Candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că primarul general Gabriela Firea are ocazia să discute cu el despre mafia imobiliară, la o dezbatere despre Bucureşti, "dar nu o să vină pentru că este parte din mafia imobiliară". El susţine că mafia imobiliară acţionează prin transformarea spaţiilor verzi în zone construibile, prin "construcţii nepotrivite" şi prin demolarea unor clădiri de patrimoniu. "Acestea au fost clădiri care au fost demolate în acest mandat în baza autorizaţiilor de demolare emise de Primarul Capitalei", spune Nicuşor Dan.
"Aparatul de propagandă al primarului în funcţie doreşte să discutăm despre mafia imobiliară şi de aceea am venit, să discutăm despre mafia imobiliară. Şi mai avem o oportunitate, în seara aceasta la ora 21 sunt invitat împreună cu primarul în funcţie la B1 Tv la o dezbatere despre Bucureşti, 1 la 1, are ocazia să venim să discutăm despre mafia imobiliară, dar nu o să vină pentru că este parte din mafia imobiliară", a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan.
El a menţionat că susţine dezvoltarea oraşului, dar aceasta trebuie să se facăîntr-un mod inteligent.
"Mai este ceva legat de dezvoltare, pentru că modul în care s-a făcut această dezvoltare cu blocuri între case şi de aceea am venit aici, uitaţi o autorizaţie emisă de Gabriela Firea a distrus o piaţă, pentru că nu vin aici investitori serioşi, pentru că trebuie trebuie să dea şpagă. Şi mai distruge ceva, o piaţă a profesioniştilor, pentru că un investitor este tentat să nu aleagă profesionistul care face proiectul cel mai bun, ci să aleagă acel arhitect care are relaţii în Primărie şi cu care ia autorizaţie mai repede şi cu mai multe etaje", a susţinut Nicuşor Dan.
El s-a referit şi la "mafia imobiliară".
"Primul capitol: Spaţiile verzi. Am prezentat deja această hartă, tot ceea ce vedeţi aici cu verde sunt spaţii verzi revăzute în Planul Urbanistic General al Bucureştiului, care prin PUZ-urile de sector devin spaţii construibile. Şi vă dau un singur exemplu. Aici pe malul lacului Floreasca avem o suprafaţă de 3 hectare. Dacă astăzi proprietarul vinde la preţ de spaţiu verde 3 hectare, el câştigă 3 milioane de euro, dacă vinde la preţ de teren construibil, el câştigă 30 de milioane de euro. Deci aici avem un folos necuvenit, printr-un simplu PUZ de 27 de milioane de euro. De altfel PUZ sector 1 şi PUZ sector 3 au fost suspendate de instanţă pentru că le-a considerat nelegale. Alte exemple de spaţii verzi: Kiseleff 45. Este acesta spaţiu verde? Da, şi printr-o autorizaţie emisă de Primarul General a permis construirea pe spaţiu verde, instanţa a anulat această autorizaţie", a afirmat Nicuşor Dan.
El a adăugat că aceeaşi situaţie este la mai multe baze sportive în Modrogan.
"Al doilea tip de manifestare a mafiei imobiliare, construcţiile nepotrivite. Ştiţi că prin PUZ sector 6, aprobat de Consiliul General, în cea mai aglomerată intersecţie din Bucureşti, la Răzoare, se permit blocuri de 30 de etaje? Avem un exemplu chiar aici, aceasta este o zonă istorică a Bucureştiului, este o stradă cu potenţial turistic al Bucureştiului şi această construcţie aprobată ilegal de Primarul în funcţie distruge potenţialul istoric al acestei zone. Vă mai aduc aminte de PUZ-ul care prevede o construcţie de 7 etaje pe Calea Victoriei, în spatele Palatului Ştirbey, vă aduc aminte de o autorizaţie din zona Mântuleasa, declarată ilegală de instanţă, în urma căreia Primăria Generală, prin acest Primar General a decis intrarea în legalitate", a spus Dan.
El a amintit că în zona Kiseleff sunt două clădiri "şi în fiecare an Primăria a mai dat câte un etaj pentru fiecare din aceste clădiri".
"Al treilea aspect al mafiei imobiliare: clădirile de patrimoniu. Acestea au fost clădiri care au fost demolate în acest mandat în baza autorizaţiilor de demolare emise de Primarul Capitalei. Sunt mai multe. Avem un primar care se laudă pe publicitate plătită la televizor că iubeşte patrimoniul şi a consolidat clădiri, tocmai că iubeşte patrimoniul. De fapt a demolat mai mult decât a consolidat", a afirmat Nicuşor Dan.
El a vorbit despre "procesele pierdute de Primăria Capitalei în mafia imobiliară".
"Am pomenit deja PUZ sector 1, PUZ sector 3 pentru chestiuni care ţin de spaţii verzi, Vasile Lascăr, imobilul lângă care ne aflăm, instanţa a suspendat autorizaţia de construire. Ce s-a întâmplat aici în Vasile Lascăr? Proprietarii au luat abuziv în 2008 de la primarul Onţanu o autorizaţie pe care nu au reuşit să o execute şi după 10 ani, fără niciun act suplimentar, primarul Firea le-a dat o autorizaţie identică, fără niciun act. Kiseleff 45 am pomenit deja, Moeciu 1, pe malul lacului. Doar cu “Salvaţi Bucureştiul” sunt 20 de procese în zona imobiliară în care Primarul Capitalei a onorat fie acte emise în acest mandat, fie acte emise în mandatul trecut. Câteva exemple de PUZ-uri şi moduri în care se emit aceste PUZ-uri: Tudor Arghezi, lângă Universitat, a fost respins de trei ori de către Consiliul General şi a patra oară a fost admis de către aceiaşi consilieri generali. Oare de ce?", s-a întrebat Nicuşor Dan.
El a menţionat şi PUZ Orhideelor 27 în care s-a "dublat ilegal suprafaţa construită şi în felul acesta folosul necuvenit pentru proprietar este undeva la 2 milioane de euro.
"Şi în fine, cine sunt oamenii care se ocupă de aceste lucruri? Arhitectul-şef al Capitalei, care vine de la Primăria sectorului 3, când a fost arhitect-şef al sectorului 3 a emis o autorizaţie de construire în Calea Dudeşti pentru care DNA a constatat în urma unei expertize că a dat autorizaţii nelegale, dar asta nu este ceva nou, şi că folosul necuvenit pe care l-au obţinut proprietarii în urma acestei autorizaţii este de 600 de mii de euro. Aceasta este mafia imobiliară adevărată, nu trebuie să faci înregistrări pentru asta, trebuie să te uiţi în acte şi să te uiţi în deciziile instanţelor", a conchis Nicuşor Dan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.