Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunţat joi că s-a publicat lista consorţiilor profesionale integrate, fiind vorba de 29 de astfel de consorţii declarate eligibile. Ea a precizat că ţinta pe care Guvernul şi-a asumat-o este ca în 2025-2026 până la 40% dintre elevi să fie înscrişi pe o rută duală.
Ministrul Educaţiei a anunţat că de miercuri seară s-a publicat lista consorţiilor profesionale integrate în funcţie de punctajele obţinute la Evaluarea calităţii acestora. ”Avem 29 de astfel de consorţii declarate eligibile, care au primit punctaje în funcţie de metodologia specifică, ceea ce fac aceste consorţii, odată ce vor fi finalizate este pe de o parte să ofere mai multe şanse elevilor care aleg ruta profesională duală, punând în practică dezideratul de a avea o rută profesională duală completă, începând de la nivelul 3 de calificare, care se acordă la finalizarea şcolii profesionale până la nivelul 8, reprezentat de doctorat”, a spus ea.
Ministrul a precizat că, chiar dacă ţinta asumată în PNRR este de 10 astfel de consorţii regionale, având în vedere calitatea aplicaţiilor au decis să identifice sursele de finanţare pentru a putea sprijini toate aceste aplicaţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Urmează o perioadă de trei zile lucrătoare pentru contestaţii eventuale şi apoi se va trece la etapa de contractare. Există un interes foarte ridicat, consorţiile includ patru tipuri de parteneri, unităţile administrativ-teritoriale, universităţi, unităţi de învăţământ preuniversitar şi companii. Toate consorţiile care au fost declarate eligibile sunt avizate de Ministerul educaţiei, vedem un interes deosebit în zonele unde învăţământul dual are deja o tradiţi însă şi în alte regiuni ale ţării ceea ce ne confirmă încă o dată nevoia angajatorilor pentru această formă de învăţământ”, a explicat Ligia Deca.
Ministrul Educaţiei a menţionat că ruta completă în învăţământ dual va creşte şi atractivitatea acestui tip de învăţământ, tocmai în ideea în care nu se limitează nivelul de calificare care poate fi obţinut în această formă de învăţământ ci se poate ajunge la cel mai înalt nivel din învăţământul superior
”Din valoarea maximă eligibilă de 21 de milioane de euro, aproximativ, fiecare proiect va trebui să conţină investiţii în infrastructură şi dotări, inclusiv utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale, doar pentru spaţiile noi construite cu destinaţia de campusuri, cheltuieli cu digitalizarea atelierelor de practică şi granturi pentru dezvoltarea învăţământului dual, cu cheltuieli pentru stagiile de practică, sprijinul elevilor şi studenţilor din medii dezavantajate, sprijin pentru companii pentru a plăti personal dedicat. Termenul de implementare al proiectelor este 2026, care este şi ultimul an de implementare al PNRR. Practic, ţinta pe care noi ne-am asumat-o prin finalizarea acestei investiţii este ca în 2025-2026, până la 40% dintre elevi să fie înscrişi pe o rută duală”, a spus ministrul Educaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.