Eficientizarea activităţii angajaţilor pe criterii de performanţă trebuie să fie baza funcţionării serviciilor primăriei, susţine candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria municipiului Sibiu, Raul Apostoiu, care consideră că „primarul trebuie să rămână un cetăţean responsabil pe toată perioada mandatului şi să coboare din birou şi limuzină” pentru a veni alături de oamenii care l-au votat.
În cadrul unui interviu pentru News.ro, Raul Apostoiu, în prezent preşedintele filialei judeţene PLUS Sibiu, vorbeşte despre obiectivele pe care doreşte să le ducă la îndeplinire ca primar încă din primul an de mandat, dar şi priorităţile pe care şi le-a setat pentru modernizarea Sibiului, printre care se numără şi creşterea transparenţei în relaţia cu cetăţenii.
- De ce candidaţi?
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Raul Apostoiu: Pentru că Sibiul este parte din mine, nu mi-am dorit să spun acasă altui oraş. Am asistat de la ridicarea municipiului Sibiu din „praf”, începând cu anul 2000, la alunecarea în banal şi stagnarea lui, sub conducerea actualei administraţii. Primăria Sibiului are nevoie de o candidatură serioasă şi am decis să fac acest pas, susţinut de colegii mei din PLUS Sibiu şi de colegii de alianţă din USR. Candidez pentru că îmi doresc să aduc Sibiul, nu singur, ci împreună cu echipa de consilieri USR PLUS la nivelul următor de dezvoltare şi modernizare, astfel încât fiecare cetăţean să simtă o creştere a nivelului de trai.
- Cu ce sunteţi diferit faţă de contracandidaţii dumneavoastră?
Raul Apostoiu: Eu vin din mediul privat, sunt antreprenor de peste 20 de ani, am propria firmă în domeniul IT şi al sistemelor de securitate integrată. Firma pe care am pornit-o de la zero este, în prezent, reprezentativă la nivelul judeţului Sibiu în domeniile menţionate. Consider că motivul implicării mele în politică este important. Am ales PLUS, în urmă cu un an şi jumătate, pentru a ajuta oamenii şi comunitatea. De un an sunt preşedintele filialei judeţene PLUS Sibiu, conduc şi reprezint o organizaţie activă care numără, în prezent, aproximativ 400 de membri şi 30 de comunităţi locale în judeţ. Dorinţa mea de a construi, de a inova şi experienţa de leadership sunt principalele criterii de diferenţiere.
- Ce nu funcţionează în administraţia locală din Sibiu şi ce aţi face altfel?
Raul Apostoiu: Sunt multe lucruri care trebuie şi pot fi îmbunătăţite în Primăria Sibiu. Aici aş menţiona, în principal, Serviciul de Urbanism pentru care am primit semnale negative de la cetăţeni şi de la investitori, în special privind interacţiunea, transparenţa şi timpul de răspuns la solicitările lor. De asemenea, Serviciul de Administrare a Pieţelor din Sibiu are mari deficienţe în modernizarea şi amenajarea lor. Un alt subiect de actualitate este lipsa spaţiilor verzi, de care mulţi sibieni se plâng, mai ales în urma celor mai recente şantiere de reabilitare a cartierelor din Sibiu. Evident, eficientizarea departamentelor şi a activităţii angajaţilor din primărie sunt alte elemente care nu funcţionează în primărie şi care ar trebui îmbunătăţite.
- Care este cauza acestor lipsuri?
Raul Apostoiu: Sunt mai multe cauze - o lipsă de comunicare şi consultare cu cetăţenii, mă refer în special la lucrurile ce ţin de doleanţele lor, precum şi managementul defectuos din cadrul primăriei.
- Ce obiective v-aţi setat ca primar şi în cât timp le-aţi putea implementa?
Raul Apostoiu: Acestea sunt prezentate în platforma electorală şi pot fi consultate de toţi sibienii. Sunt obiective asumate pe perioada unui mandat şi aici discutăm de Sibiu, un oraş modern în continuă dezvoltare ca un obiectiv specific, vorbim de constituirea Zonei Metropolitane Sibiu; un alt obiectiv general este crearea unui mediu de afaceri prietenos cu antreprenorii, în care să îţi facă plăcere să lucrezi astfel încât Sibiul să îşi întărească titulatura de oraş magnet pentru investitori atât din ţară, cât şi din străinătate. Discutăm despre Sibiu Smart City şi aici vorbim despre elaborarea unei strategii pe termen lung care să asigure o dezvoltare durabilă a Sibiului, în condiţiile de creştere a calităţii vieţii cetăţenilor. Un alt obiectiv este grija faţă de sănătatea sibienilor şi aici mă refer, în special, la îmbunătăţirea sistemului medical local şi a infrastructurii de sănătate.
Sibiul trebuie să rămână şi să îşi accentueze titulatura de oraş al educaţiei şi aici discutăm şi de problemele preşcolarilor, de numărul de creşe şi grădiniţe, şi despre dezvoltarea mediului academic şi universitar din Sibiu. Sibiul trebuie să îşi păstreze titulatura de „Oraş al culturii şi al creativităţii”. Avem nevoie de un oraş verde, curat şi bine gospodărit, mă refer la tot ce înseamnă obiective ce ţin de mediu şi de strategia pe termen lung privind proiectele verzi ale Sibiului. Sibiul trebuie să devină un oraş al egalităţii de şanse, căruia să îi pese de oameni şi o administraţie care să fie responsabilă faţă de cetăţenii săi.
- Ce reforme veţi face încă din primul an de mandat?
Raul Apostoiu: Creşterea transparenţei în relaţia cu cetăţenii, certificarea internaţională anti-mită pentru Primăria Sibiu, precum şi digitalizarea cât mai rapidă şi avansată a departamentelor din cadrul primăriei. Îmbunătăţirea ghişeului online, lucru foarte important în contextul măsurilor de distanţare socială adoptate, dar şi continuarea lucrărilor de investiţii.
Cea mai importantă problemă pe care am concluzionat-o în urma vizitelor în cartiere şi din dialogurile cu cetăţenii este lipsa consultării cu aceştia. Primarul trebuie să rămână un cetăţean responsabil pe toată perioada mandatului şi să coboare din birou şi limuzină şi să vină alături de oamenii care l-au votat.
- Care va fi prima măsură pe care o veţi aplica în calitate de primar?
Raul Apostoiu: Este necesară o analiză şi o evaluare a structurilor operative din subordinea primăriei şi, totodată, stabilirea şi aplicarea unor criterii de evaluare a performanţei angajaţilor. Este necesar să aducem profesionişti în primărie, de aceea eficientizarea activităţii angajaţilor pe criterii de performanţă trebuie să fie baza funcţionării serviciilor primăriei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.