(adaugă declaraţii)

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, în Parlament, că nu îşi aminteşte ca în ultimii 30 de ani şedinţa de învestire a unui Guvernu să fie boicotată "de două partide politice care în felul ăsta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României". "Avem de luat măsuri urgente, măsuri care nu pot fi luate decât de un guvern legitim", a spus el.

Orban le-a mulţumit parlamentarilor din sală că sunt prezenţi la învestirea Guvernului, după succesul moţiunii de cenzură.

"Apreciez această prezenţă cu atât mai mult cu cât vă mărturisesc că nu-mi aduc aminte, în ultimii 30 de ani, să se fi întâmplat aşa ceva, şi anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată efectiv de două partide politice care în felul ăsta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României, lipsa totală de respect faţă de români şi care arată că nu-i interesează decât socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care încă exercită puterea", a afirmat Orban.

El a spus că trebuie să înceapă un drum al construcţiei, al refacerii unităţii în societatea românească, un drum care "cu adevărat să reaşeze România pe traiectoria euro-atlantică" şi să pună bazele unei dezvoltări economice solide.

Potrivit acestuia, acest guvern are un mandat limitat la un an, iar tot ce este inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere.

"Avem de luat măsuri urgente, măsuri care nu pot fi luate decât de un guvern legitim", a spus el, dând exemplul minerilor de la Paroşeni.

Orban a reiterat că foarte multe instituţii publice nu au resursele financiare pentru a încheia exerciţiul bugetar, iar angajaţii lor ar putea rămâne fără salarii, spunând şi că sunt întârzieri în plata unor indemnizaţii.

El a spus că "stăm extrem de prost" în privinţa stocurilor energetice.

"Suntem în poziţia în care România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european. După şase luni în care în ciuda insistenţelor publice şi a avertismentelor pe care le-am dat aproape toţi cei care suntem aici de faţă, în care fostul premier s-a încăpăţânat să menţină nişte candidaturi care ne-au făcut de râs, am ajuns literalmente în situaţia în care Uniunea Europeană, preşedintele Comisiei Europene ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar european, lucru pe care nu îl poate realiza în mod eficitent decât un guven legitim", a declarat Orban.

El a spus că există necesitatea elaborării proiectului legii bugetului de stat.

El a menţionat că execuţia la 9 luni arată un deficit de 3,6 la sută din PIB, în timp ce anul trecut tot la 9 luni, deficitul era de 1,6, dar şi faptul că s-au întârziat rambursările de TVA cu cel puţin trei luni.

Potrivit lui Orban, capacitatea administrativă a fost distrusă în ultimii trei ani prin aducerea la conducerea instituţiilor publice a unor oameni fără pregătire profesională şi competenţă, "aduşi pe bază de pile şi carnet de partid".

El a adăugat că refacerea se va face printr-o evaluare, un audit al funcţionării, prin "de-PSD-izarea administraţiei".

Orban a arătat că trebuie să luăm în serios raportul MCV, spunând că Bulgaria e pe punctul de a scăpa de MCV, în timp ce raporul privind România e unul înrăutăţit.

"Nu există altă cale decât de a pune înpractică recomandările din cadrul MCV. Cred că noi trebuie să ne stabilim ca obiectiv ca şi România să scape de sub MCV şi mai ales să ne asumăm răspunderea pentru a face cu adevărat o justiţie independentă în România", a spus Orban.

El a afirmat că Jandarmeria şi Poliţia trebuie readuse  în situaţia în care le-a pus Constituţia, de slujitor al interesului cetăţeanului.

"Să terminăm odată cu utilizarea politică a acestor instituţii pentru a-i apăra pe potentaţii zilei sau pentru atingerea unor obiective politice", a spus Orban, susţinând că posturile în poliţie trebuie ocupate prin concurs şi trebuie terminată practica cu numirile cu delegaţie.

Potrivit lui Orban, situaţia în domeniul mediului este "dramatică" şi tTrebuie folosite toate instrumentele avute la dispoziţie pentru a fi oprite desfrişările de păduri.

"Guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlament şi Guvern la raportul stabilit de Constituţie. Voi evita la maxim adoptarea de acte niormative prin ordonanţe de urgenţă. Voi fi permanent în dialog comunicare şi dezbatere cu Parlamentul", a mai spus Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.