Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că există un proiect de lege în Parlament care prevede creşterea numărului de parlamentari care să reprezintă diaspora, de la 6 cât sunt în prezent, la 15. El a precizat că acest proiect de lege nu va afecta numărul total de parlamentari, urmând să fie refăcută norma de reprezentare.
Orban a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că încă din 2015 a propus dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora.
“Când eram lider pe grup la Camera Deputaţilor, la dezbaterea legii electorale în 2015, am propus un amendament de dublare a numărului parlamentarilor care reprezintă diaspora, amendament care din păcate a căzut la două voturi. La ora actuală în Partidul Naţional Liberal a înaintat un proiect de lege care prevede creşterea reprezentării parlamentare a cetăţenilor români din diaspora”, a spus liderul PNL.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a precizat că acest proiect prevede creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora de la 6 la 15.
“Acest proiect de lege prevede ca reprezentarea să se facă în baza normei de reprezentare şi pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, ţinând cont de numărul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care sunt înregistraţi, care este la ora actuală după informaţiile pe care le avem de peste 700.000. Asta ar însemna o creştere a reprezentării românilor din diaspora în Parlamentul României de la doi senatori şi patru deputaţi, adică 6 parlamentari la un număr de 15 parlamentari conform calculelor pe care le-am făcut. E un proiect de lege care se află în dezbaterea Senatului, după ce trece de Senat, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor”, a mai spus Orban.
Preşedintele PNL spune că acest proiect nu va duce la creşterea numărului de parlamentari.
“Menţionez că acest proiect de lege prevede creşterea reprezentării diasporei, dar fără a afecta numărul de parlamentari pentru că noi am inclus în acest proiect de lege ca cetăţenii români înregistraţi oficial ca fiind cu domiciliu în străinătate să nu mai fie pe listele electorale permanente din diferitele circumscripţii electorale în judeţe, în municipiul Bucureşti, să fie scoşi din listele electorale permanente, urmând să se refacă norma de reprezentare, după ce sunt scoşi de pe listele electorale permanente”, a explicat Orban.
USR a anunţat luni, pe Facebook, că a depus încă din mai 2018 un proiect de lege pentru creşterea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii din diaspora.
Anunţul a fost făcut în contextul în care Dacian Cioloş, liderul PLUS, partener de alianţă, a solicitat duminică mai multe locuri pentru diaspora în Parlamentul de la Bucureşti, pe fondul participării mari a românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale.
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va avea discuţii cu partidele pentru a creşte numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora, despre care a precizat că a devenit foarte activă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.