Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunţă, miercuri, că în cadrul procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională al Organizaţiei a adoptat, pe 8 iulie 2024, Avizul său formal, ca urmare a evaluării României în cadrul acestui Comitet. Avizul formal cuprinde o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului de politici, guvernanţă şi finanţare în domeniul dezvoltării regionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
România a fost evaluată pe 16 mai 2024, reprezentarea fiind asigurată de o delegaţie condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, instituţie care are rol de punct focal pentru acest Comitet şi care asigură coordonarea la nivel tehnic a procesului de evaluare.
 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Potrivit Ministerului Dezvoltării. ”adoptarea Avizului formal confirmă atât voinţa şi capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele juridice ale OCDE care intră în competenţa Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională (Recomandarea Consiliului privind investiţiile publice eficiente la toate nivelurile de guvernare; Declaraţia privind politicile pentru construirea unui viitor mai bun pentru regiuni, oraşe şi zone rurale; Recomandarea Consiliului privind politica de dezvoltare regională), cât şi alinierea politicilor şi practicilor României la politicile şi practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale”. 

”Astfel, sunt recunoscute eforturile României de consolidare a politicii de dezvoltare regională, în special prin elaborarea unui sistem solid de statistici teritoriale, prin adoptarea unei abordări localizate în domeniul dezvoltării regionale şi a unor documente strategice la nivel regional, judeţean şi local, prin consolidarea sistemului de guvernanţă pe mai multe niveluri şi prin îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi fiscale a guvernelor subnaţionale”, precizează instituţia. 

Ministerul subliniază că avizul formal cuprinde o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului de politici, guvernanţă şi finanţare în domeniul dezvoltării regionale, a căror implementare va fi asigurată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

”Aceste recomandări vizează cele cinci principii fundamentale de aderare ale Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională: colectarea şi utilizarea de date privind dezvoltarea regională; strategiile şi politicile de dezvoltare regională, inclusiv dezvoltarea urbană şi rurală şi legăturile dintre mediul urban şi cel rural; guvernanţa eficientă multi-nivel şi coordonarea eficace; capacitatea instituţională şi fiscală subnaţională; investiţiile publice la nivel subnaţional”, menţionează Ministerul Dezvoltării. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.