Deputatul Maria Gabriela Horga (PNL), vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor afirmă marţi că supraimpozitarea contractelor part-time trebuie eliminată, ea precizând că cetăţenii care muncesc trebuie încurajaţi, nu suprataxaţi. Ea arată că introducerea suprataxării acestor contracte a avut efecte negative şi menţionează că România are instituţii care trebuie să combată munca la negru, nu suprataxările rezolvă problema. Ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, s-a încăpăţânat să introducă supraimpozitatea şi efectele se văd, afirmă ea.
”Supraimpozitarea contractelor part-time trebuie eliminată! Cetăţenii care muncesc trebuie încurajaţi, nu suprataxaţi. De aceea, depus în calitate de iniţiator, împreună cu mai mulţi colegi din PNL, o iniţiativă legislativă privind eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Proiectul propune ca baza de calcul a impozitării să fie calculată la venitul efectiv realizat şi nu la nivelul salariului minim brut pe economie”, spune Maria Gabriela Horga pe Facebook.
Deputatul PNL arată că este o poziţie pe care a susţin-o de fiecare dată, şi anume că ”nu poţi datora taxe la stat pentru venituri pe care nu le-ai realizat”.
”Partidul Naţional Liberal a reuşit eliminarea supraimpozitarii contractelor de muncă part-time in 2019 pentru că această supraimpozitare îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre români. Apoi, PSD a impus reintroducerea ei. Am depus şi în 2022, după reintroducere, alături de colegii mei, un amendament pentru eliminarea suprataxării muncii part-time, care a fost respins atunci la doar 15 voturi. Ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, s-a încăpăţânat să introducă supraimpozitatea şi efectele se văd. În mod previzibil, efectele negative produse de această măsură în trecut s-au repetat. Liderii PSD au susţinut că măsura va aduce mai mulţi bani la buget. În realitate, măsura a dus la pierderi de locuri de muncă, a încurajat munca la negru, a creat dificultăţi economice pentru multe familii şi cei care au fost afectaţi cel mai mult sunt chiar oamenii cu venituri mai mici”, afirmă Horga.
Ea precizează că ”măsura trebuie corectată rapid”. ”A trecut suficient timp de la intrarea în vigoare, astfel încât să constatăm că efectele sunt negative. România are instituţii care trebuie să combată munca la negru, nu suprataxările rezolvă problema! Dacă nu îşi fac treaba, trebuie luate măsuri. Este incorect să îi penalizăm pe oamenii care muncesc să plătească mai mult pentru că statul nu este capabil să combată munca la negru. Acest argument al PSD a fost de la început eronat”, mai spune vicepreşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.