Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Timişoara, că, pentru el, Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care prevede că aceia care au făcut parte din regimul communist să nu mai acceadă în funcţii publice, este lege. "Conjunctura politică şi faptul că în aproape toate partidele de după Revoluţie au fost prezenţi în număr mare aceia care nu aveau voie să facă politică dacă Punctul 8 devenea lege" sunt motivele invocate de Orban pentru care Punctul 8 nu a fost aplicat.
"Am răspuns invitaţiei domnului primar Nicolae Robu şi asociaţiei de revoluţionari condusă de Petrişor Morar în semn de respect faţă de timişorenii care în urmă cu 30 de ani au ieşit să îşi ceară libertatea, care înfruntând forţele de represiune ale celui mai abominabil regim comunist din lagărul socialist au reuşit să câştige această libertate pentru întreaga Românie. Sunt 30 de ani de atunci şi vreau să păstrăm vii în amintirea noastră curajul, spiritul de sacrificiu, devotamentul acestor oameni (...) Poate altfel ar fi arătat România dacă după dărâmarea regimului comunist România ar fi fost condusă de toţi aceia care au iniţiat Proclamaţia de la Timişoara şi sunt convins că România ar fi fost mult mai departe dacă Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara s-ar fi transformat în lege şi nu ar fi permis ca cei care au făcut parte din regimul comunist de represiune să facă parte din structurile de conducere a României democratice”, a declarat Orban.
Premierul a spus că, pentru el, acest Punct 8 al Proclamaţiei de la Timişoara este lege.
”La 30 de ani pot să vă spun doar atât, pentru mine, pentru colegii mei, Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara este lege, suntem profund devotaţi democraţiei, libertăţii, drepturilor individuale, respectului faţă de oameni şi garantăm că visele, idealurile şi speranţele celor care au ieşit în stradă şi au cântat Deşteaptă-te, române vor fi respectate atât cât ne permite timpul pe care îl avem la dispoziţie”, a declarat Orban, care a adăugat că după 30 de ani încă mai crede că este nevoie de o astfel de lege.
Întrebat ce a împiedicat PNL, când a mai fost la guvernare, ca Punctul 8 să devină lege sau să devină operativ în vreun fel, Orban a răspuns: "Conjunctura politică şi faptul că în aproape toate partidele de după Revoluţie au fost prezenţi în număr mare aceia care nu aveau voie să facă politică dacă Punctul 8 devenea lege".
Întrebat de ce mai este menţinut, în aceste condiţii, Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, Orban a răspuns: "Până la decizia Curţii Constituţionale. Am contestat alegerea sa. Sunt convins că la Curtea Constituţională se va da o decizie în spiritul vremurilor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.