Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a prezidat, marţi, reuniunea miniştrilor de externe din NATO cu partenerii din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, desfăşurată în marja Summitului de la Vilnius, acesta afirmând că Alianţa va continua să susţină dreptul partenerilor de a-şi decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferenţe externe, fapt reconfirmat şi de Declaraţia finală a Summitului de la Vilnius.
La reuniune au participat ministrul Nicu Popescu (Republica Moldova), ministrul Ilia Darchiashvili (Georgia), şi viceministrul Josip Brkić (Bosnia şi Herţegovina).
”Reluarea acestui format, după reuniunea miniştrilor de externe de la Bucureşti, din luna noiembrie a anului trecut, şi participarea acestor state la Summit-ul de la Vilnius reflectă nivelul ridicat de cooperare cu NATO. Alianţa va continua să susţină dreptul partenerilor de a-şi decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferenţe externe, fapt reconfirmat şi de Declaraţia finală a Summitului de la Vilnius”, a spus Mircea Geoană, potrivit unui comunicat oficial.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit Declaraţiei finale a Summitului de la Vilnius, NATO susţine „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul viitor şi cursul politicii externe, fără interferenţe externe”, şi respectă „pe deplin neutralitatea constituţională a Republicii Moldova.”
„NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezilienţa şi a susţine independenţa sa politică, în contextul deteriorării mediului de securitate. Aliaţii salută eforturile Moldovei de a promova reforme democratice şi se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană. NATO va continua să ofere asistenţă practică prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-şi consolida propria securitate şi a-şi moderniza forţele armate”, precizează documentul final al Summitului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.