Premierul Ludovic Orban consideră "de neacceptat" ce a făcut profesorul Adrian Streinu Cercel spunând că, în calitate de preşedinte al comisiei speciale din Ministerul Sănătăţii de luptă împotriva coronavirusului, "nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri". "Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID pe un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale, în condiţiile în care el acţionează într-un regim instituţional", afirmă Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Domnul Streinu Cercel era preşedintele comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sănătăţii de luptă împotriva epidemiei COVID şi în această calitate a lansat public nişte măsuri aberante, care încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale şi care au creat o stare de emoţie într-un segment extrem de important al populaţiei (...) ca să nu spun de alte aberaţii care au fost prezentate public. În calitatea pe care avea de preşedinte al acestei comisii nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri”, a declarat Orban, joi seară, la B1 Tv.

Acesta a arătat că Streinu Cercel nu avea calitatea oficială de a face propunerile pe care le-a înaintat în spaţiul public şi apoi să fie menţinut în funcţie.

"Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID pe un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale, în condiţiile în care el acţionează într-un regim instituţional. Ceea ce a făcut domnul Streinu Cercel este de neacceptat”, a spus premierul.

Orban a catalogat documentul drept unul aflat "în contradicţie flagrantă cu lumea în care trăim”.

Primul ministru l-a criticat pe Streinu Cercel şi pentru faptul că "făcea apologia testării în masă” cu teste care nu sunt validate, de tip Real Time PCR.

"Nu poate un infecţionist sau un medic specialist să vorbească public despre un mijloc de testare care are o precizie foarte mică. Pe testare negativă, din 100 de pacienţi testaţi prin aceste teste exista o posibilitate de eroare de 20% (...) iar aceşti cetăţeni să devină difuzori involuntari ai virusului ca urmare a faptului că au fost testaţi negativ. Aşa ceva nu este acceptabil”, a mai spus şeful Guvernului.

El a subliniat că, mai ales în situaţie de epidemie, nu trebuie emise "opinii în contradicţie flagrantă” cu comunicările şi deciziile autorităţilor.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, joi, că profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei speciale anti-Covid din Ministerul Sănătăţii şi nici nu mai este membru al acesteia. Locul său a fost luat de Adriana Pistol, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.