Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a dezvelit oficial, sâmbătă, la Alba Iulia, plăcuţa UNESCO care certifică recunoaşterea internaţională a manuscrisului CODEX AUREUS, cel mai valoros şi cunoscut manuscris medieval din România. Pe lângă România, state precum Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie deţin manuscrise carolingiene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, am sărbătorit Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România printr-un succes: în luna mai a anului trecut, ţările care deţin manuscrise carolingiene – Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie şi România - au fost toate, ca într-o mare familie europeană, nominalizate pentru lista UNESCO şi astfel celebrul CODEX AUREUS aflat în Biblioteca Batthyaneum, cel mai valoros manuscris medieval occidental din România a primit o recunoaştere internaţională. Ne bucurăm şi îi mulţumim pentru sprijin echipei germane din Trier care a depus proiectul în numele tuturor ţărilor menţionate, pentru că a fost şi este alături de cultura românească”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul a fost cel care a a dezvelit oficial, sâmbătă, la Alba Iulia, plăcuţa UNESCO care certifică recunoaşterea internaţională a manuscrisului medieval. „Pentru Alba Iulia acest eveniment este o oportunitate de a pune în lumină moştenirea noastră culturală şi de a atrage atenţia asupra importanţei conservării acestor comori pentru generaţiile viitoare. Îmi exprim mândria şi angajamentul de a susţine proiectele care consolidează statutul Albei Iulia ca loc al valorilor autentice şi al promovării patrimoniului şi invit pe toţi cei care iubesc cultura să vină şi să descopere comorile Bibliotecii Batthyaneum, să fie parte din această poveste remarcabilă care vorbeşte lumii despre identitatea noastră”, a scris, la rândul său, pe reţelele de socializare, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va beneficia de o restaurare în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.

Acesta este unul dintre cele 14 obiective de investiţii incluse în proiectul „Temelii Culturale”, ce a obţinut un împrumut de 140 de milioane de euro, aprobat de curând de Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.