Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă, marţi seară, că încurajează iniţiativele private care vizează organizarea de evenimente pentru bucureşteni, însă acestea nu pot avea loc ”oricând, oricum şi oriunde”. Una dintre zonele protejate este Parcul Cişmigiu, iar manifestările pentru care organizatorii au cerut spaţiul respectiv vor avea loc în Parcul Unirii.
”Încurajăm iniţiativele mediului privat şi de afaceri care doresc să creeze evenimente pentru bucureşteni şi care contribuie, în mod clar, la dezvoltarea oraşului şi a turismului în Capitala României. Cu toate acestea, este foarte important să înţelegem că aceste evenimente nu se pot organiza oricând, oricum şi oriunde”, a scris, marţi seară, pe Fscebook, primarul general al Capitalei.
Potrivit acestuia, sunt zone în Bucureşti care trebuie protejate, nu puse în pericol.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este şi cazul Parcului Cişmigiu, Grădină Publică monument istoric, unde ar fi trebuit să aibă loc evenimente în perioada următoare, la care erau aşteptate în jur de 2.000 de persoane. Deşi organizatorul se angaja să nu afecteze spaţiul verde şi mobilierul urban am estimat că acest lucru este practic imposibil, în special din cauza faptului că aleile acestui parc vechi de aproape 200 de ani sunt înguste şi de aceea am explicat că evenimentul nu poate avea loc în Cişmigiu”, a mai scris Nicuşor Dan.
Primarul a precizat că, în urma discuţiilor avute în cadrul comisiei, s-a stabilit, de comun acord, ca manifestarea să aibă loc în Parcul Unirii, pe aleile centrale.
”Mă bucur că organizatorii privaţi vin din ce în ce mai mult spre Primărie şi ne dorim să fim parteneri de încredere pentru aceştia, contribuim cu experienţa şi infrastructura de care dispunem. Acordăm sprijin instituţional pentru obţinerea de autorizaţii şi diverse alte documentaţii, astfel încât rezultatul să reprezinte un produs de calitate, legal, corect şi de interes pentru oameni”, a mai transmis Nicuşor Dan.
Anterior, Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu a tras un semnal de alarmă cu privire la evenimente pentru care s-a solicitat Parcul Cişnigiu - de 1 Iunie şi festivalul Familiei - şi unde urmau să se monteze 50 de pavilioane de 3/3 metri şi 10 food truck-uri.
”Grădina Cişmigiu este un monument istoric de importanţă naţională (cod LMI: B-II-a-A-19665), o oază de linişte şi adăpostul multor specii importante de plante şi păsări. În consecinţă, ar trebui să beneficieze de o protecţie sporită, de alegerea unor tipuri de activităţi relevante şi orice tip de intervenţie, fie ea şi temporară, trebuie avizată de Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti. Considerăm că Grădina Cişmigiu are nevoie de alocarea unor bugete pentru conservarea florei şi a faunei, de investiţii pentru păstrarea şi extinderea spaţiului verde, de restaurarea şi protejarea monumentelor istorice şi nu de organizarea de evenimente invazive, ce vor genera multiple deşeuri, poluarea aerului cu fum de grătar, poluare fonică etc. De asemenea, prin organizarea unor astfel de evenimente se periclitează spaţiile verzi, fauna, statutul de grădină istorică şi detaliile cu valoare istorică ale Cişmigiului, aşa cum au fost acestea înregistrate în ultimii 100 de ani”, au transmis reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Cişmigiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.