O singură dată la 5 ani avem şansa de a-i trimite în Parlamentul European pe cei mai buni politicieni români, care să fie vocea noastră nemijlocită la nivelul Uniunii Europene. Iar votul trebuie cântărit cu responsabilitate şi pragmatism, pentru a nu-l irosi. Avem de ales 33 europarlamentari, din 542 candidaţi. Este o alegere grea, de care va depinde viitorul nostru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aşadar, pe cine trimitem în Parlamentul European? Cine ne va reprezenta acolo, pe noi, cele 18 milioane de cetăţeni şi cine va reprezenta cu adevărat România şi interesele ţării noastre?

Decizia nu ar trebui să fie atât de greu de luat, dacă pornim de la considerente minimale – calităţile şi abilităţile pe care trebuie să le aibă un europarlamentar, apoi analizăm şi candidaţii propuşi.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Cum „slujba” de europarlamentar nu este deloc una comună, să vedem care ar fi cerinţele postului.

În primul rând, un candidat la europarlamentare ar trebui să aibă cunoştinţe despre funcţionarea Uniunii Europene şi competenţe politice, abilităţi de comunicare, să cunoască măcar o limbă străină, să fie incoruptibil, urmărind interesul cetăţenilor şi nu câştigul său personal. Ar mai trebui să aibă o gândire analitică, pentru a fi capabil de a analiza şi evalua critic propunerile legislative şi a înţelege impactul acestora asupra cetăţenilor Europei. La fel de important pentru un europarlamentar este să aibă o viziune strategică şi să contribuie la formularea de politici care să sprijine această viziune, să fie empatic, dedicat muncii sale şi să participe activ la dezbateri, comisii şi grupuri de lucru, pentru a putea influenţa deciziile politice. Şi în mod obligatoriu să fie prezent!

Cam acestea, ar fi în linii mari, cerinţele postului!

Toate aceste responsabilităţi vin şi cu beneficii pe măsură, care nu sunt unele tocmai mici: salariul net este 7.500 de euro/lună, indemnizaţia pentru cheltuieli generale - 4.778 de euro/lună, indemnizaţia de prezenţă - aproximativ 338 de euro/zi, plus indemnizaţie de deplasări.

Europarlamentarii se pot pensiona la 63 de ani, iar pensia de europarlamentar este de 5.497 euro şi se poate cumula cu alte tipuri de pensie. Aşadar, este lesne de înţeles interesul multora din cei 542 de candidaţi pentru a ocupa unul dintre cele 33 de poziţii în Parlamentul European.

Problema majoră este atunci când motivaţia celor care se înscriu în această cursă se rezumă strict la interesele pecuniare ale funcţiei, făcând abstracţie de contractul electoral încheiat cu alegătorii şi rezumându-l la o promisiune uitată. Din păcate, unele partide, în special cele aflate acum la guvernare – PSD şi PNL – nu doar că au omis aceste criterii de bun-simţ atunci când au decis candidaţii, dar pare că şi-au propus să-i recompenseze tocmai pe cei al căror mandat s-a dovedit a fi un eşec.

Or, în acest moment intervine rolul decisiv al alegătorilor, singurii care vor lua decizia finală. Ei vor sta drept şi vor cântări bine pe cine să aleagă. Suntem convinşi că cetăţenii care ar cunoaşte amănunte certe despre modul în care europarlamentari în funcţie nu şi-au îndeplinit mandatul, alegerea ar fi foarte clară. Cum ar putea fi învestiţi cu încredere personaje care domină topul chiulangiilor din Parlamentul European, figuranţi cu batistuţă care nu stăpânesc măcar o limbă străină, personaje agramate care au făcut din acest lucru un titlu de glorie sau indivizi de joasă factură care s-au remarcat doar prin miştouri şi glume de autobază?!

Românii care se scoală în fiecare zi să se ducă la muncă, mulţi dintre ei pentru un salariu minim pe economie, cum ar putea concepe că poţi chiuli de la serviciu, dar în acelaşi timp să încasezi 7.500 euro pe lună şi ulterior, o pensie de 5.497 euro.

Revolta şi blamul sunt evidente faţă de cei care ne fac de râs în Europa, cu asemenea practici. România este în topul chiulangiilor la şedinţele Parlamentului European, care are în total 705 de eurodeputaţi, ocupând locurile 2 cu reprezentantul PSD (absenteism de 43,6 la sută din voturile în plen) şi locul 5 cu reprezentantul PNL, cu 32,8 absenţe de la şedinţele de vot – clasamentul poate fi consultat aici: https://shorturl.at/ckqf5

Mai mult, dovada modului în care este răsturnată scara valorilor în cazul candidaturilor propuse de PSD şi PNL este dată tocmai de vârful listei acestora, un europarlamentar care a reuşit marea performanţă să nu ia niciodată cuvântul în plenul Parlamentului şi să nu fie niciodată raportor principal. Chiar şi cei care s-ar putea recomanda cu activitatea desfăşurată în Parlamentul European au fost umiliţi şi aşezaţi în urma impostorilor, a figuranţilor, agramaţilor şi a chiulangiilor.

Cu atât mai relevantă este în acest context alternativa, adică ceea ce propune Alianţa Dreapta Unită, formată din USR – PMP – Forţa Dreptei.

Suntem conştienţi că pentru a conta cu adevărat la nivel european, pentru a obţine influenţă reală pe măsura aspiraţiilor noastre, trebuie să putem fi luaţi în serios ca ţară, iar acest lucru îi priveşte în primul rând pe cei care vorbesc în numele nostru – europarlamentarii aleşi.

De aceea, votul din 9 iunie este atât de important, un moment capital! Avem nevoie de oameni serioşi şi responsabili, care îşi îndeplinesc mandatul dat de alegători cu toată dedicarea, priceperea şi respectul datorat acestei misiuni importante.

Candidaţii propuşi de Forţa Dreptei şi Alianţa Dreapta Unită, sunt pregătiţi profesional pentru a face faţă provocărilor pe care le avem ca ţară în Uniunea Europeană, cunosc arhitectura şi mecanismele structurilor europene, stăpânesc domeniile pe care le-au asumat, deţin abilităţile şi aptitudinile potrivite nu doar pentru a nu se face de râs, dar pentru a face performanţă în interesul României.  

Violeta Alexandru şi Ionel Dancă ne-au demonstrat că şi-au onorat mandatul actual de parlamentari cu multă seriozitate, astfel încât ne pot reprezenta cu profesionalism în Parlamentul European.

Ei sunt liberali adevăraţi, care ştiu să-şi respecte cuvântul dat şi să apere principiile liberale autentice. Alături de Dan Barna şi Eugen Tomac, lideri ai Alianţei Dreapta Unită, candidaţii Forţa Dreptei vor fructifica cât mai bine oportunităţile pentru România şi vor avea un cuvânt greu de spus în politica europeană.

(Comandat de Partidul Forţa Dreptei – Alianta Dreapta Unita

CMF: 41240007)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.