Fostul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu este de părere că, în ceea ce priveşte multe dintre persoanele alese în funcţii publice înalte, la fel ca, de altfel, multe dintre persoanele numite în funcţii importante, „calitatea intelectuală lasă de sorit”. „Multe dintre figurile publice au biografii intelectuale relativ precare, subţiri, dar asta este democraţia!”, spune fostul prim-ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Profesorul Mihai Răzvan Ungureanu a comentat, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, rezultatele unor sondaje de opinie care arată că cetăţenii au puţină încredere în instituţii precum Parlamentul sau Guvernul, în timp ce aceleaşi cercetări sociologice arată cote ridicate de încredere în instituţii precum Armata sau Biserica.
„Barometrul de încredere este foarte volatil. Depinde atât de mult de compoziţia etică şi intelectuală a persoanelor care sunt prezente în Parlament sau în Executiv, în general, încât a trage o  concluzie brutală mi se pare riscant. Nu e mai puţin adevărat, însă, că încrederea în instituţii, de data aceasta, suferă un deficit pe care îl regăsim cam peste tot în Europa astăzi. La noi, şi probabil şi în alte state est-europene, bate la ochi, te obligă să ajungi la o constatare dramatică. De face care sunt instituţiile în care majoritatea cetăţenilor români ar avea încredere? Şi a vedea că sunt instituţiile care sunt organizate ierarhic pe seama unui complex de norme interne care nu suport critică, care rezistă în timp şi al căror efect, dacă nu sunt respectate, poate fi penal sau, oricum, sancţional. Care sunt aceste instituţii? Biserica şi Armata. Or asta vorbeşte mai puţin, în opinia mea, despre prezent, cât vorbeşte despre trecut şi vorbeşte, în acelaşi timp, de un fel de nostalgie a lucrului fix. Şi înainte de 89 România avea o geografie de forme fixe: deschideai televizorul, ştiai cine apare la ora 8 seara, ştiai tabloul cui se află deasupra tablei din clasă, dar acea linişte, acea fixitate, era o linişte de cimitir. Or noi nu mai suntem în această situaţie acum. Nostalgia după forma instituţională fixă şi după conştiinţa blocată, îngheţată a comunităţii socialiste, comuniste, va însoţi mult evoluţia României şi de aici încolo. O însoţeşte şi din 1989 încoace”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu sâmbătă, la Prima Tv.
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acesta este de părere  că „nu e vorba doar de dezamăgire” cu privire la instituţiile publice. 
„Pe de altă parte, calitatea intelectuală, expresia publică a multora dintre aleşi, ca şi a multora dintre numiţi, lasă de dorit şi nu e vorba doar de prezenţa în public în sensul exprimării şi nici nu vreau să spun că mulţi dintre cei care s-au străduit să ne reprezinte sau există astăzi printre noi la alt nivel au aceeaşi îndemânare în a folosi limba română cum ar fi avut-o George Călinescu sau Eminescu. Nu, nici pe departe! Multe dintre figurile publice au biografii intelectuale relativ precare, subţiri, dar asta este democraţia! Pe de altă parte însă, dacă unei biografii subţiri, precare, i se mai adaugă şi tare de caracter de la comportament la inevitabila corupţie, atunci da, tabloul e întunecat şi se instalează, în mod firesc dezamăgirea”, adaugă Ungureanu.
El menţionează că încrederea în instituţii precum Armata, Biserica, servicii speciale sau în pompieri „nu salvează democraţia, nici nu o face mai funcţională”, pentru că Parlamentul este cel care face legile, în pofida neîncrederii populaţiei în această instituţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.