Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, participă la ”Forumul Global OCDE – Creşterea Încrederii şi Consolidarea Democraţiei”, organizat de Secretariatul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deţine preşedinţia G7 în acest an, el afirmând că România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise şi este dată drept exemplu în toate rapoartele pe care organizaţia le face pe această temă. Forumul OCDE din acest an urmăreşte să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă şi sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creşterea încrederii în guvernarea deschisă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Zilele acestea are loc, la Milano, evenimentul ”Forumul Global OCDE – Creşterea Încrederii şi Consolidarea Democraţiei”, organizat de Secretariatul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deţine preşedinţia G7 în acest an, cu tema „Identificarea de noi oportunităţi pentru viitorul democraţiei: Demnitate-Securitate-Încredere”. În cadrul demersurilor de avansare a candidaturii României la OCDE, Secretariatul General al Guvernului României a fost invitat să participe, alături de toate guvernele statelor membre şi statelor candidate, şi este reprezentat de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, anunţă instituţia.

Forumul OCDE din acest an urmăreşte să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă şi sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creşterea încrederii în guvernarea deschisă.

”Discuţiile vor avea ca bază de plecare progresele de etapă pentru cei cinci piloni ai Declaraţiei ministeriale de la Luxemburg, adoptată în marja primei reuniuni a Forumului (2022) şi la semnarea căreia a participat şi România, reprezentată la acel moment de Mircea Abrudean, în calitate de şef al Cancelariei prim-ministrului. Încrederea în instituţiile publice stă la baza celor 5 piloni de lucru care formează Iniţiativa OCDE pentru consolidarea democraţiei, combaterea dezinformării, consolidarea reprezentării, participării şi deschiderii în viaţa publică, adoptarea responsabilităţilor globale ale guvernelor şi construirea rezistenţei la influenţa străină, pregătirea guvernelor pentru a răspunde provocărilor climatice şi de mediu şi transformarea guvernanţei şi guvernării publice pentru o democraţie digitală, precizează SGG.

Forumul OCDE din acest an de la Milano se va axa pe instrumentele digitale şi utilizarea inteligenţei artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, pe integritatea informaţiei, combaterea dezinformării şi consolidarea rezilienţei faţă de ingerinţele străine nejustificate, pe cooptarea cetăţenilor în procesul de tranziţie ecologică, precum şi pe guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituţiile publice, lansat la 10 iulie 2024.

În ceea ce priveşte tematica „Reconstruirea încrederii în guverne”, aici va fi prezentat Studiul OCDE privind încrederea în instituţiile publice ”Trust Survey”.

Studiul a fost extins şi la nivelul statelor aflate în proces de aderare la OCDE. În acest sens, România şi-a exprimat intenţia de a se alătura iniţiativei ”Trust survey” şi de a participa în analiza pe care OCDE o va realiza în etapa următoare (2025 – 2026) pentru toate statele doritoare.

Luni, Mircea Abrudean este speaker în cadrul unuia dintre panelurile Forumului, în cadrul sesiunii ”Facem ca vocile oamenilor să conteze – Întărirea democraţiei reprezentative prin participarea semnificativă a cetăţenilor”, alături de George Papandreau, raportorul pentru Democraţie al Consiliului Europei, Leo Varadkar, fost prim-ministru al Irlandei, Thierry Beaudet, preşedintele Consiliului Economic, Social şi de Mediu al Franţei, precum şi alţi reprezentaţi ai mediului internaţional şi reprezentaţi ai societăţii civile.

La acest panel, la care pe lângă participanţii din sală, vor mai fi prezente online peste 750 mii de persoane, din cele peste 44 de state reprezentate la Forum, Mircea Abrudean va purta discuţii libere pe tema consolidării proceselor de participare cetăţenească ca o caracteristică de bază a democraţiilor reprezentative.

Tot luni, de la ora 12.00, secretarul general al Guvernului a avut o întrevedere bilaterală cu Gillian Dorner, director adjunct al Direcţiei pentru Guvernanţa Publică a OCDE şi Calos Santiso, şeful Diviziei pentru Guvernare Digitală, Inovare în sectorul public şi Guvernare Deschisă OCDE. Principalele teme au fost progresele şi temele comune de colaborare între Guvernul României şi OCDE pe domeniile guvernării deschise, inovării in sectorul public, creşterea încrederii populaţiei în guvern şi iniţiativele viitoare ale OCDE la care Secretariatul General al Guvernului ar putea contribui.

”România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise şi este dată drept exemplu în toate rapoartele pe care organizaţia le face pe această temă. Mă bucur să văd că eforturile pe care ţara noastră le face sunt apreciate la cel mai înalt nivel”, a precizat Mircea Abrudean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.