Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a participat miercuri, în delegaţia condusă de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Aceasta a participat la cea de a doua reuniune a Compactului pentru Ucraina, găzduită de către preşedintele SUA Joe Biden, cu participarea preşedintelui Volodimir Zelenski şi a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care reprezentanţii statelor participante au adoptat o declaraţie de reconfirmare a sprijinului comunităţii internaţionale pentru Ucraina, cu precădere din perspectiva susţinerii pentru procesul de redresare economică şi reconstrucţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit MAE, programul oficialului român a debutat cu participarea la evenimentul ministerial găzduit de către ministrul afacerilor externe german, Annalena Baerbock, pe tema drepturilor femeilor şi fetelor în Afganistan.

”Cu acest prilej, România s-a asociat Germanei, Olandei, Canadei, Australiei şi altor parteneri internaţionali în lansarea unei iniţiative destinate antrenării răspunderii celor responsabili de încălcarea Convenţiei privind Eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor/CEDAW în Afganistan”, arată MAE.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a participat la cea de a doua reuniune a Compactului pentru Ucraina, găzduită de către preşedintele SUA Joe Biden, cu participarea preşedintelui Volodymyr Zelenski şi a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu această ocazie, reprezentanţii statelor participante au adoptat o declaraţie de reconfirmare a sprijinului comunităţii internaţionale pentru Ucraina, cu precădere din perspectiva susţinerii pentru procesul de redresare economică şi reconstrucţie.

Oficialul român a participat şi la reuniunea Adunării Generale la nivel înalt pe tema creşterii nivelului mării şi a ameninţărilor existenţiale asociate.

În cadrul alocuţiunii, Luminiţa Ordobescu a făcut un apel la cooperare şi solidaritate pentru gestionarea acestui fenomen, cu implicaţii directe pe dimensiunea umanitară, securitate şi bunăstare şi a reliefat angajamentul României, inclusiv din perspectiva calităţii de campion al Coaliţiei pentru abordarea creşterii nivelului mării şi a ameninţărilor sale existenţiale.

Programul ministrului afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a inclus o serie de întrevederi bilaterale. În cadrul discuţiilor cu ministrul afacerilor externe al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ambele părţi au salutat nivelul ridicat al dialogului bilateral politic, cât şi pe palierele economic şi sectorial. Oficialul român a reconfirmat sprijinul României pentru un angajament mai puternic al UE în raport cu statele din Consiliul de Cooperare al Golfului.

Ministrul român a avut o întrevedere bilaterală şi cu prim-ministrul şi ministru al afacerilor externe palestinian, Mohammad Mustafa. Cei doi oficiali au evocat relaţiile tradiţionale româno-palestiniene, oficialul român asigurând că sprijinul pentru consolidarea instituţiilor palestiniene va continua şi pe viitor, inclusiv ca parte a eforturilor internaţionale în sprijinul Autorităţii Palestiniene.

Totodată, ministrul afacerilor externe român a reliefat sprijinul umanitar acordat civililor palestinieni în contextul crizei din Fâşia Gaza, demnitarul palestinian exprimând aprecierea pentru demersurile părţii române.

De asemenea, ministrul Odobescu a avut o întâlnire cu ministrul de stat pentru cooperare internaţională al Qatarului, Lolwah Al-Khater.

Cei doi demnitari au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale, subliniind necesitatea dinamizării dialogului economic şi sectorial în formatele de cooperare consacrate.

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a avut şi o scurtă discuţie cu ministrul afacerilor externe din Statul Kuweit, Abdullah Ali Al-Yahya pe subiecte de interes comun, din perspectiva consolidării relaţiilor bilaterale în care au fost discutate şi aspecte de securitate din vecinătatea celor două state, mai arată MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.