Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, susţine că pe piaţa muncii din România există loc ”pentru fiecare dintre noi”, deşi rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit 20%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ministrul Muncii îi îndeamnă pe angajaţi să nu accepte munca ”la negru” sau ”la gri”, pentru că vor fi dezavantajaţi în momentul în care vor ieşi la pensie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a fost întrebată, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, de ce statul le permite unor angajaţi să rămână în funcţie după ieşirea la pensie, în condiţiile în care mulţi tineri termină facultatea şi devin şomeri sau pleacă din ţară. 
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
”Piaţa muncii din România este o piaţă în care fiecare dintre noi ne putem găsi loc de muncă”, a spus Simona Bucura-Oprescu. 
 
Ministrul Muncii a fost contrazis de moderator, pe motiv că statisticile nu arată acest lucru. 
 
”Ba da. Ne uităm împreună pe statistică şi vom vedea că în România avem o piaţă a muncii deficitară, că angajatorii spun că, dacă până acum 10-15 ani principala problemă pe care aveau o reprezenta fiscalitatea, astăzi cea mai importantă problemă pe care o au o reprezintă lipsa forţei de muncă calificate. Loc în piaţa muncii există pentru fiecare dintre noi. E important ca fiecare dintre să reuşim să folosim oportunităţile pe care piaţa muncii ni le dă, dar în mod legal. Nu la negru, nu la gri! În mod legal. Toţi angajaţii trebuie să aibă şi această grijă şi să nu accepte ca angajatorii să nu le evidenţieze toate drepturile pe care le au. Iar toate drepturile pe care le au să fie evidenţiate în contractul individual de muncă, astfel încet să fie purtătoare de contribuţii de asigurări sociale, astfel încât să beneficieze de o pensie mai mare atunci când vor dobândi calitatea de pensionari”, a explicat ministrul Muncii. 
 
Rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a ajuns la 20,5% în luna mai, în creştere de la 19,7% la finalul primului trimestru din acest an, potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică. În acelaşi timp, peste 100.000 de muncitori străini au fost angajaţi de firmele româneşti în ultimul an, cei mai mulţi în retail, turism şi construcţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.