Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la evenimentul de aniversare a Ministerului de Interne, că Guvernul a aşezat cetăţeanul în centrul preocupărilor de securitate naţională, iar acest lucru trebuie să se vadă cu atât mai mult la nivelul administraţiei publice şi al relaţiilor cu angajaţii MAI. Este motivul pentru care avem nevoie să câştigaţi încrederea publică prin fiecare gest, prin fiecare acţiune, prin prezenţa dumneavoastră în stradă şi în relaţia cu cetăţeanul, a spus premierul în discursul susţinut la sediul MAI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Celebrăm astăzi Ziua Ministerului Afacerilor Interne, instituţie aflată în prima linie de apărare a ordinii şi liniştii publice, sarcină de o mare responsabilitate, asumată de fiecare dintre dumneavoastră. La data de 16 iulie 1862, au fuzionat cele două instituţii responsabile de ordinea publică din Principatele Române Unite şi au dat naştere Ministerului Afacerilor Interne al României, prin actul semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza”, a spus premierul. 
 
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Nicolae Ciucă a arătat că, ”în cei 160 de ani de activitate, au realizat cu toţii – decidenţi politici, angajaţi în ordinea publică şi în lupta cu infracţionalitatea, cetăţeni – că pentru a-şi duce la bun sfârşit menirea, Ministerul Afacerilor Interne este strâns legat de încrederea publică, de sprijinul cetăţenilor, al societăţii civile şi nu în ultimul rând al celorlalte instituţii ale statului”.
 
”Am aşezat cetăţeanul în centrul preocupărilor de securitate naţională, iar acest lucru trebuie să se vadă cu atât mai mult la nivelul administraţiei publice şi al relaţiilor cu angajaţii MAI. Nu putem să consilidăm altfel rezilienţa societală. Iar acest deziderat este crucial: am văzut-o în nenumăratele crize pe care le traversăm”. 
 
”Este motivul pentru care avem nevoie să câştigaţi încrederea publică prin fiecare gest, prin fiecare acţiune, prin prezenţa dumneavoastră în stradă şi în relaţia cu cetăţeanul. Avem încredere în capacitatea statului român de a face reformele instituţionale necesare şi în acest sens garantăm, de la nivelul Guvernul ui României, stabilitate, predictibilitate şi respect pentru profesionalismul tuturor  angajaţilor structurilor MAI. În plus, solicităm cu atât mai mult şi mai strict pentru toţi angajaţii, respectarea cu stricteţe a legii, transparenţa funcţională şi deschiderea faţă de nevoile cetăţenilor români”, a ţinut ă precizeze şeful Executivului. 
 
Potrivit lui Ciucă, ”respectul şi deferenţa faţă de cetăţean, beneficiarul real al serviciului ce vizează ordinea publică şi combaterea criminalităţii, este de primă importanţă”.
 
”Aici avem în vedere siguranţa sa, a bunurilor sale, garantarea şi protejarea drepturilor sale individuale democratice. Că sunteţi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră sau angajaţi ai serviciului de urgenţe civile ori ai altor structuri componente, cu toţii aveţi obligaţia să sprijiniţi şi să protejaţi cetăţeanul”, a afirmat Ciucă. 
 
Premierul a declarat că ”principala preocupare este liniştea şi ordinea publică, iar viaţa tihnită a oamenilor, deja prinşi în vicisitudinile şi problemele generate de crizele suprapuse pe care le traversăm, trebuie să fie principala preocupare”.
 
”Înţelegem eforturile care se fac pentru că pandemia, creşterea preţurilor la energie, războiul în proximitate, inflaţia, au un impact şi asupra angajaţilor MAI. De asemenea, vă revine sarcina de gestionare a fenomenului infracţional, atât mica infracţionalitate, vizibilă şi iritantă pentru cetăţeanul român, cât mai ales marea infracţionalitate, combaterea acţiunilor unor grupări, clanuri, structuri informale şi a tuturor fenomenelor de criminalitate organizată. Vrem ca MAI să-şi dezvolte mecanismele instituţionale în domeniul managementului operaţional, să asigure eficienţa acţiunii de intervenţie, să păstreze şi să acumuleze experienţă, să asigure creşterea rezilienţei şi interoperabilităţii forţelor, să asigure răspunsul coordonat şi unitar, potrivit provocărilor mediului de securitate actual”, a afirmat premierul. 
 
El a menţionat că, la nivelul Guvernului, sunt cu precădere preocupaţi de ”intensificarea acţiunilor şi măsurilor de combatere a fenomenului infracţional, ce prejudiciază bugetul consolidat al statului – evaziune fiscală, contrabandă, corupţie, spălarea banilor, contrafacere de mărfuri, criminalitate specifică achiziţiilor publice”.
 
”De asemenea, facem tot ce ţine de noi, şi cu ajutorul fondurilor europene, sî implementăm transformarea digitală a unor servicii publice, identificarea unor soluţii eficiente destinate reducerii birocraţiei şi scurtarea timpilor de aşteptare pentru cetăţean”, a spus Nicolae Ciucă. 
 
”Guvernul României şi-a asumat şi menţinerea unui nivel înalt de securizare a frontierei naţionale, care este şi frontiera externă a UE, MAI fiind instituţia chemată prima să asigure integrarea României în spaţiul Schengen, să garanteze libera circulaţie a cetăţenilor şi mărfurilor, fără vămi către Occident şi fără discriminări ale românilor în spaţiul european”, a declarat premierul. 
 
Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”războiul din Ucraina, declanşat de agresiunea militară rusă a generat provocări majore şi în ţara noastră, care a gestionat până acum intrarea a peste 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni”. 
 
”Cu toţii v-aţi mobilizat, de la taberele ridicate de ISU pentru preluarea fluxurilor mari de refugiaţi, până la poliţişti de frontieră, poliţişti, jandarmi, personal al Inspectoratului General pentru Imigrări şi multe alte categorii de lucrători. Aţi ştiut să faceţi echipă atât cu alte autorităţi locale, naţionale şi internaţionale, dar mai ales cu voluntarii români, într-un adevărat efort comun de solidaritate manifestată faţă de o naţiune care trece prin cumpene mari”, a declarat premierul.
 
 
”Aşteptăm, de asemenea, de la MAI, consolidarea sistemului naţional integrat pentru situaţii de urgenţă şi gestionarea eficientă a evenimentelor publice majore, respectiv creşterea capabilităţilor de răspuns în situaţii de urgenţă pe palierele terestru, aerian şi naval. Sunt convins că toate acestea se vor înfăptui, iar MAI va continua să se transforme, structural, şi va avea o resursă umană pregătită pentru provocările viitoare”, a afirmat şeful Executivului.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.