aceasta după ce primarul Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a companiei.
În cele din urmă a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o altă companie, însă cu plata în avans. Consiliul Local Timişoara a aprobat, într-o şedinţă extraordinară care a avut loc în 23 decembrie 2021, dublarea preţului gigacaloriei pentru termoficare. În urma votului Consiliului Local Timişoara, începând din data de 1 ianuarie, preţul gigacaloriei la populaţie este de 416, 25 lei, faţă de 207, 27 lei, cât era până acum, iar primăria va acorda o subvenţie de 435 de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.