Ministerul Finanţelor a precizat, într-un răspuns transmis la o solicitare a News.ro, că va comunica permanent cu reprezentanţii Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii ţintei de deficit bugetar, stabilită la puţin sub 3% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, iar în caz de deviere de la ţintă vor fi luate măsuri de ajustare a deficitului bugetar.
"Referitor la ţinta de deficit, precizăm că, atât Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017 precum şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019 (...) estimează pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie naţională) de -2,96% din PIB. Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la -2,98% din PIB, fără a depăşi limita de 3% din PIB stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administraţiei publice este de -2,91% din PIB", a precizat Ministerul Finanţelor, pentru News.ro.
Instituţia menţionează că, în intervalul 2017-2019, datoria publică a României se va menţine sub 40% din PIB.
La finalul lunii noiembrie 2016, datoria publică a României, calculată potrivit metodologiei Uniunii Europene, era de 282,4 miliarde lei, echivalent cu 37,9% din PIB, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.
"Ministerul Finanţelor Publice îşi va continua demersurile pentru respectarea angajamentelor privind deficitul bugetar estimat pentru anul 2017 şi va comunica permanent cu reprezentanţii Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii acestei ţinte, urmând ca în caz de deviere să se stabilească măsurile pentru corectarea căii de ajustare a deficitului bugetar", mai arată răspunsul trimis de minister către News.ro.
Vineri dimineaţă, premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria.
Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că discuţia vizează scrisoarea de la Comisia Europeană trimisă Guvernului în care se cer măsuri pentru reducerea deficitului, estimat la 3,6% din PIB, dar şi despre încasările la buget.
Scrisoarea pe care Comisia Europeană a trimis-o Ministerului Finanţelor avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitul ar urma să depăşească 3% în 2017 şi cere ca Executivul de la Bucureşti să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui.
Potrivit surselor citate, aceasta ar fi prima discuţie despre scrisoarea Comisiei Europene, acest subiect nefiind abordat până acum de membrii Guvernului.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, se discută şi despre încasările la buget, subiect generat de faptul că execuţia bugetară pe luna ianuarie a stârnit îngrijorări, au mai afirmat sursele citate.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, execuţia bugetară pe ianuarie s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, mai mic decât în aceeaşi perioadă a lui 2016, când a fost de 4,7 miliarde de lei.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, i-au trimis lui Viorel Ştefan o scrisoare pe 22 februarie în care avertizează asupra riscului ca deficitul de 3% să fie depăşit, ajungând la 3,6% în 2017 şi la 3,9% în 2018.
"Comisia Europeană a dat publicităţii, recent, Prognoza de Iarnă care conţine şi proiecţiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creşterea abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit", se arată în scrisoarea publicată de cursdeguvernare.ro
România a primit doar o scrisoare formală din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici, în contextul publicării de către Comisia Europeană a rapoartelor privind situaţia economică şi socială din statele membre, însă nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017, a răspuns Ministerul Finanţelor, care asigură că se va încadra într-un deficit de 3%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...