Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat marţi, în cadrul dezbaterii cu tema ,,Cancer Survivor” că lucrează la un proiect legislativ în logica de a-i ajuta pe supravieţuitorii de cancer şi pe cei care au trecut prin boli acute care au necesitat tratament medical de lungă durată, prin care se va recunoaşte ca vechime în muncă mai multe tipuri de concedii medicale: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă; perioada concediului pentru carantină/izolare; perioada concediului pentru maternitate; perioada concediului de risc maternal; perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav; perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice. ”Ce vreau prin această lege este ca bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă să aibă şansa firească de a concura în mod firesc pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat. Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.
”Deopotrivă pentru un bolnav oncologic, dar şi pentru un supravieţuitor al unui diagnostic de cancer, timpul capătă alte valori – în anumite momente, se contractă, în alte clipe, se dilată. Cert este că arareori se fac planuri pentru mai mulţi ani înainte. Din această perspectivă, pentru mine, faptul că mă aflu la a doua ediţie a Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer este o mare bucurie. Mai ales că începe să devină o tradiţie şi că tot mai mulţi oameni iau în considerare acest eveniment şi vin natural alături de noi pentru a susţine o cauză foarte dureroasă pentru mulţi dintre români”, a spus senatoarea PNL.
Nicoleta Pauliuc a arătat că Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer s-a născut din patru motive.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Pe de o parte, am vrut să fie un catalizator în care să-şi spună poveştile pentru cei care au dus acest maraton al vindecării. Ne-am dorit un asemenea eveniment pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Vrem ca, în felul acesta, să spulberăm stigmatul care pluteşte adesea în jurul unui fost bolnav oncologic şi, de aici, să luptăm împotriva oricărei forme de discriminare. De altfel, aşa a apărut şi legea prin care se acordă „dreptul la uitare” supravieţuitorilor de cancer. Aceasta creează premisele ca supravieţuitorii de cancer să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti, fără să fie supuşi vreunei forme de discriminare. Aceasta modifică şi completează legea privind drepturile pacientului şi prevede că, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente care vizează afecţiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Recent, în Parlamentul italian a fost promovat un proiect similar dându-se drept exemplu legea noastră. UE ne-a dat ca exemplu drept bune practici”, a arătat ea.
Pauliuc a menţionat că, pe de altă parte, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer s-a dorit a fi un moment care să ofere speranţe celor care se luptă astăzi cu un diagnostic oncologic.
”Să le arătăm că, iată, boala poate fi învinsă. Să afle câteva dintre lucrurile care i-au ajutat pe supravieţuitori să ducă la bun sfârşit o perioadă dură a vieţii lor. Despre asta este vorba la Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer: despre speranţă, despre poveşti de viaţă care inspiră, despre capacitatea oamenilor care au trecut prin această sufierinţă de a se deschide faţă de ceilalţi, de a se conecta, de a da frâu liber sentimentelor şi de a avea capacitatea să privească în urmă şi să spună: eu am supravieţuit, eu sunt mai puternic decât boala”, a arătat ea. Potrivit senatoarei, ”iniţiativa sa legislativă prin care s-a instituit această zi de sărbătoare este şi o expresie a recunoştinţei faţă de toţi profesioniştii din domeniul medical care oferă bolnavilor de cancer îngrijire şi sprijin în timpul tratamentelor şi un prilej de a sublinia importanţa depistării precoce şi a promovării unui stil de viaţă sănătos, pentru a preveni şi combate această boală în România”.
”Nu în ultimul rând, evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer se doresc a fi şi un factor motivator pentru autorităţi şi instituţii: să înţeleagă că timpul nu are răbdare cu bolnavii de cancer şi că trebuie făcut ceva. Cu cât vorbim mai mult despre aceste nevoi, cu cât presăm mai tare pentru a obţine rezultate, cu atât vocea bolnavilor de cancer nu va fi neglijată. Realizez că ne aflăm la un eveniment cu conotaţii pozitive în Parlamentul României, dar eu cred că vocea asociaţiilor bolnavilor de cancer din România trebuie să fie ascultată. Tocmai de aceea, fără a încerca în vreun fel să insist pe partea de animozităţi, vreau să subliniez necesitatea implementării cât mai rapide a Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, susţine acest demers. Premierul Nicolae Ciucă s-a declarat în repetate rânduri de partea bolnavilor oncologici. Parlamentul României – în unanimitate – a decis că Planul trebuie să devină lege. Bolnavii de cancer cer măsuri concrete. Nu putem, deci, accepta o amânare sine die a aplicării Planului de luptă împotriva cancerului. Dacă o luăm de la capăt pe circuit parlamentar, oferim iarăşi 180 de zile pentru elaborarea unor norme, sigur nu prindem Bugetul pentru 2024 şi ne vom trezi că punctul de pornire cel mai apropiat va fi 2025. Aşa cum vă spuneam chiar de la începutul intervenţiei mele: timpul poate fi adversar sau ajutor pentru pacienţii oncologici. De aceea, este esenţial să înţelegem urgenţa, să înţelegem că avem anual 20.000 de decese a unor bolnavi de cancer care pot fi evitate din totalul de aproape 55.000 pe care le înregistrăm. Trebuie să înţeleagă toată lumea că avem o epidemie în desfăşurare: cancerul este a doua cauză pentru toate decesele înregistrate în ţara noastră şi perspectivele sunt ca intensitatea să crească. Iată de ce trebuie să apucăm taurul de coarne”, a explicat Nicoleta Pauliuc.
”Ştim că lupta împotriva cancerului nu este doar una locală şi vrem să ne conectăm la marele efort european care are loc în acest moment, mai ales în contextul Planului European şi a celor 4 miliarde de euro care sunt puse la bătaie pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente care să-i ajute pe bolnavi. România crede cu tărie în nevoia unei abordări integrate în acest domeniu, pentru că, împreună, suntem mai puternici şi mai eficienţi. De aceea, trebuie să ne asumăm şi noi cele trei obiective majore: Atingerea unui procent 70% supravieţuire pe termen lung pentru pacienţii cu cancer până în 2035; Dublarea supravieţuirii pentru tumorile cu prognostic intermediar şi prost; Eliminarea cancerelor cauzate de HPV ca problemă de sănătate publică”, a spus Pauliuc.
Senatoarea a prezentat ideile principale ale unui proiect legislativ la care lucrează în acest moment tot în logica de a-i ajuta pe supravieţuitorii de cancer şi pe cei care au trecut prin boli acute care au necesitat tratament medical de lungă durată.
”În perioada următoare, voi pune în dezbatere publică o propunere legislativă prin care se va recunoaşte ca vechime în muncă mai multe tipuri de concedii medicale: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă; perioada concediului pentru carantină/izolare; perioada concediului pentru maternitate; perioada concediului de risc maternal; perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav; perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice”, a anunţat Pauliuc.
Ea a arătat că, prin prezenta propunere legislativă, foştii pacienţi – viitori supravieţuitori, femeile în stare de maternitate – viitoare mame şi îngrijitorii oamenilor în suferinţă, fie copii bolnavi fie pacienţi cu afecţiuni oncologice se vor afla în aceeaşi situaţie cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce priveşte drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forţei de muncă şi al salarizării.
”Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare. Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea legiuitorului. Ce vreau prin această lege este ca bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă să aibă şansa firească de a concura în mod firesc pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat. Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.
”Sunt convinsă că societatea românească s-a trezit şi că toată lumea înţelege că trebuie să luptăm acum cu toate armele pe care le avem pentru ca tot mai mulţi bolnavi oncologici să poată intra în rândurile supravieţuitorilor. Făcând tot ceea ce ţine de noi pentru a urni lucrurile în sistemul sanitar – decidenţi politici şi administrativi –, vom avea conştiinţa faptului că nu ne-am predat şi că am încercat să-i ajutăm pe semenii noştri foarte greu încercaţi”, a completat ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.