Expert Forum a realizat un raport privind finanţarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale în predioada de precampanie şi a concluzionat că, în general, că situaţia independenţilor este netransparentă. Datele analizate de organizaţie arată că s-au cheltuit 4,6 milioane de lei pe platforme Meta, cea mai mare sumă, peste 1,2 milioae lei, de către Nicuşor Dan, urmat de Crin Antonescu. De asemenea, au fost identificate pagini care au plătit reclamă negativă, în valoare de peste 810.000 de lei. Cel mai aracat este Nicuşor Dan, urmat de Crin Antonescu şi, în mai mică măsură, George Simion. Majoritatea paginilor au apărut la finalul anului 2024 şi nu sunt direct legate de vreun candidat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

EFOR a analizat finanţarea competitorilor electorali în precampanie şi precizează că, deşi potrivit legislaţiei româneşti nu există o perioadă de precampanie definită, a inclus informaţii legate de primele trei luni ale anului 2025.

În această campanie s-au înscris 4 candidaţi independenţi: Nicuşor Dan, Victor Ponta, John-Ion Banu Muscel şi Daniel Petru Funeriu.

”Nicuşor Dan a inclus pe site-ul propriu un formular de donaţii, iar până pe 6 aprilie se strânseseră aproape 3 milioane de lei, din 9.600 de donaţii. Donatorilor li se solicită să prezinte un act de identitate, pentru a li se confirma identitatea. În acelaşi timp, sunt vizibile în timp real, în mod pozitiv, donaţiile primite – fie anonim, fie cu numele celor care nu au optat pentru această opţiune – legea prevede că donaţiile pot rămâne confidenţiale sub valoarea de 40,500 de lei, verificarea identităţii rămânând obligatorie”, a transmis organizaţia.

Potrivit acesteia, pagina web a lui Victor Ponta nu conţine niciun fel de detalii despre colectarea de fonduri sau despre finanţarea (pre)campaniei, iar Daniel Funeriu nu are o pagină oficială.

Ion Banu Muscel are o secţiune dedicată colectării de fonduri, dar nu este precizat câţi bani s-au strâns şi pe ce s-a cheltuit.

”În general, finanţarea precampaniei de către independenţi este netransparentă şi rămâne la latitudinea acestora cât de deschişi sunt în afara obligaţiilor legale. Cu excepţia datelor publicate de Nicuşor Dan, informaţiile concrete furnizate de ceilalţi candidaţi până la acest moment sunt limitate”, a mai transmis organizaţia.

Expert Forum a analizat reclamele din social media în primele trei luni ale anului.

Meta

Potrivit Expert Forum, s-au înregistrat cheltuieli cu caracter politic de aproape 4,6 milioane de lei, de către 235 de pagini, care au înregistrat aproximativ 9.300 de reclame plătite.

Datele nu includ sumele cheltuite de instituţii, publicaţii a căror activitate nu poate fi asociată semnificativ cu un partid politic şi alte pagini care nu au caracter direct politic. Paginile nu promovează exclusiv candidaţii la preşedinţie, ci şi aleşi locali sau politicile partidelor. Cu toate acestea, majoritatea banilor au fost cheltuiţi de către candidaţii la preşedinţie

”Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de Nicuşor Dan – 1,2 milioane de lei, Crin Antonescu (Alianţa România Înainte) – 853 mii de lei, AUR – 821 mii de lei şi Victor Ponta – 544 mii de lei. Cele mai multe reclame au fost plătite de pagini AUR sau afiliate indirect/care promovează AUR – peste 4.000, PNL – 1.245, USR 914 sau UDMR 830. Nicuşor Dan a plătit 277 de reclame, Crin Antonescu – 194, iar Victor Ponta – 101”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit acesteia, dintre paginile asociate cu AUR, mai multe dintre ele se prezintă ca publicaţii.

”Cu toate acestea, în realitate, par mai degrabă pagini care promovează majoritar politicile partidului sau discursul suveranist – acestea au fost incluse în calculul total al cheltuielilor AUR. Am identificat 19 astfel de pagini care au însumat cheltuieli de 162 de mii de lei Partidul şi paginile asociate, dar fără cele ale acestor publicaţii asociate, au avut în jur de 1.800 de reclame, cu o valoare de 721 mii de lei”, a mai transmis organizaţia.

Aceasta a identificat şi pagini neasumate care fac campanie negativă.

”EFOR a identificat câteva pagini care nu au putut fi conectate cu un candidat sau un partid, dar care au cheltuit aproape 180 de mii de lei. Identitatea celor care au creat aceste pagini nu a putut fi identificată. Reclamele plătite sunt împotriva unor candidaţi – Nicuşor Dan, Crin Antonescu şi George Simion (mai puţin). Unele dintre aceste pagini promovează mai frecvent postări împotriva candidatului Nicuşor Dan – de exemplu, pagina Toţi pentru unul, promovează exclusiv materiale video împotriva acestuia”, arată Expert Forum.

Potrivit organizaţiei, cele mai multe dintre pagini sunt create la finalul anului 2024 şi şi-au schimbat numele de mai multe ori.

”După modul în care sunt scrise anunţurile putem deduce că cele mai multe dintre ele sunt parte dintr-o reţea. Unele dintre pagini promovează aceleaşi materiale. De exemplu, pagina Pulsul României a fost creată pe 10 noiembrie şi s-a numit iniţial Ora de Constanţa şi şi-a schimbat numele pe 27 martie. Paginile Toţi pentru unul şi Diaspora Deconectată au fost create pe 31 decembrie şi şi-au luat numele actual tot pe 27 martie. La fel şi România în Focus – creată pe 28 ianuarie şi şi-a schimbat numele pe 27 martie”, a mai transmis organizaţia citată.

Expert Forum atrage atenţia că aproape toate paginile au rulat astfel de reclame şi după 4 aprilie, data începerii campaniei electorale, cu posibila încălcare a reglementărilor din OUG 1/2025, Legii 334/2006 şi Hotărârii AEP 9/2025.

”Primele patru pagini au reclame plătite de acelaşi utilizator. Cu toate acestea, deşi adresa de email şi numărul de telefon sunt identice, fiecare din reclame are o adresă diferită, ceea ce poate indica faptul că aceste date nu sunt introduse şi verificate eficient de către platformă. Adresele sunt din zone diferite ale Bucureştiului, iar un disclaimer nici nu are adresă”, mai arată Expert Forum.

Google

”În primele 3 luni din 2025 prin serviciile plătite oferite Google s-au cheltuit aproape 770 de mii de lei. Alocarea pe partid/competitor electoral se bazează pe analizarea fiecărui cont de advertiser pentru a observa ce competitor electoral promovează. Cel mai mult au cheltuit paginile asociate cu AUR – 229 mii de lei, Nicuşor Dan – 215 mii de lei şi Crin Antonescu – 209 mii de lei”, mai arată organizaţia.

Subvenţii

În primele trei luni ale anului 2025, partidele au primit 60 de milioane de lei. Pentru prima dată au declarat cheltuieli SOS România şi Partidul Oamenilor Tineri. Pentru luna februarie SOS România nu are niciun raport publicat, întrucât conform datelor furnizate de AEP, partidul nu a raportat cheltuielile, motivând disfuncţionalităţi în obţinerea extrasului bancar.

Deşi Pro România nu a mai primit bani, a continuat să raporteze cheltuieli din fondurile acumulate în lunile anterioare.

Cei mai mulţi bani au ajuns la PSD – 19,9 milioane de lei şi la AUR – 11,8 mil de lei, respectiv la PNL – 10,9 milioane de lei. USR a primit 7,7 mil. de lei, SOS 5,1 mil. de lei, iar POT 4,1 milioane de lei.

În acelaşi timp, partidele politice au cheltuit 68 de milioane de lei: PSD 43 de milioane de lei, AUR 10,9 milioane de lei, PNL 7,4 milioane de lei, USR 6,1 milioane de lei. SOS România a cheltuit 460 mii de lei, iar POT 101 mii de lei.

”Aproape trei sferturi din cheltuieli reprezintă categoria presă şi propagandă – 49 de milioane de lei, iar 7% (5 milioane de lei) reprezintă cheltuieli de personal.Reamintim că doar în ianuarie partidele au cheltuit 49 de milioane de lei, din care 39 de milioane, adică aproape 80% pentru presă şi propagandă. Trei sferturi din cheltuieli reprezintă bugetul PSD, adică 36 de milioane”, a mai transmis Expert Forum.

Cele mai importante cheltuieli pentru fiecare partid sunt următoarele:

  • PSD a cheltuit 42,9 milioane de lei şi a investit cel mai mult, 93% din bani, în contracte pentru presă şi propagandă (40 mil. lei) şi 2% pentru personal (1 mil lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • AUR a cheltuit 10,9 milioane de lei: 61% pentru presă şi propagandă (6,6 mil lei), 8% pentru personal (866 mii de lei), 6% pentru producţia şi difuzarea de spoturi publicitare (679 mii lei) şi 6% pentru deplasări în ţară şi străinătate (619 mii lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • USR a cheltuit 6,1 milioane de lei: 34% din bani pentru personal (2,1 mil. lei) şi 18% pentru presă şi propagandă (1,1 mil lei). Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • PNL a cheltuit în ianuarie 7,4 milioane de lei, din care 2,5 milioane de lei pentru rata pentru cumpărarea sediului (35%). Pentru presă şi propagandă a alocat un sfert din bani, adică 1,8 milioane de lei. Restul de fonduri au fost cheltuite pe alte categorii.
  • SOS România (doar pentru ianuarie) a cheltuit 460 mii de lei, din care 70% pentru chirii şi utilităţi sedii (325 mii lei) şi 15% pentru deplasări în ţară şi străinătate (73 mii lei).
  • PMP a cheltuit 293 mii de lei, din care 51% pentru personal (150 mii de lei) şi un sfert pentru chirii şi utilităţi sedii (70 mii lei)
  • Pro România a cheltuit 112 de mii de lei, din care jumătate pentru personal (53 mii de lei).
  • POT a cheltuit 101 mii de lei, din care 52 de mii de lei pentru consultanţă politică şi 45 de mii pentru birotică.
  • Forţa Dreptei a cheltuit 25 mii de lei, din care jumătate pentru personal.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.