Nicuşor Dan a prezentat, marţi, programul său de prezidenţiabil, în care propune ca judecătorii CCR să fie decişi pe acelaşi sistem, dar doar din rândul magistraţilor cu anumită experienţă. Nicuşor Dan mai propune redesenarea administrativă în funcţie de polii de creştere şi comasarea comunelor cu prea puţini locuitori, dar şi alegeri pentru primari în două tururi de scrutin şi reprezentarea mai bună a diasporei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nicuşor Dan a declarat despre capitolul de justiţie din programul său de prezidenţiabil că ”lupta cu marea corupţie nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”. ”E o chestiune de management şi de presiune, pentru ca aceste zone mari de corupţie să fie, în sfârşit, atacate şi vorbesc de evaziune fiscală, vorbesc de mafia imobiliară, de mafia lemnului, vorbesc inclusiv de reţele de trafic de drog”, a arătat el.

Nicuşor Dan a mai spus că Inspecţia judiciară ”este instituţia care a trebuit să ofere echilibru în sistemul de justiţie, penalizând acolo unde există greşeli grave sau rea credinţă”.

”Din păcate, această instituţie nu funcţionează de ani de zile şi este rolul preşedintelui în Consiliul Superior al Magistraturii pentru a face schimbările necesare. Mai mult decât atât, această instituţie, Inspecţia judiciară, pe lângă faptul că judecă inegal cazuri echivalente, a ajuns să fie un instrument de presiune împotriva judecătorilor care sunt critici faţă de sistem şi asta nu e permis. De asemenea, nu există şi trebuie să introducem sancţiuni pentru inspectorii judiciari care, ca şi judecătorii, ca şi magistraţii, au abateri grave în evaluarea altor magistraţi”, a completat candidatul independent.

Nicuşor Dan a afirmat că eficientizarea procesului de justiţie, adică reducerea timpului de soluţionare a dosarelor, totodată reducerea încărcării pe magistraţi, se poate face printr-un dialog între Ministerul Justiţiei şi organizaţiile reprezentative ale magistraţilor, care ştiu care sunt acele procese repetitive, care consumă de zeci, sute de mii de ori timpul judecătorilor şi care, pun şi simplu, trebuie tranşate legislativ”.

”Nu există, în momentul acesta, acest tip de colaborare. De asemenea, acelaşi lucru se poate spune şi despre activitatea parchetelor, unde există situaţiile curente în care nu există uniformitate a soluţiilor care ar trebui tranşată pentru a nu consuma la nesfârşit timp pentru un acelaşi proces. Este foarte important pentru justiţie mecanismele de promovare ale judecătorilor, fie la instanţe superioare, fie în funcţii de conducere, pentru că, în acest moment, există o categorie restrânsă de magistraţi care ocupă funcţiile de conducere în diverse instituţii şi care decid, ei, de pe un grup restrâns, promovările de cele două tipuri. Şi, evident că nu este o activitate meritocratică şi oamenii în sistemul de justiţie o spun de multe vreme”, a afirmat el.

Nicuşor Dan a mai spus că la Curtea Constituţională, propune modificarea legii de funcţionare a Curţii, astfel încât judecătorii CCR să fie decişi, aşa cum spune Constituţia, adică de preşedinte şi reprezentanţii celor două Camere, dar doar din rândul magistraţilor cu anumită experienţă. ”Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a arătat el. Nicuşor dan a prezentat şi viziunea privind politica internă şi reforma sistemului politic-administrativ.

”Primul punct, debirocratizare, şi asta nu se poate face decât printr-o analiză de proces pe care o să o faci împreună cu oameni din privat, cu oameni din organizaţii profesionale şi din firme de consultanţă, pentru a vedea circuitul fiecărui act. Al doilea punct, accesul la funcţia publică şi promovarea în ierarhia funcţionarilor publici, până la funcţiile de conducere. Aici este, din nou, de schimbat fundamental mecanismul şi pentru acces şi pentru promovare, pentru că în momentul acesta, stupit, dar asta este realitatea, lucrurile astea se bazează pe învăţarea pe de rost a unor texte de lege. Ăsta este modul în care noi angajăm oamenii care reprezintă statul român, în competiţia globală”, a spus Nicuşor Dan.

Despre reforma administrativ-teritorială, Nicuşor Dan declară că trebuie făcută, dar nu pe genunchi, ci cu studii şi cu specialişti, şi cu două mari obiective: redesenarea administrativă a României în funcţie de polii de creştere, pentru că asta este economia, ea se dezvoltă în jurul polilor de creştere, marile oraşe, pe de o parte şi pe de altă parte, eficientizarea serviciului public, comasarea comunelor care au prea puţini locuitori ca să poată să subziste singure, bineînţeles cu păstarea serviciilor pentru cetăţeni, aproape de cetăţeni.

Despre reforma sistemului electoral, Nicuşor Dan a spus că din nou, e de discutat cu specialiştii care să aibă modele din locuri unde lucrurile funcţionează mult mai bine decât la noi.

”În sfârşit, reforma procesului de vot, pentru ca să nu mai avem aceleaşi discuţii la nesfârşit despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta. Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a mai anunţat el. Pe zona economică, Nicuşor Dan a prezentat ca priorităţi stoparea evaziunii fiscale şi digitalizarea ANAF-ului.

”De asemenea, taxarea echidabilă, pentru că în momentul ăsta, noi taxăm pe cei care sunt corecţi şi ne facem că nu îi vedem pe cei care nu sunt corecti. Reducerea cheltuielor statului. Din nou, e extrem de utilă aici expertiza privaţilor şi a marilor firme de consultanţă, pentru că ei fac asta frecvent în firmele care sunt competitive pe piaţă”, a spus Nicuşor Dan. Candidatul independent a subliniat că propune ”guvernanţă şi management profesionist în companiile de stat”.

”Zona de energie. Problema este că avem preţuri mai mari decât în regiune şi, în felul ăsta, şi costul vieţii şi posibilitatea, competitivitatea şi a industriei şi agriculturii scade. Şi aici soluţia este crearea unui, aşa numit, campion naţional de importanţă strategică prin reunirea principalelor surse de producţie în care statul este acţional majoritar. Putem să dăm o predictibilitate pe marii consumatori şi putem, ceea ce companiile noastre nu pot azi, să ofere contracte pe termen lung, de exemplu, pentru mari centre de date care ţine de tehnologia viitorului”, a spus Nicuşor Dan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.