Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la TVR 1, că, dacă Guvernul nu ar fi întrerupt procedura privind achiziţia de corvete adoptată în 2016, atunci aceasta ar fi fost finalizată şi acum erau în fabricaţie şi puteam avea chiar prima corvetă fabricată. Liderul PNL crede că actuala coaliţie guvernamentală afectează grav capacitatea de apărare a României.
“Opinia mea este că actuala coaliţie guvernamentală afectează grav capacitatea de apărare a României. Nu este vorba numai de capacitatea de apărare a României, este vorba de funcţionarea NATO pentru că România este stat membru NATO. Orice face rău România în domeniul apărării afectează NATO pentru că suntem parte din NATO şi suntem o zonă în care sunt extrem de multe bune vulnerabilităţi şi pericole”, a afirmat Orban.
El a dat ca exemplu în acest sens achiziţia de corvete.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Vă dau un singur exemplu, achiziţia de corvete. E inadmisibil ce face Guvernul actual. Au întrerupt procedura existentă anterior printr-o hotărâre de Guvern, care fusese adoptată dacă ţin bine minte în 2016. Dacă se finaliza acea procedură, astăzi erau în fabricaţie aceste corvete şi poate puteam să avem deja prima corvetă fabricată. Nu este de joacă cu ce se întâmplă în Marea Neagră după ocuparea Crimeei de către Rusia. Uitaţi-vă incidentele care s-au întâmplat cu trei nave care au fost arestate de marina rusă. La ora actuală accesul spre Marea Azov este aproape interzis”, a spus liderul PNL.
Ludovic Orban consideră că România nu poate cere partenerilor din NATO să îşi crească prezenţa la Marea Neagră atâta timp cât ţara noastră nu îşi respectă angajamentul de a aloca pentru Armată 2 la sută din PIB.
Preşedintele PNL a criticat şi numirile care se fac în cadrul Armatei.
“Nu poţi să pui la înzestrare secretar de stat responsabil cu înzestrarea, să-l schimbi pe ăla care era înainte, pe care tot tu l-ai pus, să-l pui pe unul care a fost la arii protejate, care nu are nicio legătură cu zona militară şi care evident el îşi face alfabetizarea acolo şi nu ştie despre ce e vorba”, a precizat Orban.
Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. MApN a precizat că, la acest moment, există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.
Procesul este judecat de Curtea de Apel Constanţa, care a stabilit termen în 16 ianuarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.